• 9.372.674 stemmen

Cryptozoo (2021)

Animatie / Drama | 95 minuten

Genre: Animatie / Drama

Geregisseerd door: Dash Shaw

Met onder meer: Lake Bell, Michael Cera en Angeliki Papoulia

Releasedatum: 18 november 2021

Plot Cryptozoo

Lauren kende in haar jeugd veel nachtmerries tot een mythische baku langskwam en deze verslond. Sindsdien wijdt Lauren haar leven aan het redden en opvangen van zulke cryptiden. Hun bestaan wordt absoluut geheimgehouden daar sommigen deze wezens willen uitbuiten voor hun krachten. Wanneer Lauren op een dag de rondsnuffelende Amber ontmoet, stelt Lauren zichzelf de vraag of zij als cryptoverzorger er goed aan doet de wezens verborgen te houden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Lauren Grey (stemrol)

Phoebe (stemrol)

Nicholas (stemrol)

Gustav (stemrol)

Joan (stemrol)

Pliny / Waitress (stemrol)

avatar van John Milton

John Milton

Bijzondere stijl. Shaws vorige film nog wel hier op de stapel liggen trouwens, misschien eerst die maar eens kijken.

Vanaf 18 november in de bioscoop (September Film Distribution)

avatar van De filosoof

De filosoof

Aardige (teken)film die de sprookjesachtige premisse dat mythische wezens (eenhoorns, zeemeerminnen, etc) wel bestaan maar zeldzaam zijn en zich verborgen houden combineert met het experimenteren met nieuwe wapens en het dromen van utopieën rond 1967 in de bijbehorende stijl van de undergroundstrips van die tijd, maar dat ook combineert met de hoop op (droom van) de integratie van mensen die er anders uit zien in de maatschappij. De film doet aldus wat denken aan The Shape of Water (Film, 2017) maar haalt niet het niveau van die film.

avatar van joolstein

joolstein

“I just worry that the outside world is never going to accept us”

Hippie-animatiefilm maar dan uit 2021. De film speelt zich niet alleen af in 1967, maar het ziet er ook zo uit! Vol met; psychedelische jaren zestig-illustraties, veel bloemen-en-kleuren caleidoscopische scènes en naakt. In de opening is er direct de Amerikaanse hipster Matthew en zijn vriendin Amber die stoned de liefde bedrijven bij een kampvuur. (liefde, vrede en nog geen 10 minuten later, moord) Daarna.. is het... Poeh...veel gepraat over een Baku-cryptid, een soort Japans (tapir) olifantje die ‘de dromen van de tegencultuur’ op kan eten en oei, oei, oei, wat moet je meeleven met al deze zielige opgejaagde andere wezens. Tja de naïef wereld-verbeterende boodschap van de jaren '60-'70. En soms ook wat lichte moderne boodschap over spanning tussen integratie en acceptatie en tussen dierentuin en vrije natuur. Soms was ook het best charmant hóór maar het is zelden echt opwindend om naar te kijken. Het lijkt op een soort drugstrip te lijken, maar dan iets te overdreven gestileerd, soms ook een beetje vervelend en slepend. Maar als je niet allergisch bent voor een flinke portie goede bedoelingen, en apart tekenwerk, dan heb je nog aardig plezier bij het bekijken. Laat ik aan de positieve kant blijven!

avatar van John Milton

John Milton

Prachtige stap vooruit weer na Dash Shaw's vorige film (die ik direct hiervoor zag) My Entire High School Sinking into the Sea (2016). Zijn tweede langspeler is nog meer dan zijn debuut wild inventief, volledig non-conformistisch en ontzettend kunstzinnig gemaakt. Verhaaltechnisch is er genoeg diepgang voor wie daar waarde aan hecht, maar zelf heb vooral met open mond zitten kijken naar de immense creativiteit op het scherm. De animatie is wat jerky, maar dit is wel de meest vernieuwende animatie die ik dit jaar heb gezien.

Net als Shaw's vorige film is dit niet gemaakt voor het grote publiek, maar mocht je warm worden van namen als Bill Plympton en Don Hertzfeld, en je open staat voor wat minder traditionele animatie specifiek gemaakt voor volwassenen, dan zou ik Cryptozoo zeker een kans geven.