• 9.370.316 stemmen

Met onder meer: Charlotte Rampling, Michael Sarrazin en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 7 mei 1987

Plot Mascara

Bert Sanders is een politiecommissaris die met zijn zuster Gaby de premiere van Christoph von Glucks 'Orfeo ed Euridice' bijwoont. Daarbij ontmoet hij Chris Brine, de ontwerper van Euridice's kostuum. Gaby en Chris voelen zich tot elkaar aangetrokken. Bert brengt een bezoek aan Chris om Eurydice's jurk te lenen voor een feestje. In de veronderstelling dat Bert Gaby's vriendin is en dat het voor haar bedoeld is, stemt Chris toe op voorwaarde dat hij haar de jurk zal aantrekken. Hij moet hiervoor naar een onderaardse nachtclub. Daar aangekomen komt hij terecht in een wereld vol hermafrodieten, travestieten en vooral veel seks. Tevens is dit het begin van een reeks moorden.

avatar van FisherKing

FisherKing

Een van de slechtste films die ik ooit gezien heb.

avatar van Wouter

Won internationaal prijzen. Ben toch wel benieuwd. Net als naar 'Slachtvee' van dezelfde regisseur.

avatar van Quido

Quido

Zoals je waarschijnlijk wel al weet is Slachtvee op dvd verschenen, zie hier een (dvd)recensie: http://www.dvdinfo.be/index-02.php?cat=1&Id=2052

Niet goed, wel bijzonder. Spel van Derek de Lint is erg slecht. 2,25*

Quentin

Eind oktober in de Cinematek op het grote scherm!

CINEMATEK - Programme - Mascara

avatar van goongumpa

goongumpa

De moeite ?

avatar van Quido

Quido

Ik vond het best een intrigerende film. Heel apart sfeertje, wel lekker.

Quentin

Bijzonder to say the least, ook nogal wat verwijzingen naar de Roze Baletten. Zag de film destijds dmv. een oude VHS-band, dus ik ga zeker naar de Cinematek om de film op 35mm te zien.

avatar van goongumpa

goongumpa

Dan kom ik misschien ook eens een kijkje nemen.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

zo, ik verveel me, even de darkrooms afstruinen.

Zelden zo vermaakt bij een totaal mislukte film, als in een verknipte droom.

Sarrazin doet zijn best, de Lint is me totaal ontgaan en Eva Robin is een lekker 'wijf'.

geen kwaad woord over internationale producties wat mij betreft.

avatar van Fransman

Fransman

Inderdaad, een film als een soort verknipte droom, waarin niks past en niks klopt. Zelden een stelletje acteurs zo zien worstelen met hun rol. Ze spelen alsof ze voortdurend denken, wat doe ik in deze film. Geen enkel personage is zo geloofwaardig, Michael Sarrazin als politiecommissaris nog het minst. Maar het is ook een kwestie van slechte casting. Charlotte Rampling, naar wie het altijd een feest is om naar te kijken, zelfs in deze film, houdt zich maar met moeite staande. Vond Derek de Lint als naïeve jurkenontwerper nog niet eens zo beroerd. Maar ja, als je met Charlotte Rampling mag zoenen, zou ik ook de gekste rollen geaccepteerd hebben.

Er wordt veel gerept over de bijzondere sfeer, over cult en over Eurotrash, alsof dat een filmgenre zou zijn. Allemaal onzin. Gewoon een mislukte film.

avatar van yeyo

yeyo

Naïeve ontwerper komt terecht in een decadente 'Cages aux folles on poppers' nachtclub en geraakt verstrikt in de spelletjes van enkele (machts)geile notabelen (onder wie Jappe Claes, hoe kon het ook anders). Mascara heeft haast iets weg van een opgewaardeerde Rob Van Eyck film, gemixt met de genderbending en sex mystery van Les Lèvres Rouges. Of misschien heeft laatstgenoemde toch vooral de locatie gemeen: de Belgische kust blijkt weer maar eens het geknipte decor voor vervreemding en tristesse. Bovendien is het idee dat er zich ergens daar aan de dijk een ondergrondse gang naar een groezelig oord der verderf bevindt aanlokkelijk. Dat had wel eens van pas gekomen tijdens al die verloren nachten in de Ibiza in Blankenberge. Maar even serieus: wat een laag gemiddelde, zeg. Blijkbaar is een beetje inleving in een incestueuze trannylover die zo nu en dan eens een traantje wegpinkt bij de opera, teveel gevraagd. Voor het povere misdaadplotje hoef je het niet te doen, alsook de slechte dubbing speelt zijn parten, maar wie van bizarrerie houdt zal zich alvast niet vervelen. P.S.: leuk detail dat Lou Deprijck de soundtrack verzorgde. Die zal, gezien zijn gekende Thaise escapades, in zijn nopjes zijn geweest om met dit soort 'dames' samen te werken.