Genre: Biografie / Komedie
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 28 september 2023
Bekijk via Amazon Prime
Plot Dumb Money
"When Wall Street rigged the game, he changed it."
Een van de grootste hedgefondsen op Wall Street voorspelt in 2021 dat de aandelen van GameStop - een Amerikaans retailer van computerspellen, consumentenelektronica en merchandise - zal dalen. Een groep particuliere beleggers komt hier achter en wil in actie komen. Ze slaan de handen in elkaar met internettrollen op een subreddit met de naam WallStreetBets. Samen trachten ze GameStop van de ondergang te redden. Onbedoeld lossen ze het eerste schot in een revolutie die de gevestigde orde ten val dreigt te brengen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dumb Money (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Ken Griffin
Vlad Tenev

Jotil (crew bioscoopreleases)
- 1990 berichten
Vanaf 28 september 2023 in de bioscoop (The Searchers)

kleintje 2
Zojuist terug van een Sneak Peak avond. Wat een leuke energieke film! Het is net wat minder diepgaand en serieus in toon dan misschien zou hebben gekunt, maar het legt de GameStop Short Squeez uit 2021 met een juist gevoel van diepte uit aan de kijker. Mensen die er misschien niet veel kennis van hebben (waaronder ikzelf) moeten even goed opletten, maar dan krijg je wel de juiste informatie binnen. Daarbij is de film zeer onderhoudend, de editing is vlot en de dialogen zeer intrigerend. De acteerprestaties zijn ook zeer verassend, maar de film is dan ook gevuld met A-list castleden.
Concluderende kan ik zeggen dat het wel een van de meer verassende films van het jaar is. Hoewel niet perfect houd de film je aandacht goed vast en sleurt het je mee in de hele Wall Street scam. Een aanrader!

jacobine_rodijk
Oef…. was niet gegaan omdat ik dacht dat het de nieuwe Luc Besson zou zijn maar blijkbaar verkeerd gegokt.

Zandadder
Ik ben wel een ape van het eerste uur. Alles van het begin meegemaakt.
De corruptie van Wall Street en in het bijzonder Hedge Fund "Citadel", waarvan CEO Ken Griffin ook de hypotheekcrisis met kunst en vliegwerk wist te overleven. "One More Day"
Het Gamestop verhaal is ook nog niet afgelopen. Gamestop werkt aan een transformatie met CEO Cohen.
Ingame NFT's is iets waar het bedrijf in de toekomst aan wil werken. De winkels worden gesloten.
Wat de film niet behandeld, maar dat is om lawsuits te voorkomen, is het massale, en echt massale zwartmaken van het bedrijf in elke media. Dit naast het verwijderen en infiltrirren van Wall street Bets op Reddit.
Het Robin Hood trading halt is slechts topje van de ijsberg.
Wall Street is rigged. Omgekeerde wereld. De kleine man, retail, het plebs mag niet winnen.
Alle shorts moeten nog gesloten! Ik blijf een Ape.
Wie weet zegeviert het recht eens. HODL, Wen Lambo? To The Moon!

Flitskikker
Heb betere docudrama's gezien. Van wat grappige opmerkingen wordt een film nog geen komedie, dus dat etiket is onterecht.
Voor de rest op alle vlakken middenmoot. Niet slecht maar ook nergens geweldig.
Dit hele gebeuren nooit echt begrepen, maar door deze film wel wat beter. Toch wordt er een spervuur aan beleggingstermen op je afgevuurd, dus hou daar rekening mee.
Ondertiteling was prima, maar gezien de materie ook wel raadzaam om daar je aandacht bij te houden.

Dayer
Sterke Paul Dano in deze Dumb Money. Energieke, flitsend gemonteerde beursfilm waarbij miljoenen kleine volgers/beleggers besloten om samen te investeren in videogameketen GameStop. Een - in deze film - fel geromantiseerd verhaal waarbij grote beleggingsfondsen een flink pak slaag kregen van 'dumb money'. In realiteit hebben toch ook heel wat grote fondsen hier nog goed aan verdiend. Maar niettemin een bijzonder fijne film om te volgen.
Goeie aanstekelijke cast die dit verhaal weet over te brengen, de regie van Craig Gillespie ziet er ook goed uit.

BBarbie
Een verzameling zogenaamde beleggingsonbenullen (“Dumb Money”) brengen een gerenommeerd hedgefonds naar de rand van de afgrond. Ik heb te weinig affiniteit met het thema om de film op waarde te kunnen schatten, maar het idee erachter spreekt mij wel aan.

Niet zo goed als bijvoorbeeld genregenoot The Big Short, maar verder toch wel een leuke komische film gebaseerd op het bizarre waargebeurde verhaal rond Wall Street en de aandelen van GameStop. Ik begreep na het zien van de film nog steeds geen reet van de dalende en stijgende beurskoersen, maar Dumb Money is in ieder geval vaak wel erg grappig. De cast is ook prima, met vooral leuke rollen van Paul Dano en Pete Davidson, die hier broers spelen.

Pazmaster
Ik kan me dit verhaal nog wel herinneren, leuk dat er een film over gemaakt is. Interessant om te zien hoe het verhaal zich toendertijd heeft afgespeeld. De film is niet al te ingewikkeld, ik heb de ballen verstand van de financiële wereld, maar dat hindert bij deze film niet echt. Een erg leuke cast ook. Ik vond het een prettige kijkervaring. Dikke voldoende.

Wie weet zegeviert het recht eens. HODL, Wen Lambo? To The Moon!
Haha, ja deze bekende lines en al die memes vond ik ook zo leuk om weer te zien.
Blijft gewoon een mooi verhaal al is het allemaal wat te kort geleden voor een film denk ik.
Financieeltechnisch is dit allemaal niet zo ingewikkeld lijkt me vergeleken met bvb The Big Short of zo.

Goeie film waarin een man veel aandelen koopt in een klein bedrijf dat computerspellen verkoopt. Gebaseerd op een bijzonder waargebeurd verhaal waarin de kleine man het opneemt tegen Wall Street. Mooi om te zien hoe het collectief de aandelenmarkt weet te manipuleren. Ondanks het flinke tempo, duurt het even voordat de film goed op gang komt. Verder een cast met stiekem aardig wat bekende namen.

Vermakelijke film, met een maffe hoofdrol van Paul Dano.
Ik houd wel van films over waargebeurde zaken verpakt in een komedie.
De millennial particuliere beleggers lijken hier wel heel makkelijk te porren uit activisme een aandeel te kopen en het aandeel vast te houden.
Na ruim een uur wordt het een beetje meer van hetzelfde.
De rol en decadentie van de hedgefondsen wordt goed in beeld gebracht.
Wat ik niet snapte: Waarom verkoopt Dano's personage op een gegeven moment niet op z'n minst een deel van zijn portfolio? Hij hield de aandelen meer als statement, dat snap ik, maar hij had toch op z'n minst een deel kunnen cashen? En hoe rijk is deze man nu uiteindelijk geworden?

Waku
Fascinerend verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de corona crisis.
Misselijkmakend om te zien hoe de rijken van Wall Street en met name Hedgefonds in staat zijn om te kunnen manipuleren zodat de financiele overheersing overeind blijft.
"Dumb Money" is luchtig maar om de film te blijjven volgen en te snappen is even verslappen er niet bij.
3.5*/4*

macrobody
Toffe film. Ik heb de hele situatie wel meegekregen maar de details niet dus deze film was een aangename opvulling voor alle gaten van waar in niet van op de hoogte was.

Bla
- 2088 stemmen
Keith Gill was niet zomaar een opzweper van een stel millennials, hij gelooft heilig in een turnaround van GameStop. En met de toetreding van Ryan Cohen (founder Chewy) en de stap richting verkoop van 2ehands games op de blockchain zou het zomaar kunnen gebeuren.
Dat is ook de grootste kritiek op de film vanuit mij. De mensen die investeren worden weggezet als simpele veelal jonge mensen die een paar memes op Reddit zien en besluiten te investeren. Er werd echter hele goede due diligence gedaan in de community destijds. Er zaten onder andere ook mensen uit de financiële wereld op de betreffende subreddits (Superstonk, WSB). Het was een soort hivemind dat samen geloofde dat er een diepere waarde in GameStop school. En iets soortgelijks gebeurde met AMC (bioscoopketen).
Uiteraard is dit bericht puur voor entertainment doeleinden en geen financieel advies.

mrklm
Keith Gill [Paul Dano] is een kleine belegger die regelmatig de uitkomsten van zijn beleggingen deelt op zijn YouTubekanaal onder het pseudoniem “Roaring Kitty”. Om een vuist te maken tegen de steenrijke speculanten, besluit hij de goedkope aandelen op te kopen van een bedrijf dat volgens Wall Street geen toekomst heeft: GameStop, een winkel die handelt in video games, merchandise en elektronica. In percentages is het rendement hoog en mede dankzij een oproep om de speculanten een hak te zetten, sluiten steeds meer kleine beleggers dat beetje geld dat ze hebben te investeren in GameStop. Het aandeel blijft stijgen en dat zorgt voor paniek bij de grote speculanten, die er alles aan doen om de publieke opinie zo te beïnvloeden dat de beleggers van GameStop hun aandelen verkopen. Maar voor hen geldt: zolang “Roaring Kitty” de aandelen aanhoudt, doen zij dat ook. Dano is haast het evenbeeld van de echte Keith Gill (die in de epiloog te zien is) en het verhaal is interessant, maar het scenario besteedt te veel aandacht aan de persoonlijke verhalen van enkele investeerders. Je moet over een bovengemiddelde kennis van beschikken om te begrijpen hoe het systeem werkt en dat maakt dit weinig toegankelijk voor de ‘dummies’ onder ons.

nepdance
Gewoon genieten geblazen! heerlijk verhaal, goede cast, boeiend, komisch, wat wil een mens nog meer

Shadowed
Ik kende het oorsprongsverhaal niet, maar klaarblijkelijk was dit zo'n hit dat het slechts enkele jaren heeft geduurd voordat de biografiefilm alweer op de stoep stond. Regisseur Craig Gillespie is daarvoor een wat aparte keuze aangezien hij niet bepaald de “logische” naam vormt voor dit soort pure komediefilms, ondanks dat er links en rechts wat sentiment om de hoek komt kijken. Dumb Money profiteert voornamelijk van het goede acteerwerk, zeker Paul Dano valt op als de zogenaamde Roaring Kitty. Gillespie slaagt erin de inhoud doorlopend en voortdurend boeiend te houden, maar belicht iets te veel perspectieven die niet heel veel toevoegen. Ook de weergave van "de tegenstander" is dermate karikaturaal dat je het als waargebeurd verhaal niet heel serieus kunt nemen. Ik had gehoopt dat Gillespie het gebeuren iets serieuzer zou aanpakken, ondanks het absurde bronmateriaal. De wisselwerkingen tussen diverse soorten genres gaan namelijk niet heel ideaal samen, maar het vermaakt goed en kent behoorlijk acteerwerk. Half puntje erbij omdat het voor iemand die niet bekend was met het gebeuren erg informatief is.

Donkerwoud
Je weet dat je écht oud wordt als een film over de coronapandemie nostalgische gevoelens oproept. 'Dumb Money' (2023) weet namelijk perfect de sfeer te pakken van die bijzondere tijd. Meest in het oog springend de maatregelen om de pandemie te bestrijden, zoals mondkapjes en vaccinaties. Maar ook de vlucht die technologie nam in onze levens met zoommeetings en thuiswerkdagen. En natuurlijk de fundamentelere problemen waar gevestigde partijen (zoals in dit geval bankiers van Wall Street) tegenaan liepen door het mainstream worden van online burgeractivisme. Met hun bevreemdende mengeling van nerdcultuur, toxische humor en een alternatief kennisnetwerk, zochten ze de randen op van bestaande systemen. Meer ideëel gedreven dan de kattenfilmpjes en kleurrijke gifjes doen vermoeden.
Ik ken zelf een dertiger die in zak en as zat omdat hij destijds geen koophuis kon bemachtigen en daarom een substantieel bedrag heeft geïnvesteerd in aandelen GameStop. Net als de beleggers uit 'Dumb Money' (2023) heeft hij zijn aandelen net te lang vastgehouden in de hoop op een klein fortuin. Op die manier is hij tienduizenden euro's misgelopen. Meer uit wanhoop dan uit idealisme. Hij liep weg uit een sneakpreview omdat hij geen zin had in dit juichverhaal. En dat is misschien ook mijn kritiek op 'Dumb Money' (2023) als een sympathiek underdogverhaal met helden en schurken. Het haakt allemaal iets te gretig in op het positieve narratief dat die bankiers eens lekker in hun hemd stonden. En dat terwijl de wrange werkelijkheid is dat steeds meer jonge mensen geen andere alternatieven zien dan gokken met beleggingen of cryptocurrency. Alleen om überhaupt in de basis te kunnen voorzien.

'The Naked Gun'-films nu op Netflix en remake met Liam Neeson deze zomer in de bioscoop

Nog te verschijnen horrorfilm 'Bring Her Back' voert momenteel de toplijst van 2025 aan

Thriller 'The Girl With The Dragon Tattoo' van David Fincher vanavond op televisie

Dit zijn de slechtst beoordeelde Netflix Original-films in de geschiedenis van de dienst

Bring Her Back

Foe
Sciencefiction / Thriller, 2023

It Lives Inside
Drama / Horror, 2023
massachusettsmanipulation of the mediastock pricesecurities, stocks and bonds gebaseerd op een waargebeurd verhaalsociale mediastock marketdramedyinvestinginvestmentstockholderstock swindleinsider tradingvlogger brother brother relationshipinternet scam social media influencerfinance trading 2020smanipulative relationshipinternet personalitygamestopreddit2020s
Social media
- Registreer |