• 9.375.227 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Lindsey C. Vickers

Met onder meer: Edward Woodward, Jane Merrow en Samantha Weysom

Plot The Appointment

"A chilling tale of the supernatural!"

Als een meisje door een bos wandelt, wordt ze gegrepen door een ongekende kwaadaardige kracht. De autoriteiten sluiten het bos af met een ijzeren hek. Niet veel later worden een ander meisje en haar familie getroffen door dezelfde kracht. Eerst in hun dromen maar later op levensechte manieren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Woland

Woland

Zeer Britse, minimalistiche film die eigenlijk volledig op sfeer en suggestie draait. Ook duidelijk zeer low-budget, wat zich ook wel aan laat zien op een aantal vlakken - naast dat er weinig effecten of uberhaupt actie is, is de cast ook minimaal en in het geval van bijvoorbeeld dochter Joanne ook niet zo heel sterk. En toch heeft het wel wat, als je van hele trage films houdt. Eigenlijk volgen we een film lang een dag in het leven van een gezin, waar wat wrijving ontstaan is aangezien vader niet aanwezig kan zijn bij een belangrijk optreden van dochter. Het blijkt dat de dochter ook een soort van band heeft met duistere krachten die in het bos leven, verantwoordelijk zijn voor de dood in de beginscene, en die gepersonificeerd door een aantal honden via een traag, stapsgewijs plan wraak nemen op vader. Maar voornamelijk kijken we naar het gezin, een aantal nachtmerries die waarheid blijken te worden, en een autorit waar een niet heel geloofwaardig gefilmd fataal ongeluk plaatsvindt. Sec is het qua verhaal en uitwerking maar zo-zo, en toch kon ik genoeg met het oncomfortabele en bovennatuurlijke sfeertje om de film met een redelijke interesse uit te zitten.

avatar van ibendb

ibendb

Ik had wel zin in een Britse slowburn met bovennatuurlijke elementen. In plaats daarvan kreeg ik een repetitief familiedrama over een kind dat haar zin niet krijgt. Natuurlijk zijn er nog meer thema's rondom de familiedynamiek die de film aansnijdt maar het was allemaal wat te eendimensionaal voor mij.

Wie me al enige tijd kent weet dat ik een obsessieve aversie heb tegen droomsegmenten in horrorfilms of -boeken. Ze voegen weinig toe. Vaak zit het alleen in de film om het publiek wat te doen schrikken of een paar visuele stuntjes uit te voeren. Hier hebben ze wel groot belang bij het verhaal maar het kon me echt niet boeien. Integendeel, het brengt het tempo bijna tot stilstand na iedere nachtmerrie. Noem het radicaal maar ik houd er echt niet van.

Verder was de uiteindelijke uitkomst best goed uitgevoerd en de aanloop daarnaartoe had toch nog wat van spanning. De film ziet er ook degelijk uit en vooral de beginsscène was briljant. Jammer dat alles daartussenin meuk is.