• 9.369.455 stemmen

Genre: Animatie

Geregisseerd door: Tex Avery

Met onder meer: Bill Thompson en Frank Graham

Plot Dumb-Hounded

Wanneer de Wolf uit de gevangenis ontsnapt, besluit de politie hun hond Droopy te sturen. De Wolf denkt in het begin dat hij kan ontsnappen aan de hond, maar hij geraakt meer en meer gefrustreerd. Elke keer als hij denkt dat hij veilig is, is Droopy vlakbij.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Droopy (stemrol) (onvermeld)

The Killer (stemrol) (onvermeld)

avatar van Metalfist

Metalfist

Dumb-Hounded is een klassieker in het oeuvre van Droopy. Niet omdat het zo'n atypische short is of iets dergelijks maar puur en alleen omdat het de introductie was van de ietwat neerslachtige hond genaamd Droopy. Hij wordt hier ook nog de Happy Hound genoemd en het enige wat hij doet is een slechterik achtervolgen. Net zoals in The Early Bird Dood It (en een aantal Disney cartoons) steunt de short enkel en alleen op deze gimmick, maar in de handen van Tex Avery werkt het werkt goed. Dit vooral omdat Droopy zelf een heerlijk neerslachtig personage is en de stem van Bill Thompson past daar perfect bij. Voor de rest weer die unieke visuele stijl van Avery waaraan ik nu al verkocht ben.

avatar van Film Pegasus

De eerste cartoon van Droopy, er zijn er betere maar dit is een klassieker. Mooi ook bij die MGM Cartoons is het doorbreken van de vierde wand. Ik hou wel van die humor. Verder is het wat gedateerd en heeft het toch wat aan charme verloren.

avatar van neo

neo

Zoals ieder kind op jonge leeftijd veel geanimeerde korte/lange films en series gezien. Helaas heb ik overwegend nare herinneringen aan al die korte animatiefilms uit de koker van Amerikanen als William Hanna, Joseph Barbera, Chuck Jones, veel van de Disney studio en Tex Avery. Zelden kon ik er om lachen en vond het toen al tamelijk saai en ongeïnspireerd. Treurige is dat ik veel van de korte animatiefilms vaak heb gezien als kind. Zo nu en dan zat er wel iets bij wat mij toentertijd, maar nu nog steeds, wel kan bekoren, maar dat zijn er weinig. Waar ik wel goede herinneringen aan heb zijn korte animatiefilms uit onder meer Frankrijk, Oost-Europa en Japan, die ik nog steeds zeer waardeer.

Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat ik het überhaupt moeilijk vind om shorts te beoordelen; hoe korter hoe moeilijker. Sommige van die animatiefiguren uit de koker van eerder genoemde werkte beter in een langere televisieaflevering of film, maar vaak ook nog verre van geweldig. Het zijn vooral speelfilms met compleet nieuwe karakter van oa. eerder genoemde die ik wel kon waarderen.

Droopy is een compleet inspiratieloos karakter. Het staat denk ik ook symbool voor de vele sullige, onbeduidende, weinig grappige karakters die Tex Every en anderen toentertijd allemaal hebben verzonnen. Uiteraard is de sulligheid van Droopy bewust, maar dat veranderd weinig.

Dumb-Hounded is een van de vele korte animatiefilms die ik nooit meer wil zien.

Vorige week heel veel korte, hopelijk grotendeels voor het laatst, veel korte animatiefilms, uit vele regionen en 'vroegere tijden' herzien en nog steeds bevestigd het alles wat ik hierboven heb gezegd.