• 9.376.422 stemmen

Met onder meer: Adam Driver, Giancarlo Esposito en Nathalie Emmanuel

Gesproken taal: Engels, Latijn, Russisch, Spaans en Frans

Releasedatum: 5 december 2024

Plot Megalopolis

"If you can't see a better future, build one."

Een grootstad in verval wordt volledig verwoest als gevolg van een ramp. De ambitieuze Cesar heeft grootse plannen om de stad herop te bouwen. In de burgemeester Frank Cicero vindt hij echter een sterke vijand. De vraag stelt zich om een utopie te creëren met duurzame materialen of om dezelfde weg als vroeger op te gaan en waar corruptie en machtsinvloed centraal staan. Intussen gaat de rusteloze Julia, dochter van Frank en dus welbekend met machtsposities en de roddelblaadjes, op zoek naar de betekenis van het leven.

Cesar Catilina

Wow Platinum

Clodio Pulcher

Hamilton Crassus III

Constance Crassus Catilina

Teresa Cicero

ThomasOMalley

Hm, zojuist die teaser nog eens gekeken en ik weet niet wat ik ervan moet denken.

Driver stopt de tijd om te voorkomen dat hij naar de grond stort, waardoor zijn lichaam duidelijk reageert op het bevriezen van de tijd. Vervolgens trekt hij zich terug. Als alles bevriest behalve hij, zou hij dan niet alsnog aan de zwaartekracht bezwijken?

Als dit maar niet zo'n gevalletje Looper of Ready Player One wordt.

ThomasOMalley schreef:

Als dit maar niet zo'n gevalletje Looper of Ready Player One wordt.

Denk niet dat je je daar zorgen over hoeft te maken. De thema’s die Coppola aansnijdt zijn veel grootser: In wat voor wereld willen we leven?

@Basto

Akkoord, ik wilde ook niet een ongerechtvaardigde vergelijking tussen Coppola en Rian Johnson maken. Het gaat me meer over het spelen met tijd en wat voor mogelijke risico's dat met zich meebrengt. In Looper was dat verschrikkelijk, terwijl het eigenlijk een hele aardige film had kunnen zijn.

Deze teaser roept bij mij meteen de zorg op dat er bepaalde regels worden overtreden, maar ik sta ervoor open dat ik dat in anderhalve minuut niet kan beoordelen.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Ojee,

Nou , dit gaat em niet worden .

Het is triest dat dit zijn carrière moet afsluiten .

Mark kermode noemt het nog slechter dan Jack .

Triest .

kermode reviews Megalopolis

avatar van Rarara

Rarara

Een paar positieve reviews waardoor ik de film toch ga kijken:

john mcclane 2 schreef:

Ojee,

Nou , dit gaat em niet worden .

Het is triest dat dit zijn carrière moet afsluiten .

Mark kermode noemt het nog slechter dan Jack .

Triest .

kermode reviews Megalopolis

Waarom zou je je katen leiden door de mening van een ander? Ken die hele Kermode niet, dus zijn mening zal mij echt worst wezen.

Verwacht overigens een groeifilm, die bij herziening beter wordt.

avatar van GAFA_1984

GAFA_1984

"The cinematic equivalent of toothache"

Megaflopolis is een inkopper maar $4,000,000 als US boxoffice opening is natuurlijk niet best

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

GAFA_1984 schreef:

"The cinematic equivalent of toothache"

Ik hoop ook dat het meevalt, maar de eerste cijfers op Rotten Tomatoes zijn helaas niet erg positief. Mark Kermode, een zeer gerespecteerde criticus, Hij staat bekend om zijn diepgaande analyses en oprechte mening, dus zijn oordeel weegt zeker zwaar. Jij kunt zijn recensie natuurlijk misschien overdreven vinden, het is de moeite waard om zijn punten in overweging te nemen. Nogmaals ik hoop ook echt dat het meevalt !

ThomasOMalley

Bij nader inzien denk ik dat ik hier maar beter met een grote bocht omheen kan lopen.

De recensies zijn erg negatief en eigenlijk zijn we veel te vergevingsgezind als het gaat om deze regisseur. Laten we eerlijk zijn: Francis Ford Coppola heeft al meer dan 30 jaar geen fatsoenlijke film uitgebracht.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

ThomasOMalley schreef:

De regisseur van Rumble Fish krijgt van mij de eer dat ik zijn magnus opus gewoon ga zien.

Kan ik altijd nog met een grote bocht terug naar huis lopen, na afloop.

Graaf Machine schreef:

Kan ik altijd nog met een grote bocht terug naar huis lopen, na afloop.

Megapolis zal niet in de geschiedenisboeken gaan als zijn magnum opus, ook al kan het zijn dat hij het zelf wel zo ziet.

Maar het is een mooi eerbetoon van je. Ik denk dat ik zelf liever een goede film van hem opzet.

Heb jij Twixt en Tetro gezien? Veide prachtige films.

Krijg van mensen die roepen dat hij al 30 jaar niks fatsoenlijks gemaakt heeft, vooral het idee dat ze elkaar napraten maar de films zelf niet gezien hebben.

avatar van The Oceanic Six

Heb jij Twixt en Tetro gezien? Veide prachtige films.

Zeg maar een beetje wat jij bij Marvel doet zonder ze gezien te hebben bedoel je?

Heb jij Twixt en Tetro gezien? Veide prachtige films.

In dit geval klopt dat gevoel. Ik heb die films niet gezien. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat ik al zijn films gezien moet hebben om er iets van te vinden. Voor mij is het duidelijk dat je Twixt en Tetro niet in dezelfde adem noemt als Apocalypse Now en The Godfather-films.

Dat is overigens persoonlijk, jij kan het natuurlijk prachtige films vinden.

avatar van IH88

IH88

Als ik het allemaal zo lees kun je deze film het beste kijken onder invloed van een genotsmiddel naar keuze. Ideaal dus zo rond de feestdagen .

ThomasOMalley schreef:

Dat is overigens persoonlijk, jij kan het natuurlijk prachtige films vinden.

Er is ook nog heel veel ruimte tussen goede films en films met de klasse van Apocalypse Now en The Godfather. Wanneer je die films als meetlat gebruikt, blijven er erg weinig goede films over.

The Oceanic Six schreef:

Uh, ik heb zo’n beetje alle Marvel films gezien. Dat heeft mijn mening gevormd. Na de eerste Dicter Strange kwamen die verder allemaal van de geautomatiseerde productielijn af.

Basto schreef:

Dat begrijp ik, maar ik kan mijn tijd maar één keer uitgeven. Ik zie niet in waarom ik tijd zou moeten vrijmaken voor films die door vrijwel niemand worden gewaardeerd en geregisseerd zijn door een regisseur wiens beste tijd duidelijk voorbij is.

Bovendien gebruik ik zijn films niet als maatstaf voor alle andere films die uitkomen, maar ik vind wel dat ik verwachtingen mag hebben op basis van wat iemand in het verleden heeft gepresteerd. Het lijkt me niet onredelijk dat ik bepaalde kwaliteit wil zien iemand die klassiekers heeft geregisseerd en al decennia lang in het vak zit.

Ik heb begrip voor iedereen die zich vastklampt aan vergane glorie en nostalgie, en zich makkelijk laat verleiden tot bias en ontkenning, maar deze man verdient mijn aandacht niet alleen maar omdat hij meer dan 30 jaar geleden geweldige films maakte. Ik ga ook geen nieuwe films van Bruce Willis kijken omdat ik Die Hard een vette film vind. Ook niet als eerbetoon.

ThomasOMalley

Overigens is er in jouw geval geen sprake van vergane glorie of nostalgie, als ik het goed begrijp. Dat betekent dat jij meer reden hebt om naar een nieuwe film van Francis Ford Coppola uit te kijken dan ik.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Haha op IMDB staat een trailer van 1:21 (op zich wel eens leuk dat een trailer niet alles weggeeft) maar daarvan worden maar liefst 20 seconden besteed aan de regisseur en zijn bekendste films.

avatar van ghostman

ghostman

Geloof het of niet , maar Megalopolis (2024) doet mij denken aan The Batman (2022) , Brazil (1985) van Terry Gilliam , de films van Federico Fellini ( o.a. Il Casanova (1976) ) en zelfs een beetje aan JLG .

Verder ben ik een beetje in de war en moet ( / wil ) ik deze film zo spoedig mogelijk nog een keer zien .

De eerste keer is de poëzie tussen de frames of cuts door mij niet echt opgevallen ( , vergelijkbaar met de poëzie tussen de regels door bij een goed boek) . Bij sommige goede boeken kun je de poëzie als het ware tussen de regels door lezen , zo is dat ook bij films het geval .

Bij de meesterwerken van de cineaste als JLG , John Ford , Orson Welles , Russ Meyer en zelfs bij iemand als Hsiao-Hsien Hou ( zie Zui hao de shi guang (2005) ) is de ' poëtische montage ' duidelijker waarneembaar . Megalopolis is zeer vakkundig in elkaar gezet , maar de eerste keer is de ' poëtische montage ' mij niet opgevallen .

Had ook een experimentelere film verwacht , maar dat valt ( viel ) me een beetje tegen .

Desalniettemin ben ik onder de indruk van deze zeer vermakelijke film . Misschien wel de beste van Francis Ford Coppola ...

avatar van pampelonne

pampelonne

nooit gehoord van ene Mark Kermode, hij is vernietigend over de film, maar dat neemt niet weg dat ik heel nieuwsgierig ben naar de nieuwste film van Coppola!

Kan niet wachten.

pampelonne schreef:

Kan niet wachten.

Kijk er enkel meer naar uit. Kun je wel voor een krant schrijven, maar zijn mening blijft n=1.

avatar van starbright boy

Helaas verre van een meesterwerk. Eerder een film vol tegenstrijdigheden. De film heeft een glossy CGI look die ik niet echt mooi vond en de 120 miljoen zijn flink aan CGI besteed denk ik. Wel een film die als hij je bevalt uitnodigt tot verdere analyse. Coppola is hyperambitieus, maar de film is bijna zeldzaam onevenwichtig en knoopt bijzondere momenten aan scenes die nergens heen gaan. Net zoals de acteurs je enerzijds door de film slepen maar er ook regelmatig toneelmatig overgeacteerd wordt. Driver is overigens qua acteren duidelijk de beste hier en dat komt goed uit. Hij heeft de grootste rol. De film slaat regelmatig een andere weg in en lijkt de gedachte dan niet af te maken. Er is moeilijk een kern uit deze film te destilleren. Maar de film lijkt vooral parallellen te willen trekken tussen de ondergang van vooral het Romeinse rijk en de decadentie van het Westen. Het einde heeft dan weer iets naïefs. Coppola is ook een oud mannetje. Of wil verschillende tijdssferen in de film vangen (bij deze film weet je het nooit), door bijvoorbeeld clubscenes die er niet erg 2024 uitzien. Ook is de rol van de vrouwen.. ehm opvallend. In Megalopolis gebruiken bijna alle jonge vrouwen seksualiteit om verder te komen.

De film is nergens helemaal mee te vergelijken maar als het toch moet komt iets als Southland Tales nog het dichtst in de buurt. Soms fascinerend, soms bijna beschamend en duidelijk een film die heel veel persoonlijke fascinaties bevat. Ook een film die vol ideeën zit maar de boel niet onder controle weet te houden. Een fascinerende puinhoop.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

starbright boy schreef:

Nice. Reden genoeg om een kans te wagen.

• 11951 berichten

Ik zag van de week de trailer op het grote doek. Ziet er toch echt waanzinnig uit. Kan niet wachten.

avatar van Erikb99

Erikb99

En wat vond ik er nou van:

Het is een aparte film geworden. Waarin belangrijke karakters ineens naar de achtergrond kunnen verdwijnen en nieuwe karakters naar de voorgrond. Waardoor het regelmatig rommelig overkomt. De film is erg mooi verfilmd absoluut. Het verhaal zou je kunnen omschrijven als een oud Romeins verhaal naar de toekomst getransporteerd. Vol intriges zoals we die wel kennen uit het Romeinse rijk. Seks wordt gebruikt om hoger op de ladder te komen, fake nieuws, hebzucht & jaloezie alles komt erin voorbij. De film wil ons vertellen dat we de oude los moeten laten, en moeten springen zonder angst in het onbekende. Het nieuwe wordt vertegenwoordigd door Cesar (Adam Driver) en het oude door Cicero (Giancarlo Esposito). Met een mooie brug door Julia (Nathalie Emmanuel). Aanrader? Jazeker, alleen is dit absoluut geen film voor iedereen

avatar van Neder0001

Neder0001

Dan lees je dat deze film een staande ovatie van 7 minuten kreeg bij de première in Cannes, en het is Francis Ford Coppola. Ja dan zijn de verwachtingen hooggespannen. Dan kom je wel van een koude kermis thuis zeg. De film weet nergens echt interessant te worden en laat veel vragen onbeantwoord. Sterker nog, je duikt meteen in de situatie na 'de ramp' en weet eigenlijk niet eens wat er nu precies gebeurd is. Visueel was het mooi maar dan heb ik het enkel over het decor. De CGI was ronduit slecht, wat opmerkelijk is met zo'n budget.