• 9.373.926 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: José Andrés Puerta

Plot We Feed People

"Changing the recipe for relief."

Begin 2010 startte de Spaanse chef-kok José Andrés de non-profit organisatie World Central Kitchen. Met een groep strijdlustige vrijwilligers bestrijdt hij honger ten tijde van een crisis. Zo hebben ze tot nu toe meer dan zestien miljoen maaltijden geserveerd en heeft de organisatie zich recentelijk ingezet om voedsel te brengen naar de slachtoffers van de coronapandemie. In deze documentaire worden de schijnwerpers op Andrés en zijn ongelofelijke missie gericht gedurende een periode van twaalf jaar.

Zichzelf - World Central Kitchen Relief Operations

avatar van mrklm

mrklm

José Andres is een uit Spanje afkomstige televisiechef die in 1993 naar Washington verhuisde en daar een succesvolle keten aan tapasrestaurants opzette. De aardbeving in Haïti in 2010 was een keerpunt in zijn leven. In een impuls besloot hij af te reizen en met hulp van vrijwilligers en Haïtiaanse collega’s op het eiland een geïmproviseerde keuken te bouwen en van daaruit de bevolking te voorzien van verse maaltijden. Minstens zo belangrijk is de persoonlijke aandacht die de bezorgers van de maaltijden geven aan de slachtoffers van de aardbeving. Eén slachtoffer krijgt op zijn 90e verjaardag niet alleen een warme maaltijd, maar wordt ook nog eens toegezongen door de vrijwilligers en buurtgenoten. Ron Howard volgende Andrés en het team van World Food Kitchen in 2017 op Puerto Rico, dat verwoest was door Orkaan Maria, na de vulkaanuitbarsting in Guatemala in 2018 en tijdens de COVID-crisis in de VS. We zien hoe hij op bezielende wijze leiding geeft aan een enorme operatie, maar ook hoe hij worstelt met de scepsis van sommige media die zijn motieven in twijfel trekken. Howard vervalt niet in sentiment, houdt het tempo hoog en profiteert van Andrés niet geringe charisma. Howards beste film in jaren is ook nog eens inspirerend