• 9.375.650 stemmen

Where Is Anne Frank (2021)

Animatie / Historisch | 99 minuten

Genre: Animatie / Historisch

Alternatieve titels: Waar Is Anne Frank / Where Is Anne Frank? / Où est Anne Frank!

Oorsprong: België / Frankrijk / Nederland / Luxemburg / Israël

Geregisseerd door: Ari Folman

Met onder meer: Emily Carey, Ruby Stokes en Sebastian Croft

Releasedatum: 7 april 2022

Plot Where Is Anne Frank

De film volgt het avontuur van Kitty. Kitty is de onzichtbare vriendin waaraan Anne Frank haar dagboek heeft toegewijd. De opvliegende Kitty wordt wakker in Anne Franks huis, maar in de toekomst. Ze gaat vervolgens op een missie om Anne Frank weer te vinden, omdat ze denkt dat ze nog leeft. Ze moet wennen aan de moderne wereld, maar ze komt wel dichterbij bij het verhaal van Anne Frank.

Anne Frank (stemrol)

Kitty (stemrol)

Anne's Peter (stemrol)

Kitty's Peter (stemrol)

Otto Frank (stemrol)

Edith Frank (stemrol)

Margot Frank (stemrol)

Auguste Van Daan (stemrol)

Herman Van Daan (stemrol)

Albert Dussel (stemrol)

avatar van Shadowed

Shadowed

Nieuwe Folman. Ik moet er nog steeds wat van zien echter.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Erg benieuwd, ook omdat een vriendin die een recente Buñuel-biopic animeerde hiermee aan de slag gaat. (Buñuel en el Laberinto de las Tortugas (2018) Tot mijn verbijstering wist ze niet wat Ari Folman op z'n palmares had met 'Vals im Bashir' (2008).

avatar van Pepino

Pepino

Momenteel al 9 maand op de film aan het meewerken. Ik gok dat 'ie ergens in 2021 uitkomt!

WAAR IS ANNE FRANK van Ari Folman opgenomen in de officiële selectie van Cannes 2021

Vandaag is bekendgemaakt dat WAAR IS ANNE FRANK de nieuwe animatiefilm van de Israëlische regisseur ARI FOLMAN (Waltz with Bashir) is opgenomen in de de officiële selectie van het filmfestival van Cannes 2021. De film die werd gecoproduceerd door onder meer het Amsterdamse productiehuis SUBMARINE, brengt Kitty de denkbeeldige beste vriendin, waarover Anne Frank in haar beroemde dagboek schreef, op magische wijze tot leven. De film speelt zich af in het huidige Amsterdam. Kitty is een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar vriendin Anne Frank maar is zich niet bewust van haar tragische lot.

De wereldwijde release van de film is gepland vanaf november 2021.

(persbericht Film Incompany)

avatar van Pepino

Pepino

(stiekem een beetje trots)

avatar van Flavio

Flavio

Politiek bericht en reacties daarop verwijderd.

avatar van John Milton

John Milton

Oei, misschien moet ik mijn verwachtingen wat temperen, als ik de stemmen van Wolfmanrene en koekebakker zo zie. Na Waltz With Bashir en The Congress had ik hier toch wel wat hoop voor.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

kappeuter schreef:

De wereldwijde release van de film is gepland vanaf november 2021.

(persbericht Film Incompany)

Vanaf 7 april 2022 in de bioscoop.

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Waar is anne frank?

Mooi animatie film met een donker duister randje dat duitsland is, ze worden zo afgeschilderd alsof we nog in die tijd leven. Iemand’s fantasie wordt een beetje dik gebruikt vooral als men denkt dat we nu nog zoveel sneeuw en dik ijs hebben om te schaatsen.

Ik weet niet wat ik er van moet denken ze geven anna frank steeds meer persoonlijkheid en allerlei typische kenmerken? Maar wat is waar leek me altijd een timide meisje sterke wil en levendig, maar hier schijnt ze weer god gift aan jongens te zijn?

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en vond het wel een mooie film. Ook tof de mix van verleden en heden. Ook bevatte de film nog een mooie boodschap, die de film nog dat extraatje gaf. De animaties waren goed en de speelduur was ook goed, niet te lang en niet te kort.

avatar van Shadowed

Shadowed

De tweede film die ik van de Israëlische animator en regisseur Ari Folman zie en wat mij betreft heeft dat veel te lang geduurd. Ik had nogal wat verwachtingen van de film, want Vals im Bashir was een erg sterk geheel. Alhoewel de inhoud van die film anders lag, neemt Folman niettemin een politiek gevoelig onderwerp op sleeptouw. In ieder geval is de animatie, om mee te beginnen, van zeer hoge kwaliteit. Echt geweldige effecten en animatiestijlen die naadloos met elkaar verbonden worden. Ik werd met name erg enthousiast van de circulaire effecten die aan bepaalde scenes werden gegeven. Deden me erg denken aan Tiny Planet-foto's. Minder sterk is de uiteindelijke inhoud van de film, waarin de bijna constante afwisseling tussen het heden en verleden vooral tegenwerkt. Omdat er de hele tijd wordt gewisseld is het als kijker niet mogelijk om je mee te leven met een bepaalde kant van het verhaal. Richting de finale breekt Folman de Tweede Wereldoorlogsonderwerpen zelfs helemaal open en belicht het Nederlandse vluchtelingenprobleem. Dit wordt zo kort-door-de-bocht uitgewerkt dat het vooral een bittere nasmaak achterlaat, met name omdat dit specifieke onderwerp toch een stuk complexer en ingewikkelder ligt dan deze film doet geloven. In ieder geval los je het in de echte wereld niet op met een enkele speech. Gelukkig kijkt de film verder aardig weg en duurt het niet te lang. Genoeg potentie in het werk van Folman, maar ik hoop dat de volgende film niet weer bijna 10 jaar gaat duren om te voltooien.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Het is weer lang geleden sinds ik Walz With Bashir van Folman gezien heb. Nu grijpt de regisseur op het Anne Frank-thema.

Maar ditmaal speelt het zich in twee tijdsbestekken. Het Amsterdam van de nabije toekomst (kenmerkend ook met dat het weer stevig vriest en dat de vluchtelingen gewoon in tenten op de stoep naast de grachten slapen) en in de Tweede Wereldoorlog. In het moderne gedeelte lijkt Kitty te ontwaken uit het originele dagboek in het Anne Frankhuis. Door middel van inkt lijkt ze op een bovennatuurlijke manier uit het boek te sijpelen en tot mens gevormd te worden. Tot Kitty. De fantasievriendin van Anne is dus nu tot leven gekomen. Hoe pakt dat uit?

Kitty is door Anne Frank in de geschiedenis achtergelaten en in de moderne wereld probeert deze jongedame alsnog een verband met haar te leggen. In de Tweede Wereldoorlog volgen we het leven van Anne Frank zoals die volgens de dagboeken zou moeten zijn. In het heden kijkt Kitty met afschuw naar het feit dat Anne Frank als een soort nationale held is neergezet, zelfs een verdienmodel. Het lijkt aan haar de taak te zijn om die geschiedenis terug te draaien.

Ik heb het beeldverhaal (Waar is "het dagboek" van Anne Frank) al van te voren gelezen en nu ben ik aan de film begonnen. Dat het erg fraai is getekend staat als een paal boven water. Donker, abstract en guur weten zowel de moderne tijd als het Amsterdam in WOII (en sommige fantasiewerelden) een schitterend decor te vormen. Folman doet zijn best. Ook al lijkt Amsterdam er op het einde wel erg Amerikaans uit te zien. De samenloop is best wel ontroerend te noemen en weet nergens sensationeel of zoetsappig te worden, gelukkig. Ook zijn de zaken uit de Tweede wereldoorlog mooi gecombineerd met de hedendaagse vluchtelingencrisis.

Wat minder was was dat het soms iets te veel loopjes met de realiteit nam. De James Bond-achtige ontsnappingen voor de politie en ook dat dat hele probleem op het einde met een simpele toespraak werd opgelost. Wel was de finaleshot weer een ontroerende afsluiter.

Zeker goed te vertoeven animatie dit.