• 9.372.312 stemmen

The Last Thing Mary Saw (2021)

Drama / Horror | 89 minuten

Genre: Drama / Horror

Geregisseerd door: Edoardo Vitaletti

Met onder meer: Stefanie Scott, Isabelle Fuhrman en Rory Culkin

Plot The Last Thing Mary Saw

"Every family has secrets."

In de winter van 1843 verzamelt een gelovig gezin zich in een afgelegen boerderij om er het overlijden van de grootmoeder te verwerken. Haar lichaam zat onder het bloed en werd ontdekt door Mary, de jongste dochter van de familie. Terwijl iedereen een rouwperiode doormaakt, wordt Mary aangehouden. Er wordt immers aan de omstandigheden van het overlijden getwijfeld.

avatar van Shadowed

Shadowed

Sterk.

Ik ben blij dat ik deze film lekker vroeg heb mogen aanschouwen, en ik hoop ook dat de algemene geluiden er goed over zullen zijn. Nu weet ik wel meteen dat het uitbrengen van deze film in de bioscopen een erg slecht idee gaar worden, want zoals je misschien kan verwachten is dit een film die voor een zeer specifiek publiek gemaakt is.

De cast van deze film is eigenlijk verwarrender dan het verloop, en het is een best verwarrende ervaring kan ik je vertellen. Dit is een film die nergens een duidelijk antwoord op geeft. Je moet wat achtergrondkennis verkrijgen om het allemaal te blijven volgen. De dialogen leggen redelijk uit wat er allemaal gebeurd, maar nooit volledig, en bovendien zijn het ook zeer theatrale dialogen die niet altijd boeien. De cast zelf is echter van het soort die je normaal in mainstreamfilms zou verwachten, en toch weten de leden zoals Scott, Culkin en Fuhrman prachtig stand te houden.

De sfeer is verder wat deze film maakt. Ik ben gek op films die de horror op deze manier tot leven wekken. De cinematografie is passend sterk, het gebruik van kleuren donker en mysterieus en olielampen in het donker, ik blijf het geweldig vinden. Er spat een duidelijke angst vanaf die redelijk onheilspellende sequenties neerzet. Niet alles is erg eng, maar qua sfeer zit je bij deze film gegoten. Passievolle horror met bijna geen fouten.

Verhaaltje is verder sterker als je je er wat over inleest, ik neem namelijk aan dat het gemiddelde publiek er nooit achter gaat komen, en ik was ook aardig verward toen ik de film uitkwam. Ik weet echter heel goed dat er wel een boodschap achter zit en dat veel scenes in deze film een diepere laag kennen. Jammer dat niet elke scene die op dialogen steunt raakt, maar verder wordt het goed uitgewerkt.

Een trage, duistere horror die leunt op sfeer dus, regelmatig erg spannend en effectief, als je wel willend bent om in het geheel mee te leven. Sterke kleuren, zeer goed acteerwerk en genoeg scenes die je als kijker wel bij zullen blijven. The Last Thing Mary Saw is eigenlijk een film waarvan ik niet had verwacht dat ik hem goed zou vinden, maar dat vind ik wel. Erg goede horror.

avatar van tarzanneke

tarzanneke

Wat een rommel. Waarover gaat dit eigenlijk?

avatar van joolstein

joolstein

Strafwetgeving van 1532; "Straf voor ontucht die tegen de natuur ingaat. Wanneer een man met een man, een vrouw met een vrouw ontucht bedrijft, hebben zij het leven verspeeld en zullen zij naar algemeen gebruik met het vuur van het leven in de dood gebracht worden."

WOW! Tja ik ben dol op dit soort historische films met een flinke dosis occulte. Er is iets aan de periode 1600 tot pakweg het midden van de 19e eeuw waardoor alles onbekend en angstaanjagend lijkt. Waar de nieuwe tijd op het keerpunt staat om uit te breken maar nog wedijvert met religieuze fanatisme. De setting van deze film is Southold, New York, 1843.

De film opent met de volgende woorden van Johannes Calvijn: “Alle gebeurtenissen worden geregeerd door de geheime raad van God”. Regisseur Edoardo Vitaletti interpreteert en herinterpreteert dit gezegde in de loop van de film. Daarnaast is de film opgedeeld in drie hoofdstukken;

In de eerste getiteld 'The Temple of Earthly Desires' zie je hoe de familie hun hardcore religieuze overtuigingen gebruikt om hun homofobie te rationaliseren en hun behandeling van Mary en Eleanor te rechtvaardigen. In het tweede, getiteld 'A Monstrous Birth', werpt het enige twijfel op over het idee dat de familie, die denkt dat ze het woord van God doorgeven, waarschijnlijk wordt misleid door een kracht die niet zo goddelijk van aard is. Ten slotte wordt in het derde met de titel 'The Old Lady of Bethabara ' alles op zijn kop gezet. Die laatste act is het meest merkwaardige deel van de film.

Elke uitvoering van de cast, vooral die van Isabelle Fuhrman (Orphan) en Stefanie Scott (Insidious: Chapter 3), is verbluffend ingetogen en indrukwekkend. Judith Roberts (Dead Silence)als 'The Matriarch' zal je zeker koude rillingen bezorgen. Soms zijn er in de film domweg griezelige stiltes. Daarnaast zijn de art direction, het decorontwerp, het kostuumontwerp en de geluidsmontage onberispelijk. Het meeste licht in de film is afkomstig van kaarsen en vuurlicht, (wat een fijne sfeer geef dat licht toch?) wat een donkere en droomachtige griezeligheid aan de film geeft.

De integratie van folklore en zwarte magie is behendig verweven in de plot. Alhoewel je soms ook best in het duister blijft tasten. Zo is bijvoorbeeld de genoemde Bethabara ook het stadje waarvan de meeste bewoners naar Salem zijn verhuisd. Maar waarom....? En wat was de rol van de "The Intruder' (Rory Culkin Scream 4) Echter is dit een erg fijne horrorfilm over hekserij en een verboden passie van Mary en Eleanor! Fans van films met veel schrik, actie of geweld zullen deze niet geweldig vinden. De film vraagt een andere investering. Maar eerlijk gezegd, was er zeker genoeg horror om ​​een koude rilling over je rug te laten lopen en eveneens een traan over je wang te sturen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien. Blijft een sfeervolle, geduldig opgebouwde film. Wellicht met wat misleidende marketing, aangezien de horrorelementen in The Last Thing Mary Saw zeer beperkt blijven. Wel kent de film uitmuntend acteerwerk van Stefanie Scott, Isabelle Fuhrman en Judith Anna Roberts. Regisseur Edoardo Vitaletti laat zijn project een ietwat warrige inhoud hebben, maar beschikt over een boel controle over de vormgeving en dat levert een amusante dreiging op die naar het einde toe aanstekelijk losbarst. De finale blijft ijzersterk en drukt een sterke stempel af op de volledige film. Cijfer blijft dus gewoon staan.