Megalopolis (2024)
Gesproken taal: Engels, Latijn, Russisch, Spaans en Frans
Releasedatum: 5 december 2024
Bekijk via Netflix
Plot Megalopolis
"If you can't see a better future, build one."
Een grootstad in verval wordt volledig verwoest als gevolg van een ramp. De ambitieuze Cesar heeft grootse plannen om de stad herop te bouwen. In de burgemeester Frank Cicero vindt hij echter een sterke vijand. De vraag stelt zich om een utopie te creëren met duurzame materialen of om dezelfde weg als vroeger op te gaan en waar corruptie en machtsinvloed centraal staan. Intussen gaat de rusteloze Julia, dochter van Frank en dus welbekend met machtsposities en de roddelblaadjes, op zoek naar de betekenis van het leven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op Netflix
Jason Zanderz
Teresa Cicero
DreamTech
IH88
Ojee, nu te pindakazen. Dat gaat het gemiddelde geen goed doen (in hoeverre dat überhaupt nog mogelijk is).
- 11952 berichten
Of de massa het kan waarderen is natuurlijk niet bepalend of het een goede film is. Dat bepaalt iedereen uiteindelijk voor zichzelf. Dat Coppola geen hap klaar brok fast food serveert is op voorhand wel duidelijk.
Kijk er nog steeds enorm naar uit.
Lijkt me er overigens wel eentje voor op het grote witte doek. Film blijft bovenal een audio visuele ervaring.
ThomasOMalley
Kijk er nog steeds enorm naar uit.
Ik begrijp goed dat wanneer jouw smaak vaak afwijkt van de meeste anderen, je misschien juist extra reden hebt om naar zulke films uit te kijken. In dit geval is dat je dan ook van harte gegund!
Verder ben ik het met je eens dat je uiteindelijk zelf bepaalt of je iets een goede film vindt of niet, maar ik trek daar voor mezelf wel grenzen. Ik behandel niet elk project als een mogelijk meesterwerk totdat ik het zelf gezien heb. Ik hoef me niet te wagen aan films als The Emoji Movie of Pixels om een goede inschatting te maken dat ze waarschijnlijk niet in mijn straatje passen. Kan ik een hard oordeel vellen over de kwaliteit? Misschien niet helemaal. Maar het oordeel van de massa blijft voor mij wel een nuttige graadmeter.
Ja, visueel zal de film ongetwijfeld indrukwekkend zijn, maar ik vrees dat dat voor mij niet voldoende is om echt van een film te kunnen genieten. Prachtige visuals zijn voor mij geen vrijbrief om in te leveren op sterke karakterontwikkeling en een goed script. En nee, het zal vast geen hapklare kost zijn, maar gezien de recensies denk ik niet dat het aannemelijker is dat we hier te maken hebben met een onbegrepen meesterwerk.
Maar goed, misschien moet ik in dit geval toch een poging wagen om een eigen oordeel te vellen.
- 11952 berichten
Onbegrepen meesterwerk. Dat klinkt goed. Ik ga er heen met open visier maar verwacht eigenlijk wel 2 of 3 kijkbeurten nodig te hebben om alles een plek te kunnen geven. Dat zie ik als iets positiefs.
Maar goed met Youth without Youth heeft ffc ook aangetoond de plank mis te kunnen slaan.
Zijn latere meer experimentele werken Twixt en Tetro kon ik wel erg waarderen.
5 december ga ik m zien.
schnoetsz
Agnimaatje
5 december ga ik deze zeker niet zien in de bios; krijg bezoek van Sinterklaas!
(Ook na 5 december ga ik hem zeker niet zien
Wat een achterlijke film blij dat het Copolla zijn laatste film is !!!
toch lichtpuntjes in de film, want je geeft wel 2,5 ster.
LauraCharlotte
Prachtige beelden, scenes en sfeer maar ik snapte weinig van het verhaal. Kwam vreselijk onsamenhangend over. Misschien mis ik een stukje Romeinse geschiedenis/symboliek om het te snappen. Was blij dat de film af was. Niet aan mij besteed
Fisico
Bijzonder moeizaam. De film gaat voorbij de twee uur, maar ik had eerder het gevoel dat ik er drie uur had opzitten. Als de film één ding wil uitstralen dan is het er wel één van grandeur en een aaneenschakeling van macht en rijkdom. En niet zomaar rijkdom, maar een decadentie van arrogantie en verwaandheid. Visueel een echt spektakelstuk waar het goud en het kristal van het scherm drupt. Babylon (Film, 2022) had dat ook, maar daar had tenminste nog wat vibes én een duidelijke verhaallijn. Hier heb je dat gevoel toch veel minder.
Komt daarbij die verwaande verwijzingen naar het oude Rome, met gebouwen, decor, aankleding én personages. De politieke intriges krijg je er zo bij. Ik weet het niet. Ik voelde het alvast ook niet. Overtuigende visuele cinema, dat zeker, maar dat is het zowat. Het overvloedige goud is eerder bladgoud. Diverse losse scènes zonder structuur waardoor het ver zoeken is naar een echte verhaallijn. Althans, ik vond ze niet. Te plomb en te hoogdravend. Verwijzend naar oude filmklassiekers? Mja, ik weet niet of iedereen daarop zit te wachten.
mrklm
De trailer mag dan beweren dat Coppola “altijd zijn tijd vooruit is geweest” heeft hij sinds Bram Stoker’s Dracula (1992) geen opmerkelijke films gemaakt. Gezien de kwaliteit van zijn recente is het geen verrassing dat dit pretentieuze, megalomane egoproject een flop is. Coppola’s flamboyante visuele stijl is nog altijd intact en er zijn veel mooie plaatjes, maar het verhaal over de tweedstrijd tussen uitvinder en visionair Cesar Catilina [Adam Driver] en de conservatieve, op geld beluste burgemeester Franklyn Cicero [Giancarlo Esposito] begint als een nauwelijks verhulde, bittere kruistocht tegen Hollywood met Cesar als Coppola’s alter ego en vliegt volledig uit de bocht wanneer Coppola er een liefdesverklaring aan zijn in 2024 overleden echtgenote Eleanor en kritiek op Trump en MAGA-beweging aan toe wil voegen. Het verhaal is een puinhoop, maar het grootste probleem is het ontbreken van een personage om je mee te identificeren. Kostte $ 120 miljoen, maar doet vooral denken aan een goedkope Christopher Nolan-imitatie.
Fisico
Het ziet er niet naar uit dat Coppola zijn belabberd gemiddelde uit de 21e eeuw gaat opkrikken met deze film. Momenteel ook nog maar 10% box-office op het totale budget van de film. Dit is en wordt een flop... Ik denk niet dat de officiële release bij ons daar veel zal aan veranderen.
filmkul
Zwakke film. Het verhaal is aardig bedacht, maar de uitwerking laat sterk te wensen over. Er is geen goede opbouw en ondanks de rode draad dwaalt de film alle kanten op. Het is gewoon rommelig en niet vooruit te branden. De taaie en soms niets zeggende dialogen dragen ook niet echt bij aan de snelheid. Wat een zit. Visueel best fraai met een aantal mooie scenes. Ook de aankleding is bijzonder, in positieve zin. Dat maakt het kijken nog enigszins dragelijk. Het Shakespeare achtige acteerwerk is over het algemeen goed geslaagd. Geen aanrader. 2.0
TrappedSoul
De laagst mogelijke score gegeven voor deze smerige hellywood film.
Sodom en gommorrah agenda word maximaal gepushed (tongzoenende vrouwen, shia la boef verkleed als vrouw etc) wie nog steeds niet ziet dat illuminati echt bestaat en Hollywood haar spreekbuis is en hersenspoel methode ... zal het nooit gaan zien.
Shia la boef werd in de complot wereld afgeschilderd als slachtoffer en tegenstander van het kwade ... hopelijk nu meer mensen wakker dat niemand in dit wereldje aan onze kant staat.
Film uitgezet ... gelukkig niets voor betaald.
- 11952 berichten
De laagst mogelijke score gegeven voor deze smerige hellywood film.
Film uitgezet ... gelukkig niets voor betaald.
We’re gonna get you, we’re gonna get you….
Echt knap hoe je zelfs een hardcore autonoom als Coppola in het iluminati straatje kan plaatsen. De paranoia moet zich echt compleet meester van je hebben gemaakt.
Sterkte.
cinematic81
Mooie aangeklede, pretentieuze troep.
Dit is een film van niks. De decors zijn mooi, alles ziet er schoon en kleurrijk uit. Het is alsof ze de decadentie van het oude upper class Rome hebben genomen en dat in een hedendaagse jas hebben gestoken. En dat heeft ook veel potentie, Coppola had hier een bijvoorbeeld geweldige politieke of misdaad film van kunnen maken.
Maar wat het is geworden is een vrijwel niet boeiende strijd tussen 2 tegenpolen. De visionair die een nieuw tijdperk wil inluiden tegen de conservatieveling die alles bij het oude wil houden. Deze strijd wordt verteld middels onsamenhangende scenes en zonder duidelijke lijn. Het is alsof het kapot ge edit is. Ik kon hier niks mee, de film is bovenal gewoon doodsaai. Mooie plaatjes, maar dat is het wel.
Ik ga me hier niet eens aan wagen. De trailer was al vermoeiend saai en aan de scores te zien is het eindresultaat dit ook.
Mmmm, draait helaas niet in Imax. Jammer, zal m
Donderdag dan maar op veel kleiner scherm gaan kijken.
- 11952 berichten
Hoe kun je die trailer nu saai vinden? Zag enkel visuals die ik nooit eerder zag. Ziet er juist schitterend uit.
Graaf Machine
De scores? dat is iets voor scoresliefhebbers, niet voor filmliefhebbers.
- 11952 berichten
De scores? dat is iets voor scoresliefhebbers, niet voor filmliefhebbers.
Ik laat me ook niet leiden door scores, maar de trailer zit toch vol prachtige beelden?
Graaf Machine
Anyway: heb veel zin in deze film.
Anyway: trailer is saai en kut.
Anyway: dat zal mij de ballen jeuken.
ThomasOMalley
Als ik me niet liet leiden door scores zat ik nu The Emoji Movie te kijken in de hoop een meesterwerk te ontdekken.
Graaf Machine
Ik kijk voornamelijk wat net in de filmhuizen draait, dus aan scores heb je dan niet zo heel veel. Natuurlijk kijk ik ook altijd even wat mrklm ervan vindt, want zijn oordeel ben ik het verrassend vaak mee eens of oneens.
Flipman
Grappig genoeg lees ik nu hoe sommige mensen deze film vergelijken met het werk van Neil Breen en ik snap wat daarmee bedoeld wordt.
Hoe dan ook, ik had het Coppola enorm gegund, maar de presentatie van zijn ideeën is zo glad en glanzend dat ik er geen grip op heb, noch er te lang naar kan blijven kijken. Het concept van de film is al bijna een halve eeuw oud en in die periode misschien te weinig gegroeid om met de tijd mee te gaan. Het resulteert in een warrige janboel die alleen maar ergernis opwekt en zich gedraagt als een gast op een feestje die maar niet naar huis wil gaan.
Mijn volledige recensie lees je hier.
Mijn volledige recensie lees je hier.
Kan je je recensie niet gewoon op 2 plekken zetten? Beetje vermoeiend dat tig users steeds verwijzen naar eigen pagina's. Ik zie het steeds vaker.
Flipman
Eigen pagina's? Dit is de recensie vanuit de redactie. En ja, daar staat op deze pagina al een link naar, maar mochten er nog meer nieuwsberichten verschijnen over Megalopolis, dan valt ie uit het rijtje.

Geflopt passieproject 'Megalopolis' van Francis Ford Coppola komt binnenkort naar Netflix: 'Geen touw aan vast te knopen'

De Razzies zijn weer uitgedeeld: Welke films vielen in de 'prijzen'?

Gigantische miskleunen: dit zijn de vijf allerslechtste films van 2024 volgens MovieMeter

De brug tussen passie en kwaliteit is wankel en zit boordevol gapende gaten

Way Out West

Dahomey
Documentaire, 2024

Horizon: An American Saga - Chapter 1
Drama / Western, 2024
new york citymetropolisarchitectutopiaepischafter disaster arroganta fable