• 9.378.500 stemmen

Geregisseerd door: Predrag Antonijevic

Met onder meer: Biljana Čekić, Vuk Kostić en Nataša Ninković

Gesproken taal: Servisch en Kroatisch

Plot Dara iz Jasenovca

In de zomer van 1942 wordt de hele familie van de jonge Dara opgepakt en opgesplitst door plaatsing in twee verschillende concentratiekampen, allebei in Kroatië. Haar broer en moeder worden al vrij snel vermoord en ze heeft geen idee of haar vader nog in leven is. Ze doet er alles aan om haar jonge broertje veilig te houden, terwijl ze wordt blootgesteld aan alle gruwelijkheden.

avatar van mrklm

mrklm

In april 1941 maakten de Duitsers en de Italianen gebruik van de onvrede van Kroaten in Joegoslavië om Kroatië, Bosnië en Herzegovina en delen van Dalmatië over te dragen aan separatist Ante Pavelić. Een van de gevolgen was dat concentratiekamp Jasenovac gerund werd door Kroaten. Die maakten van de gelegenheid gebruik om naast Joden, Roma en Sinti ook de etnische Serven uit de weg te ruimen. Deze film volgt de Servische familie Ilic vanaf het moment dat ze zich te voet naar Jasenovac moeten begeven. Daar worden mannen gescheiden van hun vrouwen en kinderen. De tienjarige Dara [Biljana Cekic] krijgt steeds meer verantwoordelijkheden naarmate de moederfiguren om haar heen worden vermoord of “overgebracht” en toont hoe ze zich staande probeert houden, vooral om haar broertje Bude te beschermen. Regie en acteerwerk zijn uitstekend, ook al is het scenario vaak een mengelmoes van Schindler’s List en The Pianist. Het grootste manco is het overdadige gebruik van aanzwellende strijkers op de meest dramatische momenten. Dat is overbodig en een tikje banaal.

avatar van Fransman

Fransman

Ja, MisterPink, deze film vreet je op. Je wordt er of heel boos, of verdrietig van. Of gelaten. Eigenlijk kijk je hem alleen af omdat je wilt weten hoe het met het meisje Dara en haar kleine broertje afloopt. Naar het geweld en de wreedheden van de Ustasha's valt nauwelijks te kijken. Maar het is een film natuurlijk, geen documentaire. Een goed gemaakte film, over een belangrijk aspect van de geschiedenis. Of de film een propagandistisch doel heeft laat ik in het midden. Hij zal niet bijdragen aan de verzoening van Serviërs en Kroaten. De Serviërs zullen nog lang moeten wachten tot ze toegelaten worden tot de EU. Hoewel, Europa ziet me lede ogen de groeiende invloed van China in Servië. De Kroaten zijn nu het braafste jongetje van de klas. Ze hebben zelfs de euro ingevoerd. Maar vergeet niet, die Ustasha's worden door een deel van de bevolking nog altijd als helden vereerd.

avatar van joolstein

joolstein

Vreselijke geschiedenis over Jasenovac een Kroatisch concentratiekamp en de verschrikkingen van de Ustaše in de Tweede Wereldoorlog, maar dat maakt dit niet tot goede film. De film is domweg gewoon zwaar melodramatisch, tot aan het irritante toe! Vanaf het begin is er dramatische muziek. Het script kom maar niet verder dan dat de Kroaten, de Serviërs en Joden op onaanvaardbare manier behandelen. Dit tonen ze over en over opnieuw door massamoord en martelingen. EN steeds is daar weer die melodramatische muziek. Helaas is er weinig dieptegang in het verhaal, waardoor de film zijn impact compleet verliest en eerder als een anti-iets-gimmick voelt. Aan het einde weet je nog steeds niet veel over het hoofdpersonage Dara.Tja een jong meisje, en de acteur die haar speelt is best goed, maar volgen we haar in plaats van iemand anders in het kamp, echt alleen omdat ze jong en alleen (dus zielig) was. In de film overheerst geweld (en dat zeg ik als horrorfan...) en melodramatisch muziek maar historische context is schaars en dan duren 130 minuten lang. Ja het is goed dat we te weten krijgen over de genocide op Serviërs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen waren blijkbaar deze makers niet de aangewezen personen om een genuanceerdere beeld te geven. Eentje die de slachtoffers echt eer bewijst. Omwille van goed camerawerk ben ik met mijn cijfer van waardering gul!