• 9.375.099 stemmen

Alternatieve titel: Ninja: American Samurai

Geregisseerd door: Sam Firstenberg

Met onder meer: Mark Dacascos, David Bradley en John Fujioka

Plot American Samurai

Drew Collins verloor als kind beide ouders en groeide met zijn stiefbroer Kenjiro op onder de hoede van de samoerai Tatsuya Sanga. De wegen van beide jongens scheiden als Tatsuya besluit zijn waardevolle samoerai-zwaard aan Drew te geven. Kenjiro kan dit niet verkroppen en hij zweert zich te wreken op zijn stiefbroer. Jaren later komt het in Turkije tot een treffen tussen de twee stiefbroers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Andrew 'Drew' Collins

Kenjiro Sanga

Ed Harrison

Tatsuya Sanga

Haing Yi / Lee

avatar van Metalfist

Metalfist

American Ninja maar dan met een samoerai

Een tijd geleden heb ik de American Ninja franchise gezien, waar Sam Firstenberg de eerste 2 delen voor zijn rekening nam. Een reeks die wat wisselt qua kwaliteit maar wel algemeen gezien vermakelijk genoeg om eens iets anders van Firstenberg te proberen. Waar kun je dan beter starten dan een film die wel wat weg lijkt te hebben van American Ninja en dan nog eens als tagline heeft dat dit Bloodsport with blades is.. De lage score op MovieMeter nam ik er maar voor lief bij.

En dit is weer zo'n typisch gevalletje waarbij ik niet snap dat dit zo laag beoordeelt wordt. Ligt het misschien aan het feit dat ik unrated versie heb gezien? De film is in ieder geval lekker bruut met flink wat rondvliegende ledematen en met een vermakelijk concept. De vergelijking met Bloodsport is erg snel gemaakt weliswaar, maar ik heb sowieso wel een zwak voor dit soort tournament films waarin je een verscheidenheid aan krijgers te zien krijgt. Betekent dat dat er niets mis is met American Samurai? Neen, absoluut niet. Heel de aanloop naar het toernooi is werkelijk tenenkrommend en dan heb ik het nog niet over de romance tussen Drew en Janet gehad. Op zich goed dat Firstenberg zich niet verliest in allerlei rompslomp en vrij snel tot de essentie komt met het toernooi, maar die vrijscène valt wel compleet uit de lucht. Een beetje opbouw had op dat gebied nog wel gemogen als ik eerlijk ben. Of je zwiert dat er gewoon allemaal uit, dat had ook gemogen.

Michael Dudikoff is de grote ster uit de American Ninja reeks maar halverwege de franchise kwam daar ineens David Bradley op de proppen en die was toch van een minder kaliber. Je merkte echter wel dat die nog redelijk overeind bleef in de niet-Dudikoff films en ook dit doet hij nog vrij goed. Het is een enorm beperkte acteur maar hij kan wel een aardig potje knokken. Dit soort films valt of staat ook met een indrukwekkende slechterik (denk maar aan een Tong Po uit Kickboxer bijvoorbeeld) en met Mark Dacascos hebben ze daar eigenlijk wel een goede keuze in gemaakt. Het is één van zijn eerste films (nog voor het Double Dragon fiasco) en hij heeft voldoende charisma om zo'n over the top rol als Kenjiro tot een goed einde te brengen. Verdere bijrollen zijn redelijk inwisselbaar, John Fujioka lijkt gewoon van de set van American Ninja naar American Samurai te zijn gekomen, en dan schieten vooral de gevechten over. Een aantal leuke dingen in ieder geval maar ik denk dat je vooral voor de unrated versie moet gaan.

Sowieso is dat altijd een meerwaarde in dit soort films als je het mij vraagt. Ik blijf het in ieder geval wel een toffe regisseur vinden, die Firstenberg. Eens zien of ik niet nog iets kan opsnorren, vermoedelijk wel opnieuw een Bradley film aangezien die op het eerste zicht wel heel veel hebben samengewerkt. Ach, zolang het niet teveel een kopie wordt van elkander.. Vooral het tempo en flink wat gevechten maakt dit de moeite waard.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dat je je film 'American Samurai' (1992) noemt en het zich dan om budgettaire redenen vrijwel volledig afspeelt in Turkije. Ene 'martial arts master' David Bradley raakt in een broedervete met ene 'karate and weapons champion' Mark Dacascos. Eerst het gebruikelijke detectiveverhaaltje rond een Amerikaan in een vijandig buitenland en daarna een aaneenschakeling van gevechten met een bonte stoet aan vechtersbazen. 'Bloodsport' (1988) zonder budget of charismatische lead, maar veelal houterige gevechten die steeds net iets langer duren dan wenselijk.