• 9.375.568 stemmen

Met onder meer: Mouna Hawa, Hitham Omari en Salwa Nakkara

Gesproken taal: Arabisch

Releasedatum: 8 februari 2024

Plot Inshallah Walad

De Jordaanse wet is duidelijk: mocht de echtgenoot van een vrouw overlijden en zij heeft geen zoon, dan heeft de familie van de overledene recht op een deel van diens nalatenschap. Dat is precies wat Nawal overkomt; haar man is nog maar net overleden, of ze raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar zwager Rifqi, die claimt nog geld van zijn broer te krijgen en nu dus van haar. Als ze zou verliezen, heeft dat verstrekkende gevolgen voor haar en haar dochter. Ten einde raad beweert ze zwanger te zijn – dat biedt haar tenminste negen maanden respijt.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 8 februari 2024 in de bioscoop (Arti Film)

avatar van BBarbie

BBarbie

De bonus van het kijken naar films uit “onbekende” filmlanden is dat je kans loopt geconfronteerd te worden met tradities en gebruiken die haaks staan op je eigen belevingswereld. Zo ook deze film uit Jordanië over een vrouw (met kind) die na het onverwachte overlijden van haar man een speelbal wordt in een erfeniskwestie. Een opmerkelijk debuut van de Jordaanse regisseur Amjad Al-Rasheed met een geschakeerde rol van de Palestijnse actrice Mouna Hawa (Bar Bahar).

avatar van De filosoof

De filosoof

Deze film laat zien hoe vrouwen onder de op de sharia gebaseerde Jordaanse wetgeving het slachtoffer zijn van meedogenloze onderdrukking. Het kiest daarvoor zowel een arme, vrome vrouw die na de dood van haar man huis, auto en dochter dreigt kwijt te raken tenzij ze zwanger blijkt van een zoon als een rijke, moderne vrouw die juist ongewenst zwanger is en abortus wil, zodat duidelijk wordt gemaakt dat onder de sharia c.q. in Jordanië geen vrouw ontsnapt aan het patriarchaat. Beide radeloze vrouwen worden gedwongen de wet te overtreden in een poging hun leven te redden en klampen zich aan elkaar vast (met de veelzeggende suggestie van de rijke vrouw dat in de ogen van Allah de verwoesting van hun levens misschien een nog grotere zonde is dan wat zij als vrouwen allemaal niet mogen), al lijkt zelfs dat niet te helpen. Het idee van de film is niet slecht maar de feministische boodschap overheerst ten koste van het verhaal dat maar niet echt spannend of boeiend wil worden en vooral de juridische procedures toont waarmee de vrouw in een ongelijke positie wordt geplaatst en afhankelijk van de man wordt gehouden.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Deze ‘culturele verrijking ‘ moeten wij niet willen. Goed naar kijken, dus. Geweldige film. Waarschuwing voor alle westerse vrouwen die nog naïef zijn over de bedoelingen van de islam.

avatar van IH88

IH88

Indrukwekkende film. Natuurlijk zijn er al ontelbare films gemaakt over vrouwenonderdrukking en de verstikkende patriarchaat. Maar het blijft schrijnend en tegelijkertijd intrigerend om naar te kijken. Vooral ook omdat Inshallah Walad origineel en "fris" aanvoelt.

avatar van mrklm

mrklm

Nawal [Mouna Hawa] en Adnan [Mohammad Suleiman] hebben een dochter [Seleena Rababah] en proberen nog een kind te krijgen. Wanneer Adnan plotseling overlijdt, meldt diens broer Rifqi [Hatiham Alomari] zich kort na de uitvaart met de mededeling dat Adnan een schuld bij hem had uitstaan. De Jordaanse wet geeft hem bovendien het recht de bezittingen van zijn overleden broer op te eisen en te delen met zijn zussen, omdat er geen mannelijke erfgenaam is. Dat betekent dat Nawal en haar dochter hun appartement verliezen … tenzij ze kan aantonen dat ze zwanger is van een jongen! En dus probeert Nawal haar familie om de tuin te leiden. Hawa schittert in dit maatschappelijke drama dat de onrechtvaardigheid en het absurdisme van paternalistische wetgeving aan de kaak stelt.

avatar van Fisico

Fisico

Schrijnend, maar sereen portret van een weduwe die als het in het Westen betrof rechten had als langstlevende echtgenoot, maar jammer genoeg leeft in Jordanië. Komt je man te overlijden en krijg je te maken met een inhalige schoonbroer die huis, auto én kind wil inpalmen omdat de wet dat nu eenmaal voorschrijft. Vreemd (en tegelijk niet vreemd) dat een zoon als erfgenaam de wetgeving een andere richting uitslaat.

Als Westerling blijft het een fascinerend en bijzonder negatief gegeven hoe de positie van de vrouw in bepaalde landen wordt onderdrukt ten voordele van het patriarchaat. Niet voor het eerst inderdaad dat dergelijke films ons bereiken. Ik hou er wel van en telkens opnieuw weer verbaas ik er me over. De onderwerpen vervelen me niet, integendeel zelfs.

Veel heeft ook te maken met de kwaliteit. Een sobere cinematografie waar het maximum uitgehaald is qua plot, regie en acteerwerk. Velen zijn pareltjes, ook deze weer. Nawal is een interessant personage die zich na de dood van haar man moet laveren tussen andere mannen, andere opvatting en het juridische kluwen van de maatschappij. Sterk!

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Nawal is een vrouw die woont in Jordanië en een dochtertje heeft. Ze treft op een morgen haar man dood aan in bed en wordt weldra onverwacht geconfronteerd met de dreiging haar huis en eigendommen te verliezen omdat ze geen zoon heeft. De Jordaanse wet laat haar zwager toe de erfenis te claimen, wat Nawal dwingt om een manier te zoeken om haar onafhankelijkheid en het welzijn van haar dochter veilig te stellen: ze beweert dat ze in verwachting is.

“Inshallah a Boy” biedt een rauwe kijk op de onrechtvaardige gevolgen van patriarchale regels in de Jordaanse maatschappij. De film combineert emotionele diepgang met realistische spanning en brengt een verhaal over moed en vastberadenheid. De prestaties van de cast, vooral van Mouna Hawa als Nawal, zijn prima en brengen oprechte kwetsbaarheid. Een rauwe en kritische blik op een verschrikkelijke, hyperreligieuze en misogyne Jordaanse samenleving. Goede film.