• 9.370.543 stemmen

Alternatieve titel: Ninja: American Samurai

Geregisseerd door: Sam Firstenberg

Met onder meer: Mark Dacascos, David Bradley en John Fujioka

Plot American Samurai

Drew Collins verloor als kind beide ouders en groeide met zijn stiefbroer Kenjiro op onder de hoede van de samoerai Tatsuya Sanga. De wegen van beide jongens scheiden als Tatsuya besluit zijn waardevolle samoerai-zwaard aan Drew te geven. Kenjiro kan dit niet verkroppen en hij zweert zich te wreken op zijn stiefbroer. Jaren later komt het in Turkije tot een treffen tussen de twee stiefbroers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Andrew 'Drew' Collins

Kenjiro Sanga

Ed Harrison

Tatsuya Sanga

Haing Yi / Lee

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2099 stemmen

Slechte film, met toch een redelijke Bradley. Verder is het behoorlijk voorspelbaar allemaal.

avatar van mikoz

mikoz

Ik word zo langzamerhand een beetje gek van al die titels die met American beginnen ..

avatar van as

as

En de helft van die titels zijn van Firstenberg.

avatar van sherena

sherena

Wel een aardige film. Alleen een uitgemolken thema. Dacascos is aardig als kengiro

avatar van Prudh

Prudh

Echt álles is slecht aan deze film. Regie, acteerwerk, setting, belichting, kaderstelling, muziek en overige geluiden... poe hee. 0,5* zijn onvermijdelijk.

"You must kill me! It is the samurai way!"

Tally hoooo!

avatar van saiko

saiko

Je ligt op bed, zapt wat rond en opeens kom je dit tegen. Tja, wat voor zinvols kan ik hier over zeggen. Slechter dan slecht is volgens mij wel van toepassing. 0,5*

avatar van Jaxxx

Jaxxx

Alweer,, deze film mag nooit meer op tv komen:D

avatar van jackie chan

jackie chan

Pfoe wat slecht!

acteerwerk is nog slechter dan de gemiddelde pornofilm:P

actie is wel oke maarja dan wil je wel een beetje fantsoenlijk verhaal/acteerwerk!

snap niet waarom ze niet gewoon eens drunken Master (1 en 2) of andere chinese kung-Fu klassiekers uitzenden ipv die amerikaanse c film!

avatar van niethie

niethie

Zoveelste Amerikaanse productie met een blanke c-acteur in de hoofdrol die voor supersterke samurai moet doorgaan. Kijkt makkelijk weg, maar is vooral ontzettend standaard.

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

Wat een vreselijke hoes!

Voor de rest helemaal geen beroerde film, maar ook nergens hoogstaand.

De actie op het einde was echt super, voor de rest een standaard actiefilm.

Redelijke film, met echt waardeloze acteerprestaties, maar super vette actie!

2,5 / 5,0

avatar van psychopath

psychopath

Valt me zwaar tegen hoe jullie deze film bekeken en beoordeelt hebben, ik zag deze als kind, je weet wel, waar je nog in een hele andere belevingswereld leeft, en vond de film toen super, ik baseer me cijfer dan ook op toen ik em in 92 zag.

DragQueen

De film kijkt op zich best aardig weg. het doet wel allemaal erg goedkoop aan, daar niet van. maar toch is de actie bij vlagen best te pruimen. van het verhaal moet deze film het natuurlijk niet hebben. Bradley speelt trouwens een redelijk rolletje. 2,5 ster.

avatar van Supernatural

Supernatural

leuke film met david bradley.heb me zeker vermaakt.

avatar van Metalfist

Metalfist

American Ninja maar dan met een samoerai

Een tijd geleden heb ik de American Ninja franchise gezien, waar Sam Firstenberg de eerste 2 delen voor zijn rekening nam. Een reeks die wat wisselt qua kwaliteit maar wel algemeen gezien vermakelijk genoeg om eens iets anders van Firstenberg te proberen. Waar kun je dan beter starten dan een film die wel wat weg lijkt te hebben van American Ninja en dan nog eens als tagline heeft dat dit Bloodsport with blades is.. De lage score op MovieMeter nam ik er maar voor lief bij.

En dit is weer zo'n typisch gevalletje waarbij ik niet snap dat dit zo laag beoordeelt wordt. Ligt het misschien aan het feit dat ik unrated versie heb gezien? De film is in ieder geval lekker bruut met flink wat rondvliegende ledematen en met een vermakelijk concept. De vergelijking met Bloodsport is erg snel gemaakt weliswaar, maar ik heb sowieso wel een zwak voor dit soort tournament films waarin je een verscheidenheid aan krijgers te zien krijgt. Betekent dat dat er niets mis is met American Samurai? Neen, absoluut niet. Heel de aanloop naar het toernooi is werkelijk tenenkrommend en dan heb ik het nog niet over de romance tussen Drew en Janet gehad. Op zich goed dat Firstenberg zich niet verliest in allerlei rompslomp en vrij snel tot de essentie komt met het toernooi, maar die vrijscène valt wel compleet uit de lucht. Een beetje opbouw had op dat gebied nog wel gemogen als ik eerlijk ben. Of je zwiert dat er gewoon allemaal uit, dat had ook gemogen.

Michael Dudikoff is de grote ster uit de American Ninja reeks maar halverwege de franchise kwam daar ineens David Bradley op de proppen en die was toch van een minder kaliber. Je merkte echter wel dat die nog redelijk overeind bleef in de niet-Dudikoff films en ook dit doet hij nog vrij goed. Het is een enorm beperkte acteur maar hij kan wel een aardig potje knokken. Dit soort films valt of staat ook met een indrukwekkende slechterik (denk maar aan een Tong Po uit Kickboxer bijvoorbeeld) en met Mark Dacascos hebben ze daar eigenlijk wel een goede keuze in gemaakt. Het is één van zijn eerste films (nog voor het Double Dragon fiasco) en hij heeft voldoende charisma om zo'n over the top rol als Kenjiro tot een goed einde te brengen. Verdere bijrollen zijn redelijk inwisselbaar, John Fujioka lijkt gewoon van de set van American Ninja naar American Samurai te zijn gekomen, en dan schieten vooral de gevechten over. Een aantal leuke dingen in ieder geval maar ik denk dat je vooral voor de unrated versie moet gaan.

Sowieso is dat altijd een meerwaarde in dit soort films als je het mij vraagt. Ik blijf het in ieder geval wel een toffe regisseur vinden, die Firstenberg. Eens zien of ik niet nog iets kan opsnorren, vermoedelijk wel opnieuw een Bradley film aangezien die op het eerste zicht wel heel veel hebben samengewerkt. Ach, zolang het niet teveel een kopie wordt van elkander.. Vooral het tempo en flink wat gevechten maakt dit de moeite waard.

avatar van DiDa

DiDa

Waar heb je deze gezien? Zou deze heel graag eens zien.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dat je je film 'American Samurai' (1992) noemt en het zich dan om budgettaire redenen vrijwel volledig afspeelt in Turkije. Ene 'martial arts master' David Bradley raakt in een broedervete met ene 'karate and weapons champion' Mark Dacascos. Eerst het gebruikelijke detectiveverhaaltje rond een Amerikaan in een vijandig buitenland en daarna een aaneenschakeling van gevechten met een bonte stoet aan vechtersbazen. 'Bloodsport' (1988) zonder budget of charismatische lead, maar veelal houterige gevechten die steeds net iets langer duren dan wenselijk.

avatar van eka81

eka81

Momenteel wordt er gewerkt aan Director's cut. Deze schijnt qua opbouw heel anders te zijn, scenes worden toegevoegd zoals Sem het bedoeld heeft en wordt er aan kleur correctie gewerkt. Ergens in 2025 zou deze op blu ray uit moeten komen. Ben benieuwd

eka81 schreef:

De Director's Cut is nu te zien op het Youtube kanaal van Sam Firstenberg! Hij heeft hem er onlangs op gezet.

DragQueen

Het is geen geheim dat regisseur Sam Firstenberg nooit tevreden is geweest met de uiteindelijke cut van American Samurai. Nadat Firstenberg de film had voltooid zijn er destijds nog diverse wijzigingen aangebracht door een aantal onkundigen. Zo werden er onbegrijpelijke ingrepen gedaan op de montagetafel. Er werdt hevig in het geheel geknipt en her en daar nieuwe scenes toegevoegd. Volgens Firstenberg wilde de studio er een 'lineaire' film van maken.

Indie-filmmaker Lyle Goodwin is degene die het idee van een Director's Cut van American Samurai weer onder de aandacht bracht bij Sam Firstenberg. Helaas zijn de twee er niet in geslaagd om de originele filmrollen te kunnen lokaliseren, dus moest er gewerkt worden met twee verschillende beschikbare prints van de film. Dit leverde het een en ander aan beperkingen op bij het reconstrueren van de film. Zo kon de originele soundtrack niet worden gescheiden van het beeld en zou de uiteindelijke beeldkwaliteit niet veel meer kunnen worden verbeterd.

Toch heeft het duo een verdienstelijke Director's Cut weten te verwezenlijken. Dat er hier en daar wat stock footage is toegevoegd van een hedendaags Istanbul, waar mensen rondlopen met moderne smartphones aan hun oor, zij ze vergeven. Er zit wel een wezenlijk verschil tussen de nieuwe beelden en de originele oude film beelden. Hier had nog wat winst kunnen worden behaald. De nieuwe title sequence en de end credits hadden ook een stuk beter gekund. Menig hobbyist kan thuis wat creatievers tevoorschijn toveren met een degelijk programma op de computer.

Of het nu een minder 'lineaire' film is geworden? Naar mijn inziens niet. De verhaalvertelling, voor zover hier sprake van is, en het gehanteerde tempo zijn wel aanzienlijk verbeterd. Als geheel loopt het soepeler dan de originele cut. De overbodige later toegevoegde scenes, waaronder de tenenkrommende vrijscene, zijn verwijderd. Het komt de film ten goede, evenals de verrichte kleurcorrecties en de toevoeging van wat oorspronkelijk geknipt expliciet geweld. De actie blijft lekker. Bradley en Dacascos zitten prima in hun rollen.

Genoten van deze Director's Cut. Waardering gaat met een halve ster omhoog. Hopelijk stuitten ze ooit nog eens op het originele bronmateriaal voor een ultieme cut, maar tot dan is dit the next best thing. Prima vertier.

3 Sterren.