• 9.375.183 stemmen

Haunters: The Art of the Scare (2017)

Documentaire / Horror | 88 minuten

Genre: Documentaire / Horror

Geregisseerd door: Jon Schnitzer

Met onder meer: Jason Blum, McKenzie Westmore en Jen Soska

Plot Haunters: The Art of the Scare

Al jaren zijn spookhuizen een van de meest bekende vormen van attracties in Amerika. De bedoeling is om de bezoeker doodsbang te maken. In Amerika verbouwen de zogenaamde "Haunters" hun schuren om tot professionele spookhuizen. Daarbij komen ook nog de echte professionals kijken, die de horrorervaring van deze huizen nog verder voorbij de grens trekken. Deze documentaire biedt een kijkje in de wereld van de Amerikaanse spookhuizen, waaronder bijvoorbeeld het beruchte McKamey Manor.

avatar van Shadowed

Shadowed

Interessante registratie van een aantal mensen die een onwerkelijke liefde voor hun werk kennen. De redenatie waarom ik deze documentaire zo kan waarderen is overigens vanwege het onderwerp en niet de kwaliteit. Ik kan ontzettend blij worden als ik mensen op deze manier bezig zie aan een geheel dat me erg boeit (spookhuisattracties). Ik heb op die manier altijd al zo'n "extreme haunt" willen doen, zelfs als er veel daarvan enkel in Amerika te vinden zijn. De onmiskenbare passie die de bedenkers en makers van zo'n attractie voor hun werk hebben is bijna hartverwarmend. Regisseur Jon Schnitzer schetst ook de persoonlijkheid van die mensen, al sluit ik niet uit dat er wat effectbejag tussen zit. Enkele individuen zijn werkelijk te apart voor woorden (Een huwelijksring in de vorm van een doodshoofd terwijl je vrouw weinig heeft met horror, echt waar?), maar dat maakt het toch wel iets interessanter dan tegen een lulletje rozenwater aankijken die zijn nieuwe ideeën of meningen even komt opsommen. Met name Russ McKamey, die tegenwoordig veelvuldig de controverse opzoekt (en heeft gevonden), is een bijzondere verschijning. De documentaire biedt al bij al weinig unieke inzichten of vernieuwende informatie, maar wel een talloze hoeveelheid aan prachtige beelden, geweldige ervaringen en liefde voor het vak. Ik sloot de docu af met een wijde glimlach op mijn gezicht.