• 9.373.111 stemmen

Gdy Spadaja Anioly (1959)

Drama / Fantasy | 21 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Alternatieve titel: When Angels Fall

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Barbara Lass, Roman Polanski en Henryk Kluba

Gesproken taal: Pools

Plot Gdy Spadaja Anioly

Een kerkklok luidt. Een oude vrouw stopt om duiven te voeren op weg naar haar werk in het herentoilet in de kelder van een openbaar gebouw. Ze zit de hele dag bij de deur. Een paar fooien zijn haar enige erkenning. Het geluid van voetstappen op de vloer boven haar brengt een herinnering terug uit haar jeugd, toen ze een schoonheid was, de dag dat een peloton soldaten haar vallei binnen marcheerde.

avatar van mister blonde

mister blonde

In Film > Overige films > Gdy Spadaja Anioly (When Angels Fall) Roman Polanski (1959):

21 min. stille film. deze film was het afstudeerproject van Polanski. Hij kreeg het idee toen hij een krantenartikel las over een WC juffrouw die een visioen kreeg.

ik wil niet te veel op de inhoud ingaan, maar dit was de eerste echte grootse film van Polanski m.i. Het gaat over de leegheid in het leven. met prachtige terugblikken (in kleur). erg indrukwekkend. als je Polanski fan bent, moet je dit zien. 4 sterren.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

Van al die kortfilmpjes van Polanski was die het enige wat ik echt goed vond. Niet dat de andere slecht waren, maar die leken meer experimentjes, terwijl dit toch wat meer klasse had. Vind ik dan.

avatar van mister blonde

mister blonde

deze is zeker zijn beste korte film ja. die andere waren ook wel leuk, hoor.

avatar van Freud

Freud

Knap idee en erg mooie momenten, maar hij kon me niet genoeg overtuigen om echt meesterlijk te zijn. Ben best enthousiast hoor, het verhaal is mooi en goed verteld en er zitten schitterende stukjes in, maar het geheel miste net dat tikje klasse om helemaal te overtuigen. Maar 4 sterren krijgt hij toch wel, ik zal hem nog wel eens herzien voor een tweede opinie

avatar van neo

neo

De beste korte film van Roman Polanski.

Het is melancholiek, maar ook een overambitieuze film waarin tal van essentiële Poolse geschiedkundige gebeurtenissen de revue passeren. De zichtbare grote beperkingen in budget, weerhouden de film er echter niet van om zeer daadkrachtig, visueel prikkelend en dromerig te zijn.

Prachtig geschoten door Henryk Kucharski, interessante thema's en inspirerende muziek van Krzysztof Komeda. Polanski speelde zelf de oude vrouw, maar tot op de dag van vandaag is het formidabel gedaan; hij is werkelijk onherkenbaar en geloofwaardig.