• 9.375.049 stemmen

Un Président, l'Europe et la Guerre (2022)

Documentaire | 114 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: A President, Europe and War

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Guy Lagache en Laurence Thomas-Dutour

Met onder meer: Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyy en Isabelle Dumont

Gesproken taal: Frans

Plot Un Président, l'Europe et la Guerre

In deze documentaire wordt de Franse president Emmanuel Macron vanaf een maand voor de Russische invasie in Oekraïne gevolgd. Macron onderneemt samen met zijn medewerkers allerlei diplomatieke acties om escalatie te voorkomen, maar ondanks zijn goede relatie met president Poetin en zijn pogingen tot onderhandelen valt Rusland Oekraïne toch binnen. Regisseur Guy Lagache volgt Macron tijdens reizen naar Kiev, Brussel en Moskou. Ook mocht hij enkele gesprekken filmen van Macron met verschillende wereldleiders, waaronder een zeer belangrijk telefoongesprek met Vladimir Poetin.

avatar van mrklm

mrklm

Natuurlijk wilde Macron deze documentaire gebruiken om zichzelf neer te zetten als een bekwame President en een onbetwiste wereldleider, maar daarvoor hoeft hij eerlijk gezegd weinig moeite te doen. Lagache volgt Macron in de periode van toenemende internationale spanning die voorafging aan de inval van Rusland in Oekraïne in 2022. Hij reist van hot naar her voor gesprekken met hoogwaardigheidsbekleders in Rusland, binnen de EU en de Verenigde Naties, maar wat dit zo bijzonder maakt is de relatieve openheid van zaken (als is er op toegezien dat er geen staatsgeheimen wordt gelekt) en de nadrukkelijke aandacht voor de normaal voor de kiezers onzichtbare aanwezigheid en invloed van de diplomaten, in dit geval topdiplomaten Isabelle Dumont en Emmanuel Bonne, die zich duidelijk met hart en ziel inzetten voor een zo goed mogelijk uitkomst.

avatar van T.O.

T.O.

Zelden zie je zo’n boeiend inkijkje in de wereld van de internationale diplomatie. En dan ook nog in de keuken van een groot land tijdens een historische gebeurtenis.

Met name opvallend dat de telefoongesprekken van Macron met collega-staatshoofden gewoon integraal in beeld worden gebracht.

avatar van N00dles

N00dles

In de context van de oorlog in Oekraïne is het erg interessant, vooral de aanloop ernaar toe met telefoongesprekken van Macron met Poetin en Zelensky, in een poging te deëscaleren en de spanningen weg te nemen. Ook het moment van de invasie zelf en de reactie van Macron en zijn team is boeiend om te zien.

Daarna wordt het gaandeweg -als de oorlog verder escaleert en sancties tegen Rusland en olie/gas/graancontracten besproken worden- een beetje droge kost. Belangen worden afgewogen, er worden diplomatieke spelletjes gespeeld, maar dat klinkt allemaal spannender dan het is. Ik zou er geen geduld voor hebben.

Desalniettemin is het wel interessant om te zien hoe dat soort onderhandelingen en interacties tussen wereldleiders en instituten gaan in de praktijk. We kennen de formele kant, maar zien hier ook de informele omgang met elkaar.

De documentaire kwam juni 2022 uit dus de oorlog was nog vers; inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en is er veel meer gebeurd (hoewel verrassend weinig veranderd aan het front). De docu is daarom nu al wat gedateerd, maar dat is nu eenmaal onvermijdelijk tijdens een lopend conflict.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Zeer boeiende documentaire die je laat meekijken op het hoogste niveau van de EU-politiek. Zeker de telefoongesprekken die Macron voert met Putin en Zelensky zijn erg bijzonder om zo eens te mogen zien. Was leuk geweest als hij op beeld ook nog even had gebeld met Mark, maar helaas.

Er zouden eigenlijk meer van dit soort documentaires moeten zijn waarin je ziet hoe die één op één gesprekken tussen wereldleiders gaan.

De documentairemaker viel wel met zijn neus in de boter wat betreft de het kunnen vastleggen van het begin van de oorlog in Oekraïne, wat het allemaal extra interessant maakt.