Binary (2024)
Genre: Horror
Speelduur: 42 minuten / 49 minuten (Koolhoven Presenteert)
Nederland
Geregisseerd door: David-Jan Bronsgeest
Met onder meer: Inaya Zarakhel, Charlie Chan Dagelet en Yannick Jozefzoon
5,7 (58)
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Vrijdag 27 februari in één bioscoop (Groningen)
Plot Binary
Nisha, een Pakistaanse trans vrouw die in Nederland als danseres werkt, twijfelt over een genderbevestigende operatie. Telkens wanneer ze haar identiteit omarmt, valt ze ten prooi aan vreemde aanvallen en visioenen. Wanneer haar innerlijke demonen besluiten om het op te nemen tegen de demonen van buitenaf, volgt er chaos.
keukenzout
Oh my days, eerste kwartier zag er echt zo tof uit! Heel veel zin om maandag de rest af te kijken!
hdehoon
Ik vond dit een film met een nare nasmaak. Als horrorfilmpje best aardig, maar wat wil de maker hiermee nu zeggen? Ik weet niet of transgenderpersonen zitten te wachten op de grote wreker die alle tegenstanders de hersens inslaat. Maar dan het slot: dat suggereert dat het hoofdpersonage haar nieuwe identiteit niet mag aannemen. Waarom? Het is al vreemd om dit thema aan horror te koppelen en als hetgeen je ermee wil zeggen ook nog ruimte voor negatieve interpretatie laat, dan ben je wel heel verkeerd bezig. Ik heb de uitleg van de filmmaker in de FiImkrant gelezen, maar die gedachte is niet uit deze film te halen.
Waarom niet? Dit is in feite gewoon een klassieke wraakfilm. Wel eens verfrissend dat het nu een transgender is die wraak neemt.
hdehoon
OK, maar het slot blijf ik vreemd vinden: alsof de boodschap is dat het natuurlijk toch allemaal een leugen blijft met die transformatie. Dat is niet verfrissend! Kan best zijn dat de filmmaker het anders bedoelt, maar dat is in de film niet duidelijk.
mikey
misschien niet aardig om te zeggen; ik had constant het idee dat ik 'het al eens eerder had gezien'. Cobweb, midnight express, sam raimi.....
Zie het als een ode.
Het scenario is wel het meest kwetsbare aspect van deze films.
Bedenk maar eens wat origineels...
dat excuus hoor ik vaker
Haha. Ben jij consulent bij het Filmfonds?
mikey
Haha. Ben jij consulent bij het Filmfonds?
Huh? Hoezo mag ze die identiteit niet aannemen? Dat is niet wat ik er uit haalde. Overigens hebben meerdere trans personen meegelezen bij het ontwikkelen van het scenario
Snap niet hoe je dit er in ziet.
Over welke scene heb je het dan?
Wouter kledinghaak shot
Jeetje, dat vind ik wel minimaal voor zulke zware woorden. Kan het me niet eens meer herinneren, in Midnight Express.
keukenzout
Waanzinnig genoten, het blijft zonde dat de speelduur zo kort is, maar wauw, wederom weer gave beelden en een tof verhaal.
Tijd voor een volledige speelfilm van deze regisseur!
hdehoon
Nou, aan het slot ligt die transpersoon op de operatietafel en komt het mannelijke evenbeeld terug, die springt zelfs heel letterlijk weer in het lichaam. Dat roept bij mij een beeld op alsof de persoon in kwestie de mannelijke identiteit nooit echt zal kunnen afschudden. Ik vind dat de filmmaker juist op dat moment die demon had moeten laten verslaan door de hoofdpersoon.
hdehoon
Het gaat over zijn innerlijke demoon waar hij nog mee worstelt. Ik vond dat wel cool in beeld gebracht.
Maar de demoon lijkt te winnen: die kruipt zelfs letterlijk terug in het lichaam. Wat voor boodschap zendt dat uit? Voor mij leek het alsof de transpersoon dus nooit van de mannelijke identiteit zal afkomen.
keukenzout
Maar dat is toch ook een beetje het klassieke einde van een horrorfilm? Je denkt dat het spook verslagen is en in de laatste minuut blijkt van niet.
Ik denk dat je daar verder geen politiek statement achter moet zoeken, maar ik wil niet vanuit de filmmaker spreken natuurlijk.
Overigens, wat een verschijning is Inaya Zarakhel. Ik hoop dat ze de kans krijgt om meer van zichzelf te laten zien, ze speelt mooi.
hdehoon
En juist daarom denk ik dat deze filmmaker teveel tegelijk wil: een klassieke horrorfilm én een maatschappelijk gevoelig thema behandelen. Dat bijt elkaar in die zin dat je van te voren weet dat een gevoelig thema anders bekeken wordt, horror genre of niet. Dan heb je ook de verantwoordelijkheid om geen nare bijsmaakjes te laten ontstaan.
keukenzout
Dat vind ik wel een beetje overdreven eigenlijk. Naast dat ik het niet met je eens ben dat het elkaar bijt heeft een filmmaker natuurlijk geen enkele verplichting aan de kijker. Het is een vrije kunstvorm. Je hoeft het niet met de filmmaker eens te zijn.
Los van dat ik het haat om films als boodschappen te interpreteren: het zijn verhalen, merk ik dat je vast zit in de moderne westerse doctrine aangaande trans personen. Wat ik zo goed (en dapper) aan deze film is het dat het de (veel oudere) Pakistaanse zienswijze omarmt: Ieder mens heeft vrouwelijke en mannelijke kanten en die moet je accepteren. De makers kennen trans mensen die juist in de psychische problemen kwamen omdat ze heel geforceerd zich nog zagen als strikt 1 gender. Van de Pakistaanse hoofdactrice leerden zij van deze zienswijze en schreven ze dit in het scenario. Het verhaal gaat over haar mannelijke kant, die zich ontkend voelt en deze genderidentiteit manifesteert zich om haar te redden, maar vooral om gezien te worden. Aan het einde neemt die genderidentiteit opnieuw plaats in haar lichaam. Dat haar vrouwelijke identiteit daardoor ontkend wordt is nieuwerwetse onzin. Kijk de film aub nog eens, met deze wetenschap. .
Shadowed
Gritty en ambitieus, zo valt deze kortfilm van regisseur David-Jan Bronsgeest (die me trouwens afgaande op de episode een sympathieke gast lijkt) het best te omschrijven. Een fantasierijke wraakfilm opgeleukt met een politiek laagje, al had die inderdaad wellicht wat beter doordacht kunnen worden in combinatie met het horrorgenre. Ik heb me er als kijker gelukkig amper aan gestoord, want Bronsgeest zet al vroeg de toon met een experimentele regiebenadering. Van de chaotische montage was ik geen fan (maakte vooral een ietwat goedkope indruk), maar de effecten zien er goed uit en de acteurs/actrices doen het naar behoren. De opstapeling van erotische dansscenes is wat repetitief, maar eenmaal het laatste kwartier aanbreekt pakt Binary erg lekker door. Presentator Martin Koolhoven benoemde een bepaalde scene in de eerste helft om de spanningsopbouw mee te prijzen, maar ik vond vooral de opbouw naar de slotfase erg knap. Erg bruut en ongeremd ook, met een behoorlijk tempo en een gelikte visuele afwerking. Wat mij betreft is Binary het beste werkje dat de zesdelige miniserie tot nu toe heeft gebracht, maar de gemiddeldes zijn het spijtig genoeg niet met me eens.
joolstein
De derde middellange film uit de VPRO-reeks Koolhoven presenteert waarin televisie- en filmmaker Martin Koolhoven zes nieuwe regisseurs de kans geef om een genrefilm te maken. Deze is één van de meer interessantere, alhoewel de lichamelijke horror maar slechts mild aanwezig was in de film. (de tv-kijker mag niet teveel afgeschrikt worden) Er is behoorlijk goede cinematografie. Niet heel verwonderlijk want regisseur David-Jan Bronsgeest deed al commercials voor modemerken Lagerfeld en Hilfiger!
De film draait om Nisha, een Pakistaanse transvrouw (in het Pakistaans hijra) die naar Nederland is gekomen om haar transitie te voltooien en om haar leven te bekostigen, verdient ze geld met erotische performances. De dag voor de beslissende operatie komt in zicht maar haar innerlijke demonen lijken dat niet te accepteren. Ja de opmerkelijke sociaal-culturele nuances in de wereld van seksuele fantasieën en fijn horror-jasje had filmkwaliteiten van topklasse! Wel had het verhaal net iets meer en eerder shock/impact kunnen bezitten. Maar de wijze waarop hij spanning op weet te roepen via cameravoering en het sterk gebruik van kleuren smaakt naar meer.
Kleine opmerking; Koolhoven gaf als suggestie de film Titane (niks mis mee) maar deze drie films; Hitchcocks Psycho (1960) De Palma’s Sisters (1973) of Wan’s Malignant (2021) waren misschien betere voorbeelden van films die interne conflicten laten zien?
John Milton
David-Jan Bronsgeest is de eerste filmmaker in deze serie van Koolhoven waar ik reeds werk van heb gezien, dit was zelfs de zesde titel die ik van zijn hand zag. Toegegeven, dat waren allemaal shorts, maar wel drie keer 3,5* en twee keer 4*; die beveel ik voor de liefhebbers van deze film (@keukenzout?) dus van harte aan.
Bronsgeest maakt er een interessante middellange film van, die ik meer dan de vorige twee nog wel een keer zou willen zien, simpelweg omdat het geen gesneden koek is en ik benieuwd ben wat me bij herziening allemaal nog meer op zou vallen.
Gizzmann
Deze film is uiteindelijk exploitation van de fascinatie/zorgen die de buitenwereld heeft rondom trans vrouwen. Jammer, want hier had een heel sterke psychologische horrorfilm in kunnen zitten over persoonlijke paranoia.
Fisico
Toch samen met Witte Wieven de beste van de reeks van Koolhoven. Een bijzondere long short over de positie van transvrouwen in de erotische sector. Lekker zwoel en intens, goed in beeld gebracht en met een prima vibe. Misschien ook wel de film die het meest "eng" overkomt van de reeks. Een beetje body horror en de ontwikkeling van een alter ego als demon. Al valt die body horror heus wel mee.
Eigenlijk vrij symbolisch of metaforisch die demon die letterlijk een uiterlijke visualisatie krijgt over hoe ze worstelt met haar lichaam, haar gevoelens en hoe haar familie daar tegenover staat. Het maakt haar machteloos en tegelijk woedend, zeker wanneer ze gekleineerd of misbegrepen wordt.
Fijne climax naar het einde toe waarbij het ontspoort. Binnen de perken wat mij betreft voor het brede publiek, maar toch. Voor een eigen productie best goed gedaan.

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'