• 9.197.133 stemmen

Federer: Twelve Final Days (2024)

Documentaire / Sport | 100 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Asif Kapadia en Joe Sabia

Met onder meer: Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic

• Amazon Prime Bekijk via Amazon Prime

Plot Federer: Twelve Final Days

"A legend leaves the court."

De documentaire biedt ongekende toegang tot de laatste twaalf dagen van Federers carrière, waarbij de 103-voudig titelkandidaat op tourneeniveau vertelt over de redenen achter zijn beslissing om met pensioen te gaan en wat dit voor hem en zijn gezin betekent. De laatste wedstrijd van Federer vond plaats in de Londense O2-arena, waar hij samenwerkte met zijn oude rivaal en vriend Rafael Nadal voor Team Europe tegen Team World. Het mixed-team-evenement werd een feest voor Federer en een hele reeks andere sterren, waaronder Bjorn Borg, Novak Djokovic en Andy Murray.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van james_cameron

Emotionele documentaire over de laatste twaalf dagen van Roger Federers professionele tennis-carrière, gefilmd vanaf het moment waarop hij zijn familie en vrienden laat weten met pensioen te gaan. Een speler van zijn kaliber verdient een veel ruimer opgezette documentaire, maar niettemin is dit een mooi en vooral aangrijpend portret van een sympathieke, gedreven tennisspeler die tot het hartverscheurende besef komt dat zijn tijd binnen de door hem zo geliefde sport erop zit.

avatar van rainmist

rainmist

Prachtig en authentieke behind the scenes. De meeste camerabeelden zijn gemaakt zonder het besef dat dit naar buiten zou komen voor het grote publiek.

Toch een interessant weetje en dat zie je terug in echtheid denk ik, in eerste instantie hadden Federer en zijn familie de regisseur, iemand die ze kenden van een interview met Vogue in 2019, alleen uitgenodigd om de aankondiging over zijn pensioen op video te zetten.

Toen hebben ze besloten dat de regisseur Federer's laatste dagen op de tour met camera zal volgen zodat zijn eigen familie paar mooie persoonlijke beelden overhoudt van deze fase.

Het was dus, volgens 'bronnen' tenminste, niet de intentie om deze beelden naar buiten te brengen. Maar uiteindelijk waren ze natuurlijk prima te delen en heeft de regisseur terug in Amerika verder genetwerkt.

Het resultaat is zeer mooi en leuk, met de gebruikelijke mix van emoties die we van Federer gewend zijn, eveneens dus de kenmerkende balans tussen de gentleman Roger en zijn oprechte menselijkheid.

Ik geef het gewoon vijf sterren! Van jongs af aan al betoverd door de schoonheid van zijn tennis en die hypnose laat zich blijken.

Ik weet niet wat men meer moet verwachten van een documentaire over de laatste weken van zo'n lange loopbaan. Al hoop ik zeker nog op docu's over specifieke fases in z'n carrière met zijn meest magische punten en wedstrijden.

Als je ziet in welke mate van hoge kwaliteit deze productie een paar oude tennis shots van hem kan laten zien en vergelijk dat met de veel mindere kwaliteit op YouTube van Federer's classics, dan hoop ik op meer Hollywood-achtig herkauwd materiaal van de gouw ouwe tijden.

Lakje AI erover?