• 9.377.381 stemmen

Geregisseerd door: Jonathan Milott en Cary Murnion

Met onder meer: Lulu Wilson, Kevin James en Joel McHale

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Becky

"There once was a little girl..."

De dertienjarige Becky gaat met haar vader, de weduwnaar Jeff, een weekendje weg. Na de dood van haar moeder hoopt Becky, die zich op emotioneel vlak afgesloten heeft van de rest van de wereld, de band met haar vader te versterken. Jeff ziet het uitje als een mogelijkheid om Becky voor te stellen aan zijn nieuwe vriendin. Veel tijd om een band te scheppen tussen de dames is er niet. Vier gevaarlijke onbekenden staan aan de deur van hun vakantiehuis.

avatar van joolstein

joolstein

Deze actiethriller is maar zo-zo en is vooral een middelmatige. Het is maar vrij eenvoudig en had niet veel meer te bieden dan wat goede gore. (die drie kills waren nu ook weer niet zo heel veel) De verhaallijn is verder erg zwak; proest...Vier gevaarlijke onbekenden staan aan de deur van hun vakantiehuis. Haha, echt? Nou, het groepje ontsnapte criminelen onder leiding van bebaarde Neo-nazi Dominick (Kevin James) was geenszins dreigend, laat staan meedogenloos of gevaarlijk.Robert Maillet was de GVR en het was Leuk om Kevin James in een niet-komische rol te zien maar met deze rol kom hij zeker niet van zijn Knuffelbeer-status af. Deze film is verder maar weinig meer of minder dan een met een meisje, R-rated versie van Home Alone. Die titelrol wordt gespeeld door Lulu Wilson, deed het best aardig maar de gehele film dragen kon ze nu ook weer niet. Dit was simpele empowerment voor tieners. Tja...en op naar deel 2 want denk dat die er wel gaat komen aangezien de Valknut-sleutel nog niet is verklaard.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Pretty bad. Een verhaal van lik m'n vestje en behoorlijk slecht acteerwerk. Wel leuk om Kevin James (a.k.a Doug Heffernan) eens in een andere rol te zien maar het gaat hem niet goed af. Ik denk dat hij het beter bij komedies kan houden.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Becky is as strong-willed and vindictive as they come

and you just tortured and killed her only living parent.

Zin in een rechttoe rechtaan “home-invasion” film waarin vervaarlijk uitziende venten met een indrukwekkende lichaamslengte, grove gelaatstrekken en imposante tatoeages op hun kale achterhoofd een onschuldige familie gijzelen? Dan is “Becky” de geschikte film voor je. Net als bij “Bushwick”, ook geregisseerd door Jonathan Milott en Cary Murnion, moet je niet echt lang wachten tot het geweld losbarst. Eerst is er de korte introductie van de hoofdpersonages Becky (Lulu Wilson) en vader Jeff (Joel McHale) die een weekendje willen doorbrengen samen met Jeff’s vriendin Kayla (Amanda Brugel) en diens zoontje Ty (Isaiah Rockcliffe). Vervolgens zien we een gewelddadige ontsnapping uit een gevangenentransport door Dominick (Kevin James) en zijn trawanten Apex (Robert Maillet), Cole (Ryan McDonald) en Hammond (James McDouglas). En dan mag je je klaarzetten voor een klein uur ongegeneerde terreur en bloederige slachtpartijen.

Eerlijk gezegd, de film is niet echt inventief te noemen en zal zeker niet opvallen tussen andere gelijkaardige creaties. Maar ik moet toegeven dat ik me opperbest geamuseerd heb en dat het voor mij een moment van ontspanning was en een verademing om eens al het gezeik over Corona eventjes te vergeten. Misschien ook door de simpliciteit en de ongekunstelde manier van aanpak dat deze film te bieden had. Je weet eigenlijk al op voorhand wat de afloop zal zijn. Zoals ik al aanhaalde in mijn recensie over “Quien a Hierro Mata”. Je weet al met zekerheid dat de ongure bendeleden uiteindelijk aan het kortste eind zullen trekken. Dat zoiets onwaarschijnlijks als een 13jarige die de vloer aanveegt met een viertal uit de kluiten gewassen kerels, moet je dan wel oogluikend toelaten. Kortom, als je deze film niet al te au serieux neemt, is deze film verteerbaar. En anders ga je je hieraan alleen maar ergeren.

Meest opvallende verschijning is natuurlijk Kevin James die toch wel een enorme carrière-switch maakt door hier een meedogenloze neo-nazi neer te zetten. Het duurde even voordat ik besefte dat het de “Kevin can Wait” acteur was. Iemand die meestal opdraaft in luchthartige televisieshows en eerder thuishoort in de zoveelste Sandler film. De transformatie van een oh zo gezellige, overvriendelijke (kerstman-achtige) kerel naar een kille, beestachtige Third Reich-aanhanger (en voorvechter van één of andere Broederschap die het Arische ras verdedigt ) met een imposante, ruige baard, is indrukwekkend. Tegenover deze kolossen (zeker de al eerder genoemde Apex) staat dan dat schriel dertienjarig meisje met haar roze rugzakje, met glitters versierde smartphone en een gelijkaardige berenmuts zoals Jack in “Room” droeg. Niet bepaald een waardige tegenstander voor deze vier bruten. Maar dan komt het aspect onwaarschijnlijkheid erbij kijken en beseffen de heren dat ze zich toch wel een beetje miskeken hebben op dit meisje.

Ja, “Becky” is een beetje een nonsens film. De reden waarom de vier onbenullen deze familie terroriseren blijft ook uiteindelijk een raadsel. En wat is de relatie tussen de bendeleden? Hebben Dominick en Apex familiale banden? En is het heengaan van een moederfiguur de enige reden dat Becky zo resoluut de kaart van wraakneming trekt? Of heeft ze een meer sinister verleden? Maar ondanks het gebrek aan karakterontwikkeling en inhoudelijke uitleg, is “Becky” een vermakelijke bloederige thriller. Een volwassen “Home Alone” versie waarbij creatieve verdedigingstuigen worden gefabriceerd met pijnlijke uitziende (sorry voor de verborgen beeldspraak) verwondingen tot gevolg. ’t Is niet één van de beste wraakfilms, maar ook niet één van de slechtste.

avatar van filmkul

filmkul

Aardige home alone voor volwassenen. Het verhaal heeft weinig inhoud. De uitwerking is redelijk, hoewel de opbouw beter had gekund. Er is voldoende spanning, wat actie en het bloed vloeit rijkelijk. De sfeer en settings zijn verder okay. Het acteerwerk had beter gekund. De kleine Becky doet het niet slecht. Kevin James is totaal miscast. Dat blijft een beperkte acteur die alleen geschikt is voor de wat luchterige films. Niet slecht, maar ook niet ruim voldoende. 3.0

avatar van coumi

coumi

Toch leuk dit. Lijkt aanvankelijk de zoveelste voorspelbare variant op het bekende thema over een gezin welk word gegijzeld door een stel criminelen, maar het regisseursduo weet gaandeweg een eigen handtekening toe te voegen. Een behoorlijk brute horrorkomedie wordt het uiteindelijk, met in het tweede gedeelte een aantal gewelddadige scènes die in een horrorfilm dus niet zouden misstaan. Waar we onlangs komiek Pegg als bad guy in Inheritance hopeloos door de mand zagen vallen, krijgt zijn collega James(die kleine gezellige dikkerd in lachfilms) voor zijn slecht mens vertolking hier een ruime voldoende. Ruige baard, kale kop en Max Cady achtige tatoeages gecombineerd met zijn kenmerkend stemgeluid maken van hem een goede bad guy. De transformatie van meisje Wilson naar een niemand ontziende wraakgodin is daarentegen niet helemaal geloofwaardig, maar geloofwaardigheid is dan ook zichtbaar niet de belangrijkste doelstelling van de bedenkers. Gewoon over the top actie, niet bedacht voor de tere zieltjes onder ons.

avatar van rep_robert

Ik ben blij dat Milott en Murnion gewoon weten wat ze willen maken. Een keiharde film waarin de dochter oog in oog komt met de neonazi's die haar en haar (stief) gezin onverwachts overvallen. Geen gedoe, geen gezeur.. Gewoon een simpel verhaal zonder onzin en een speelduur van anderhalf uur (de aftiteling duurde erg lang viel me op) waarin er een aantal lekkere gore scenes zitten en de funfactor hoog ligt. Niet bijzonder op alle vlakken buiten de actie om, maar nergens irriteert een personage of wordt er ongeloofwaardig gehandeld.

Gewoon fun en meer hoef je er ook niet van te verwachten. Ook hier valt het me weer op dat mensen soms teveel verwachtingen hebben bij een straight forward wraakflickje. Het gemiddelde ligt echt veel te laag.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Becky is a little girl."

Opvallend om Kevin James voor de verandering eens als bad guy te zien.

James heeft niet de minste rol uitgekozen en komt hier opdraven als een neo-nazi die samen met een paar medegevangenen net uit de gevangenis is ontsnapt. Ze zijn op zoek naar een object dat verborgen is in een vakantiehuis, alleen hadden ze niet gerekend op de aanwezigheid van een gezin. In het bijzonder een tiener genaamd Becky zorgt voor de meeste problemen.

Op deze wijze ontstaat er een soort van Rated R 'Home Alone' in het bos. Voordat je daar aankomt, wordt er nog een nietszeggend achtergrondverhaaltje meegegeven. Al verklaart dit nog steeds niet de plotse transformatie van Becky; Lulu Wilson heeft er ook niet echt de présence voor. Daarentegen doet James het nog best naar behoren.

De aandacht gaat natuurlijk uit naar het lompe bloedvergieten. Het gaat er lekker hard aan toe en het verraste mij zelfs dat de camera op de meest brute momenten niet wegdraaide, terwijl je dat wel zou verwachten. Het levert in ieder geval een aantal creatieve verminkingen op. De elektronische score maakt het helemaal af.

Al met al is 'Becky' een vermakelijke horror voor tussendoor.

3,0 Sterren.

avatar van scorsese

Aardige film over een tienermeisje die met haar vader een weekendje weg gaat. Net als de meeste home-invasion movies heeft het verhaal weinig om het lijf. Echt spannend of dreigend wordt het niet echt, maar wel vermakelijk en een lekker portie lomp geweld. Ook leuk gemonteerd hier en daar. Kevin James in een a-typische rol voor hem (en die castingkeuze werkt niet helemaal).

avatar van james_cameron

Vermakelijke thriller waarin de dertienjarige Becky (de veelbelovende Lulu Wilson) de misdadigers te lijf gaat die het zomerhuisje van haar en haar vader binnenvallen. Verwacht geen Home Alone, dit is een extreem gewelddadig en bloederig werkje, goed gemaakt (vooral de montage is inventief) en spannend opgebouwd. Grootste troef is de aanwezigheid van komiek Kevin James, die hier een Vince Vaughn doet als de nare bendeleider. Voorzien van ruige baard, kale kop en een hakenkruis op zijn achterhoofd getatoeëerd is hij duidelijk op zoek naar een kleine carrièreswitch. Met succes overigens.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Lucky for us.. I brought a lie detector.”

Ik had hier persoonlijk iets meer van verwacht. ‘Becky’ is een prima wraakfilm met toch zeker fijne bloederige scenes en soms zelfs met wat spanning, toch waar de eerste dertig minuten voornamelijk best saai waren. Toch weten ‘Jonathan Milott’ en ‘Cary Murnion’ het roer snel om te gooien, en word van een vrij saaie zit die eigenlijk nog weinig betekende al wat spannender, en tot op het eind best spannend. Al hebben de nodige cliché praktijken mij toch wel een beetje weg gehouden, en heb ik me eigenlijk de gehele film door geïrriteerd aan steeds vrij kleine dingen.

En zoals ik al zei, het begin van de film werd ik al aardig geïrriteerd. Als ik ergens niet tegen kan zijn het wel personages zoals ‘Becky’. Het overdreven irritante gedrag waar ik dan niet tegen kan. Hoewel het verhaal aangrijpend kan zijn voor veel mensen, en wat ik ook best snap, vond ik de personage zelf best irritant: vooral de eerste dertig minuten. ‘Lulu Wilson’ weet de rol van ‘Becky’ goed op haar te nemen maar weet de film niet altijd even goed te dragen. Haar personage sloeg gelukkig na een kleine veertig minuten volledig om en toen werd ik zelfs een beetje bang van haar wat ik gaaf vond. Het deel dat ze een man vermoord met de schroef van de boot was heel erg gaaf om te zien en, dat hielp de film ook wat meer naar boven. Of de sleutel in de oog van ‘Kevin James’ drukte waarna hij zijn eigen oogbal er af sneed met een keuken mes, ‘Jonathan Milott’ en ‘Cary Murnion’ weten dus prima zulke scenes in de film te verwerken, hadden ze dit nou maar een tikkeltje vaker gedaan.

De rollen twist van ‘Kevin James’ vond ik overigens erg geslaagd, iets wat deze film voor mij ook deels heeft weten te redden. ‘James’, de voornamelijk komische acteur gaat hier een vrij serieus en duistere rol aan, iets wat ik niet zo snel bij hem had verwacht. De rol die ‘James’ aangegaan is, is die van de gevaarlijke ‘Dominick’. Een neo-nazi die gevangen zit en met een groepje handlangers wist te ontsnappen waarna ze terecht kwamen bij ‘Becky’ en haar gezin om een bepaalde sleutel te vinden die hun ‘Brotherhood’ zou helpen.

Mijn verwachtingen zijn dan wel niet helemaal uitgekomen, het begin heb ik dan wel gehaat al om al is ‘Becky’ toch nog een redelijk vermakelijke thriller film die neigt naar horror. Sommige elementen hadden van mij wat sterker gemogen, en het einde weet de film dan ook het meeste te redden.

avatar van Noodless

Noodless

Toch wel een aardig klein filmpje met een fijne cast die vooral weet op te vallen door een paar echt goed geraffineerde kills die bruut en bloederig overkomen. Kevin James is leuk in zijn nieuwe rol als badass en Lulu Wilson weet ook wel overtuigend over te komen. 6,5/10

avatar van Jynxter

Jynxter

Lulu Wilson doet haar best en zet Becky niet onverdienstelijk neer. Maar de film is te langdradig, de domme en onnatuurlijke acties en reacties maken het lastig meeleven en de dialogen zijn geregeld echt belabberd. Op zich leuk om Kevin James eens als bad guy te zien, maar met wat het script hem geeft valt weinig indruk te maken.

De setting is prima, doch erg cliché. En het camerawerk en de montage zijn wisselvallig. Soms tof, maar net zo vaak slordig en vaag.

Een mager vijfje voor mij.

avatar van teigertje

teigertje

• 2078 stemmen

Een steengoede aktie-thriller met horror elementen.

Het meisje Lulu Wilson is een grote verassing in deze film en waarschijnlijk een aanstormend talent.

Ook zeer verassend, Kevin James de bekende komedie acteur in dit soort rol te zien spelen, hem zeer goed af ging.

Wel op het randje, een kind zo rol te laten vertolken, maar de jonge dame, speelt zeer goed.

Rambo Versus Jason achtige praktijken, zullen we maar zeggen.

Enkele scenes, vond ik persoonlijk, iets te ver gaan en overbodig.

Zoals ze zegt,

Er was eens een klein meisje.

Met blond haar.

En als ze lief is, is ze lief.

Maar als ze boos is, is ze angstaanjagend.

Zet je schrap zou ik zeggen.

In het genre een gigant.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een 13-jarige die de overhand krijgt op vier neonazi's en die o.a één afmaakt met de schroef van een boot, een kolos van meer dan 2m die een 13-jarige vol in de borst slaat en kijk, onze plechtige communicant kan ook autorijden. Realistisch! Er verschijnt nogal wat onzin tegenwoordig die men dan nog makkelijk slikt ook. Hadden ze nu nog gezegd een 17-jarige of zo, of hadden ze er meer komische accenten in verwerkt, of Greta Thunberg de hoofdrol gegeven, dan was dit vast een acceptabeler film geworden.
Voor nu : eens met mijn voorganger; dubieus entertainment dat ook erg bespottelijk overkomt. Dat het bruut en bloederig is maakt dan niet zoveel meer uit maar dat is wel zowat het enige waar deze moderne exploitation nog enkele punten op scoort.

avatar van Shadowed

Shadowed

Best leuk.

Van dit regieduo krijgt Bushwick nog altijd mijn voorkeur, maar het is fijn om te zien dat het duo nu zelf ook inziet dat ze misschien te veel hooi op diens vork hebben genomen met Bushwick. Het resultaat is dan ook een erg simpele film met een hoog entertainmentgehalte. Nog steeds niet zonder minpunten.

Wilson is hard op weg naar een goede carrière, hopelijk wordt ze geen Emily Lind 2.0 want Lind verloor op oudere leeftijd haar acteertalent. Soms speelt Wilson iets te theatraal, maar ze gaat erg goed op in haar rol en zet soms een aardig uniek personage neer. Echt badass is ze niet omdat ze niet echt sterker of meer intimiderend overkomt dan haar vijanden, maar ze is wel leuk.

Verder ook leuk om James in een schurkenrol te zien. Verfrissend eigenlijk aangezien ik hem enkel van suffige komedierollen ken. Jammer dat Milott en Murnion hem net niet genoeg mee kunnen geven om echt leuk te worden. Het is nu vooral leuk dat het James is, maar als schurk stelt hij als personage nog niet al te veel voor.

Visueel ziet het er aardig uit, maar toch had er iets meer power mogen zijn vanuit de regie. Een iets frisser sfeertje, of juist meer gritty. De film kan beide richtingen op, maar kiest er geen en dat komt het resultaat niet ten goede. Camerawerk is verder wel on-point, maar aan de montage, het schrijfwerk of de cinematografie had wel iets meer gesleuteld kunnen worden.

Blijft allemaal wel erg lekker wegkijken. Veel entertainment en genoeg tempo. Het voelt nergens langdradig aan en neemt niet te veel hooi op z'n vork, behalve de soms onnodige dramazijwegen die Milott en Murnion perse moeten nemen. Qua bloed en gore overigens genoeg te beleven. Niks dat absoluut over-the-top gaat, maar het bloed mag soms rijkelijk in het rond spatten.

Aan het einde van de dag is dit zeker een film waar ik me mee heb vermaakt en dat is voornamelijk wat telt. Snel filmpje, maar het had zeker beter kunnen zijn. Iets eigenzinniger en aparter. James had ook iets meer te doen mogen hebben, maar verder heb ik me goed vermaakt met deze film. Leuke rol van Wilson, leuke actie. Ik vond het prima. Kijken of Milott en Murnion nu met hun volgende film echt omhoog kunnen schieten.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Home Alone voor volwassenen.

Bekend standaard verhaal, met voldoende spanning en erg brute moorden, wat de film dan weer interessant maakt.

Lulu Wilson speelde best goed, de rest was niet veel bijzonders, niet slecht maar ook niet hoogstaand.

Wel genoeg ongeloofwaardige en eigenaardige dingen.
Natuurlijk komt dat gedeeltelijk door het genre, maar er had veel meer in gezeten:

Gruwelijk verwondingen zijn alleen op het "moment" blijkbaar pijnlijk schot in je been, oog er uit en afsnijden, plank met spijkers in je slaap, honden beet in je arm en Dominick was als enigste volledig getatoeëerd met nazi symbolen, wat totaal geen toevoegingen had.
Wat als hij dat niet had? Dan was de film "exact" het zelfde!

Ook hadden hij en de reus Apex het teken van de sleutel, de Keltische driehoeken op hun hand getatoeëerd, met wat voor reden? Was dat teken te moeilijk te onthouden, of verwachtte ze soms 100den bijna identieke sleutels om de juiste er uit te halen? Heel apart!

Al met al best een aardige film om te kijken, maar tegen het einde voel je al wat er gaat gebeuren, of beter gezegd wat er "niet" gaat gebeuren, wat de tot dan toe redelijke film een ### film maakt. of er nou een vervolg komt of niet op het mysterie van de sleutel, dit einde maakt het echt heel slecht en onvoldoende!

avatar van blurp194

blurp194

Becky.

Op zich wel een aardig idee om een schattig klein meisje in de rol van Macaulay Culkin te steken en het dan een beetje minder schattig te maken, maar om het echt te laten werken had het wel veel, veel verder over the top gemoeten. Ja, de kills zijn leuk bot, maar die met de grasmaaier is gewoon teveel herhaling. Had het bij de super soaker gehouden, denk ik dan. Of had alleen spulletjes uit het schooletui gebruikt. Nouja, de laatste werkt dan wel weer wel vrij goed, al komt dat vooral door de timing.

En jawel hoor, er komt een tweede deel. Dan hoop ik maar dat daar niet weer zo'n langdradige intro voor geplakt zit. En laat de makers nog even naar Død Snø 2 kijken, om wat inspiratie op te doen hoe je een echt fraaie over the top kill doet.

avatar van boemboem27

boemboem27

heb eerst "The wrath of Becky (2023)" gezien wist niet dat dit de voorloper (prequel) was.

inderdaad echt de film waarin je kennis maakt met wat er gebeurd is/was.

ook dit is, net als het vervolg een lekkere vette wraakfilm.

van dit soort films hou ik wel van.

dus eerst deze kijken,dat begrijp je natuurlijk het vervolg hiervan.

aanrader...

avatar van The Oceanic Six

Ik kende deze film niet, maar had me even ingelezen bij de opvolger The wrath of Becky en zag dat dat een sequel was. Dus toen werd het tijd eerst even het origineel te bekijken en dat leverde een prima avondje bloederig vermaak op. Dit soort home invasion filmpjes vind ik vaak wel geinig door de wraakacties die er meestal aan vast hangen. Iedereen die horror kijkt heeft wel eens een titel als The last house on the left gezien. Of noem het anders een r-rated Home Alone, mag ook.

De personages in Becky zijn allemaal erg eendimensionaal, maar dat stoort me in dit soort films niet. Lulu WIlson vertolkt Becky ieder geval prima. Dat er aan het begin een hele heisa werd gemaakt over samenwoon-plannen komt daarna gewoon in zijn geheel niet meer terug in de film, omdat Becky alleen om haar vader geeft en na zijn dood snoeihard wraak neemt. Meer verhaal heb je ook eigenlijk niet nodig. Bizar dat die nazikerel trouwens Kevin James is, kwam er echt pas halverwege achter. De man achter Kings of Queens of Paul Blart Hij speelt zijn rol trouwens wel met overtuiging. De gang is echt niet angstaanjagend, omdat ze vooral domme dingen doen om Becky te vinden, die weer een belangrijke sleutel bij zich draagt. Stompzinnig genoeg weten we na afloop van de film niet eens waar die voor diende, maar ok. Echt belangrijk was het niet.

Het leukste is natuurlijk dat Becky die klootviolen een voor een kapot maakt en dat gaat nog best smerig ook met gespietste kelen, planken met spijkers, vlammenwerpers en draaiende motoren van een boot. Het zijn niet veel kills, maar iedereen krijgt een prettig eind. Accepteer trouwens maar wel dat er een hoop onrealistische dingen gebeuren, want hoe Kevin James pijnloos een oog kan verliezen en brandend rond kan rennen zal niemand snappen. Maar bij dit soort titeltjes interesseert het me vrij weinig.

Op naar deel 2!

avatar van Film Pegasus

Op zich niets speciaal, maar net daarom werd het meer dan je zou verwachten. Heerlijke soundtrack, kleurrijke figuren en R Rated. De film draait rond de jonge Becky die na de dood van haar moeder wat met zichzelf in de knoop ligt. Al ligt de focus niet zozeer op de achtergrond van Becky. Eens we wat mee zijn genomen in de hoofdfiguren wordt het een boeiende ruwe wraakfilm. Meer moet dat soms niet zijn.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens bekeken, ditmaal op blu-ray!

Het verhaal gaat dat er een aantal criminelen die net ontsnapt zijn gaan inbreken bij een meisje (Becky) en haar vader met zijn nieuwe vlam en het zoontje ervan die een weekend in een zomerhuisje zitten.

Er ontstaat een kat en muis spel met voornamelijk de inbrekers en Becky die buiten in het bos zit en haar brute kills inzet!

Ik had niet verwacht dat zij zo'n psychopaat was, soms wat gore ook en brute kills, die verwacht je niet van het meisje 'Becky'', daarom best een verassende film!

Heb hier echt van genoten en ook beter dan het 2e deel ''wrath of Becky'' die hierop was verschenen en die ik ook al gezien heb.

Alleen wat zit er in de kluis, waarvoor dient de sleutel?