• 9.374.535 stemmen

Met onder meer: Naíma Sentíes, Montserrat Marañon en Marisol Gasé

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 7 september 2023

Plot Tótem

De zevenjarige Sol is bij haar opa thuis om te helpen met de voorbereidingen voor het verrassingsfeest ter ere van haar vader. Gedurende die dag heerst er chaos die de familiebanden op de proef stelt. Voor Sol zal het een les zijn in het loslaten van de dingen.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 7 september 2023 in de bioscoop (Vedette)

avatar van starbright boy

Een familiedrama uit Mexico. Over een feestje voor een vader. Maar vader (een twintger) heeft kanker. Veelal het oogpunt van de dochter van zeven. Maar daarin niet helemaal consequent. Gedurende de dag van het feestje (de tijd waarin de film zich afspeelt) wordt de familie en hun onderlinge verhoudingen op de proef gesteld. Bij vlagen een hele rake scene (met name een intieme scene tussen de twee ouders en het meisje als iedereen even de kamer uit is) maar uiteindelijk als geheel niet bijzonder genoeg. Er mist een haakje waardoor dit op gaat vallen tussen andere filmhuisreleases. Maar slecht is het niet.

avatar van mrklm

mrklm

In de wetenschap dat Tona [Mateo Garcia] ernstig ziek en verzwakt is, maakt zijn familie zich op voor een verrassingsfeestje ter ere van wat waarschijnlijk zijn laatste verjaardag zal zijn. Familieleden kibbelen en kletsen over van alles en nog wat (maar niets interessants) terwijl Tona’s zevenjarige dochter Sol [Naíma Sentíes] probeert te begrijpen wat er precies aan de hand is en vooral waarom de familie haar weghoudt bij haar vader. Sol stelt hardop een paar lastig te beantwoorden vragen, maar verder gebeurt er niks interessants of verrassends. Avilés is de zoveelste die eindigt met een shot dat gestolen is uit Truffauts Les Quatre Cents Coups om de suggestie te wekken dat er iets belangwekkends is gebeurd. Vermoedelijk dat het meisje een belangrijke levensles heeft geleerd? Dat is mij in ieder geval ontgaan.

avatar van De filosoof

De filosoof

Er gebeurt weinig bijzonders maar toch weet de film te boeien, bijna bij wijze van een fijne ASMR-ervaring omdat je vanuit het perspectief van het kind, dat z’n eigen interesses volgt, de drukte van de voorbereiding van het familiefeest en daarna het feest zelf als een prikkeling op de achtergrond meemaakt. Uiteindelijk dringt de pijnlijke werkelijkheid van de wereld van de volwassenen – haar vader is stervende – wel door, zodat het in die zin een coming-of-age-verhaal is waarbij het kind een belangrijke stap naar die andere wereld zet of eigenlijk de wereld van het kind begint te verlaten; juist het door elkaar lopen van de kinderlijke en de volwassen wereld maakt de film wat surrealistisch en interessant.

avatar van hvdriel

hvdriel

Kleine film over een alledaagse Mexicaanse familie die een verjaardagfeest voorbereidt, veelal bezien door de ogen van een klein meisje dat zich er niet van bewust is dat het feestje een dubbele lading heeft. Pas na lange tijd kreeg ik de familierelaties door - zoals het hoort: niet alles op een presenteerblaadje geven. En pas na lange tijd dringt het tot Sol, het meisje, door wat er aan de hand is: afscheid in plaats van feest.

Tijdens het kijken genoot ik wel. Maar de film was na afloop weer snel uit mijn hoofd en hart verdwenen.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Bijzondere film die op onalledaagse wijze de impact van een zware gebeurtenis (die aanstaande is) laat zien op een klein meisje. Alles gaat over alledaagse gebeurtenissen, behalve dan het Grote Leed dat daarboven hangt, maar blijft toch boeien, hoewel het nooit blijft verlangen naar meer.

Uitstekende film, waarbij het meer draait om het portretteren van een enorme familie + vriendengroep dan om het vertellen van een verhaal. Ik was echt verbluft hoe ontzettend veel personages er in de film voorkomen en hoe makkelijk je iedereen desondanks uit elkaar kan houden. Veel mensen hebben maar een paar regels tekst, maar het script is zo sterk dat je het gevoel hebt dat je aan het einde van de film iedereen door en door kent.

Het draait vooral om het jonge meisje Sol, dat haar zieke vader gaat bezoeken en hem maar niet te zien krijgt, omdat hij moet rusten voor zijn verjaardagsfeest dat die avond plaatsvindt en ook omdat hij zich een beetje lijkt te schamen voor zijn ziekte. Als ze elkaar uiteindelijk te zien krijgen houd je het als kijker maar moeilijk droog.

Ook de ontmoetingen met zijn vrienden zijn diep emotioneel. Maar er gebeuren ook veel andere dingen. Kleine tafereeltjes, soms grappig, soms ontroerend, soms geen van beide, maar altijd heel natuurlijk en ondanks de alledaagsheid ook heel diep menselijk. Alsof er in elke scène - en het zijn er misschien wel een stuk of honderd - iets op het spel stond.

Zelden een film gezien die het dagelijks leven zo dicht benaderde, zonder dat de banaliteit van dat leven ook maar enigszins in de weg zat. En het is ook nog eens allemaal heerlijk sfeervol gefilmd. Aanradertje.

avatar van IH88

IH88

Oeh, wat een laag gemiddelde hier. Ik vond dat het allemaal op een zeer originele en herkenbare wijze wordt gebracht. Alsof je naar een echte familie zit te kijken. Wat er met de vader aan de hand is wordt gelukkig ook niet als een mysterie gebracht, maar gewoon in zijn verschrikkelijke eerlijkheid. De scene tussen vader, moeder en dochter is fantastisch. En ja, ik geloof ook echt dat Sol wat geleerd heeft bij die ijzersterke laatste scenes met de close-up op het gezicht van het meisje en lege kamer van haar vader.