• 9.370.316 stemmen

Geregisseerd door: Robin Campillo

Met onder meer: Quim Gutiérrez, Nadia Tereszkiewicz en Sophie Guillemin

Gesproken taal: Frans

Plot L'Île Rouge

In de jaren 70 in Madagascar is het Franse koloniale rijk stilaan aan zijn einde toe. Nog enkele militairen wonen met hun gezinnen in de Franse legerbasissen. De jongen Thomas spiegelt zich aan de heldin Fantômette uit de gelijknamige verhalenreeks en observeert zijn omgeving met een nieuwsgierige blik. Zijn zorgeloze bestaan maakt ook plaats voor een andere werkelijkheid.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Dit is visueel een hele verzorgde film maar het script is nogal...onverzorgd. Eerst wordt er totaal plotloos anderhalf uur lang gefocust op een Franse expat-gemeenschap op Madagascar, waarbij ik al vrij snel als hamvraag in mijn hoofd kreeg: "Waar gaat deze film nou in godsnaam naar toe?". Pas in de laatste 10 minuten gaat het dan ineens over hoe de locals de Fransen weg willen hebben maar de uitwerking is karig in het kwadraat. Er wordt ook een onverklaarbare hoeveelheid tijd (ik schat ca. 20 minuten) besteed aan de avonturen van een stripfiguur uit een boek dat een kind in de eerste scène aan het lezen is. De link met de rest van de film is mij een absoluut raadsel. Volgens mij had de regisseur gewoon een leuk idee dat hij op nogal krampachtige wijze in deze film heeft proberen te verwerken.

Het is zo'n typische plotloze arthousefilm zonder spanningsboog, een slice of life zonder punch. Het was niet strontvervelend, maar ik voel me wel bekocht als ineens de titels over het scherm lopen en ik nauwelijks het idee heb iets te hebben beleefd.