• 9.373.705 stemmen

Met onder meer: Miranda July, Katia Krafft en Maurice Krafft

Gesproken taal: Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 14 juli 2022

Plot Fire of Love

"The greatest lava-fueled love story ever told."

Katia en Maurice: twee vulkanologen, gepassioneerd door hun wetenschap en door hun liefde voor elkaar. Het Franse mediagenieke koppel neemt grote risico's in hun zoektocht naar een betere kennis over vulkaanuitbarstingen en zorgt ondertussen voor honderden uren aan filmbeelden. Regisseur Sara Dosa restaureerde de op pellicule opgenomen beelden tot hun originele onaardse schoonheid.

Narrator (stemrol)

Zichzelf (archival footage)

Zichzelf (archival footage)

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Verdorie. Had ik graag willen zien vandaag in Fraterhuis, maar weer te laks geweest met de perikelen rond het OV.

Gebrek aan personeel. Kwartiertje eerder van huis en er was geen probleem geweest. Bah.

Hopelijk krijg ik nog ergens een kans komende week, want heel lang zal dit toch ook niet draaien.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Spectaculaire beelden. Wel twee waaghalzen, die denken de risico’s van moeder natuur te kunnen inschatten.

avatar van De filosoof

De filosoof

Ik begreep niet goed waarom de recensenten zo positief over deze documentaire zijn en na hem te hebben gezien nog steeds niet. Het is namelijk wat je verwacht: twee vulkanologen hebben elkaar in de jaren ’60 gevonden in hun eindeloze passie voor vulkanen en leven vervolgens uitsluitend voor het gezamenlijk benaderen en filmen van vulkanen en dan men name waneer ze uitbarsten tot de dood erop volgt, op grond van het adagium dat vulkanologie een ‘science of observation’ is en je meer ziet als je er dicht bij staat en dat als je er zo dicht bij hebt gestaan je al zo veel magnifieks hebt ervaren dat het dan niet meer erg is om een keer dood te gaan door zo’n uitbarsting. Gelukkig focust de documentaire niet sterk in op hun relatie maar over vulkanen leer je eigenlijk ook weinig: het is weer zo’n documentaire die denk ik vooral de sublieme ervaring wil overbrengen die zij ervoeren bij een vulkaan of zelfs hun passie als zodanig (maar ik hou meer van een documentaire die een verhaal vertelt in plaats van die ervaringen probeert over te brengen). We leren dat zij aan de lopende band documentaires over vulkanen maakten en ik denk dat ik die een stuk interessanter want informatiever zou vinden dan deze documentaire over deze twee documentairemakers wat me toch wat al te meta is en nauwelijks informatief.

avatar van mrklm

mrklm

Katia en Maurice Krafft deelden een passie voor vulkanen en gedurende de 25 jaar dat ze samen waren wijdden ze zich aan het observeren van vulkanen over de hele wereld. Katia was een geochemicus die zocht naar dwarsverbanden, Maurice een geoloog met een drang naar avontuur die hoopte ooit met een speciaal bootje een lavarivier af te kunnen varen. Deze documentaire bestaat uit een bescheiden selectie van de honderden uren aan beeldmateriaal (video’s en foto’s) die Katia en Howard gebruikten voor de films, boeken en lezingen. Miranda July’s commentaar probeert te schetsen wat deze twee personen dreef, hoe de onderlinge dynamiek was, hoe de relatie zich ontwikkelde en welke lessen wij nu kunnen leren uit het veldwerk van deze pionierende Franse vulkanologen. De beelden zijn prachtig en vaak indrukwekkend, maar het is toch wat veel van hetzelfde. De boodschap dat de natuur uiteindelijk veel sterker is dan de mens is echter relevanter dan ooit.

avatar van Richardus

Richardus

Degelijk. Het is onderhand een bekende formule; een extreme sport of wetenschap, met interessante mensen en imposante beelden. Het wordt hier een beetje gemakzuchtig gecombineerd, met quasi-poëtische teksten verteld door een iets te hijgerige stem waarbij de teksten wel erg prozaisch op de beelden aansluiten, met wat te voor de hand liggende vondsten. Desalniettemin werkt de combinatie hier op zich prima als vanouds, maar stijgt ook niet uit boven gemiddeld, al zijn sommige vulkaanbeelden overweldigend.

avatar van HK Senator

HK Senator

Met bestaande beelden in elkaar gezette documentaire. Wat mij betreft is het drama te dik aangezet. Dat de twee hoofdpersonen wel erg veel van elkaar hielden hing me al snel de keel uit.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

mrklm schreef:

Howard, was dat één van die bevriende vulkanologen die wel eens met Katia en Maurice meegingen?

avatar van revadebe

revadebe

Pretentieuze voice-over. Mooie beelden. 3.5*

avatar van Woland

Woland

Niet zo heel interessant, eerlijk gezegd. Er komen behoorlijk wat fraaie natuurbeelden voorbij, maar Katia en Maurice zijn niet hele boeiende personages, ook al voeren ze gedreven door hun interesse wel levensgevaarlijke avonturen uit. En de voice-over helpt ook niet echt. Maar behalve dan dat ik behoorlijk wat beelden van vulkanen en vulkanische activiteit heb gezien, wat heb ik nu eigenlijk gehaald of opgestoken uit deze film? Vrij weinig eigenlijk. Ik weet een klein beetje meer over de Kraffts maar zelfs dat nauwelijks, ik snap hun obsessieve interesse nog steeds niet beter, en veel meer over vulkanen steek je er ook niet van op. Gelukkig helpen de soms spectaculaire beelden dit nog naar een voldoende, maar dit viel me toch wel tegen.

avatar van james_cameron

Mooie, volledig uit archiefmateriaal en home movies opgebouwde documentaire over vulkanologen Katia en Maurice Krafft, die in 1991 om het leven kwamen bij de uitbarsting van Mount Unzen in Japan. Het franse koppel neemt grote risico's in hun zoektocht naar een betere kennis over vulkaanuitbarstingen en zorgt ondertussen voor honderden uren aan spectaculaire filmbeelden. De niet alledaagse, licht pretentieuze voice-over van actrice/ regisseur Miranda July pas goed bij het vaak fascinerende beeldmateriaal.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik begin langzaam echt een zwak te krijgen voor dit soort poëtische en expressionistische docu's. De film zit soms tegen het zweverige en pretentieuze aan, met name door die voice-over, maar het is toch vooral betoverend mooi allemaal, vooral die combinatie van ontzagwekkende beelden en prachtige muziek. De fascinatie van Dosa voor dit excentrieke koppel werkt aanstekelijk. Vooralsnog is dit mijn persoonlijke favoriet voor de Oscar.

avatar van scorsese

Goeie documentaire over een getrouwd stel die beiden vulkanoloog zijn. Deze documentaire bestaat louter uit archiemateriaal van de jaren '70 en '80. Aan elkaar gepraat door een soms bijna poetische voice-over van Miranda July. Het vulkanisch natuurgeweld levert indrukwekkende beelden op.

avatar van Grin

Grin

In datzelfde jaar maakte ook Werner Herzog een documentaire over de Kraffts: The Fire Within: A Requiem for Katia and Maurice Krafft.