• 9.369.469 stemmen

The Hatchet Wielding Hitchhiker (2023)

Documentaire / Misdaad | 85 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Geregisseerd door: Colette Camden

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Hatchet Wielding Hitchhiker

De in Canada geboren Caleb Lawrence McGillvary staat in de VS bekend als Kai, de met een bijl zwierende lifter. De thuisloze twintiger wordt in 2013 uitgeroepen tot held wanneer een video van hem, gefilmd door een lokale nieuwsorganisatie in het Californische Fresno, viraal gaat. Daarop is te zien hoe Kai enthousiast vertelt hoe hij een man van wie hij een lift krijgt met een bijl aanvalt, nadat deze Jet Simmons McBride ineens een nietsvermoedende voetganger aanrijdt en een omstander begint aan te vallen. Hij wordt eerst een internetsensatie en belandt vervolgens na een neerwaartse spiraal in de gevangenis.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van bjerik76

bjerik76

weer een redelijk goede documentaire waar je toch na 5 minuten alweer helemaal vol verbazing naar aan het kijken bent.
Wel blijft het onduidelijk hoe de jeugd van die Kai is geweest.
Had denk ik wel boeiender geweest als Kai zelf ook nog aan het woord kwam vanuit de gevangenis.
Feit dat hij aan het begin van de docu belde naar de journalist die geïnterviewd werd, maar hem wegslikte....
Maar daar laten ze verder weinig over zien/horen ...

avatar van pampelonne

pampelonne

ik kreeg al naar 10 min. een verontrustend gevoel bij die Kai.
maar dat maakt die Amerikanen niets uit, die willen 'een goed verhaal'.
die vrouw op het eind zei het goed: je moet oppassen met wie je verheerlijkt!
die Kai spoorde totaal niet!

avatar van LostCauze

LostCauze

Jessob Reisbeck en de Jimmy Kimmel crew staan voor mij symbool voor alles wat er mis is met de Amerikaanse media; uit op sensatie, uit op kijkcijfers, uit op persoonlijke glorie, alles voor de likes.

Als deze gozer niet een psychopaat was geweest, was hij de zoveelste "niemand" die geëxploiteerd was voor kijkcijfers. Pas nadat blijkt dat ze te maken hebben met een gek, lijken ze opeens een geweten te hebben, en vinden ze het allemaal vreselijk.

Dit had een prima documentaire kunnen zijn, want het verhaal is erg interessant, maar de eigenpijperij van de makers staat helaas in de weg.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

LostCauze schreef:

maar de eigenpijperij van de makers staat helaas in de weg.

Waar komt dit vandaan? Regisseur Colette Camden schetst gewoon een objectief beeld van de gebeurtenissen. Hij heeft verder (voor zover ik kan ontdekken) geen connectie met de betrokken partijen, dat zij duidelijk maken dat ze zich achteraf gezien schuldig voelden (logisch ook) kan de regisseur toch verder niets aan doen?

avatar van Bas_88

Bas_88

Hij slaat iemand met een hakbijl op het hoofd en geeft daarna doodleuk een interview, dan gaan toch al direct de psychopaat alarmbellen af lijkt mij.

Hoe kan het dat hij niet eens meegenomen wordt naar het bureau.

Weer een gevalletje only in america.

Ik vond dit één van de mindere true crime documentaires op Netflix

avatar van lang pee

lang pee

Wat een enerverende docu, en wat een vervelende klier. Een dakloze die iemand drie keer met een bijl op zijn hoofd slaat en gewoon verder gaat met zijn leven. Hier moest je toch geen helderziende voor zijn voor te zien dat die man gek en gevaarlijk was, maar dan kwam het vreselijke kuddegedrag weer boven en ineens vond iedereen hem fantastisch en zag iedereen er geld in. Dit was gewoon een docu van een gek die al gek was van de geboorte waarschijnlijk en dan is het nog erger geworden door een barslechte moeder....

avatar van mikey

mikey

Korte geschiedenis van een dude waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Damn ik moet op social media! (toch maar niet). Eerst zou hij een vrouw van een gast hebben gered met een bijl. Werd daarom een internetsensatie, Toen het lievelingetje van de media. Vervolgens doodde hij een advocaat op leeftijd. Tamelijk absurd (en naar) verhaal over de moord, (social) media & hysterical USA.

avatar van Ste*

Ste*

• 2068 berichten

Best interessant, vooral de eerste helft vond ik opmerkelijk en vrij ergerlijk om te zien. Mensen uit de tv-wereld die als aasgieren op hem duiken om hem beroemd te maken, terwijl het vrij duidelijk is dat ze hier te maken hebben met een losgeslagen gek waarvan je totaal niets weet (heb deze hype zelf overigens destijds gemist online, nog nooit van deze gast gehoord).

Vanaf de hele 'downfall' vond ik dat de documentaire flink wat steken liet vallen. Zijn jeugd, met zijn moeder en neef aan het woord, werd allemaal vrij kort aangestipt terwijl daar nu juist interessante materie ligt. Wie is deze man?
Ook de moordzaak zelf vond ik aan de summiere kant uitgewerkt. Had van mij wel een half uurtje speelduur bij gemogen om het allemaal wat rustiger en completer te vertellen. (Overigens dacht ik van tevoren dat hij al moorden gepleegd zou hebben met die hatchet vóórdat hij bekend werd via dat filmpje, had mij interessanter geleken).

avatar van N00dles

N00dles

Op één of andere manier had ik nog nooit van "Kai" gehoord, dus het was wel interessant om te zien hoe zo'n internetsensatie ontstaat en hij met zijn 'charisma' en "free spirit" en muzikaal talent viral gaat. Vooral het begin, met zijn heldendaad en rise to Hollywood fame, is boeiend.

Wat ik wel miste was een dieper kijkje in de persoon Caleb, zijn 'ware aard' en de omstandigheden van die moord op de oudere man.
Ook van de interviews met zijn moeder en neef had ik meer willen zien. Ik snap nu nog steeds niet precies waarom er nou gebeurd is wat er gebeurd is, maar misschien is dat wel omdat er simpelweg geen pasklare antwoorden zijn. Maar als je het verhaal dan toch vertelt, zorg er dan op zijn minst voor dat er iets meer antwoorden komen dan dat het vragen oplevert.

Dus ja, interessante eerste helft waarin vooral de vraag is "hoe eindigt dit verhaal" (als dit langs je heen is gegaan) en een wat onbevredigende (maar niettemin verbazingwekkende) tweede helft met een afgeraffeld einde.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Memes doen geen recht aan de weerbarstige werkelijkheid. 'The Hatchet Wielding Hitchhiker' (2023) is de zoveelste prekerige documentaire waarin de excessen van een internetfenomeen worden becommentarieerd, terwijl Netflix het er zelf ook lekker dik bovenop legt. Hier dan het idiote verhaal van (bijna naamgenoot) Kai die 'een heldendaad' beging toen hij iemands gijzelaar drie keer op het hoofd sloeg met een bijl. Een journalist wist hem vlak na het incident te interviewen en daarin bleek de mythische lifter zo charismatisch dat hij uit kon groeien tot een internethit. Maar dan de olifant in de kamer: hoe wenselijk is het om een labiel iemand met een discutabele moraal opeens tot bekendheid uit te roepen? Niet dat 'The Hatchet Wielding Hitchhiker' (2023) diepgravende antwoorden geeft. Het blijft een beetje hangen bij het spektakel van die extreem vrije jongen en zijn plotselinge flirts met faam en rijkdom. D'r valt weinig te vertellen over zijn levensloop of motieven, want de documentaire laat veel weg over bijvoorbeeld Kai's mogelijke misbruikverleden.

avatar van Woland

Woland

Niet zo interessante en nogal oppervlakkige real crime docu, eerlijk gezegd. Wel een treurig verhaal, en ook een hoop irritatie over social media en aasgieren als Jessob Reisbeck en Lisa Samsky. Maar het is op vele momenten ook bijna een ongeloofwaardig verhaal - vanaf het begin is het duidelijk dat die zwerver die met een bijl op iemand inhakt niet spoort én gewoon gevaarlijk is, ook al doet ie dat in eerste instantie op iemand die het verdiende.Ik heb die hele hype toendertijd niet meegekregen, hoe groot de hype eigenlijk was weet ik ook niet en selectief tweets en youtube-snippets verzamelen van mensen die het wel een toffe peer vinden is ook niet zo moeilijk. Maar om dat uit te gaan zoeken, daar heb ik echt geen zin in. 'Zwerver die iemands hoofd inslaat met een bijl blijkt inderdaad gevaarlijke gek' levert niet echt een interessante docu op en het online-media-circus eromheen ook niet, ook al heeft Kai duidelijk een erg tragische jeugd gehad.

avatar van SPT

SPT

Prima docu over een interessant verhaal. Snap de positieve associaties / verheerlijking van daklozen (die aan de kern van dit verhaal ligt) nooit zo. Het zijn vaak mensen met allerlei psychische problemen of verslavingsproblemen, die niet zelden lastig zijn in de omgang. Dat zie je in deze documentaire ook, want Kai gedraagt zich bij tijd en wijle ronduit asociaal. Dat mensen (zwerver of niet zwerver) empathie voor anderen kunnen opbrengen en soms iets goed doen voor anderen is volstrekt normaal. Maar bij een zwerver neigen sommigen dan meteen tot persoonsverheerlijking, van iemand die ze nauwelijks kennen. Stoor me er ook wel eens aan als mensen bij een conflict tussen een zwerver en een gewone burger vrij gemakkelijk de kant van de zwerver kiezen (hoe rijker die gewone burger ogenschijnlijk is, hoe sterker deze neiging lijkt te zijn). Ik durf te wedden dat in veel van deze gevallen (hoewel zeker niet altijd!) de zwerver heeft bijgedragen aan escalatie.