• 9.377.956 stemmen

Geregisseerd door: Henri d' Ursel

Met onder meer: Georges Hugnet, Mary Stutz en Kissa Kouprine

Gesproken taal: Frans

Plot La Perle

Een jongeman koopt een parel voor zijn verloofde. Hij loopt de juwelierszaak uit die uitkomt op een bos. Hij telt de parels en beseft dat er een ontbreekt, dus gaat hij terug naar de winkel. Daar ziet hij een verleidelijke verkoopster zitten op een vitrine met opgeheven rok. Op één van haar kousen, dichtbij de kousenband, is een andere parelketting gebonden. De jonge man pakt het van haar af. Verontwaardigd ontslaat de juwelier de verkoopster, die er met de man vandoor gaat. Hierna is de parel verloren, gevonden en weer verloren.

The Sleepwalker (as Renée Savoy)

Lulu, the Young Man's Fiancee

avatar van John Milton

John Milton

Zo jammer dat deze niet eerder op de site stonden, ik had er in 2015 graag iets over geschreven toen ik hem zag. 5 jaar later kom ik niet veel verder dan cijfer copy-pasten en 'volgens mij herinner ik me die benen!'

avatar van Movsin

Movsin

Een Belgische graaf die zich aan het filmen zette...en naar ik lees zich in de filmwereld wereld intregreerde zonder van een heel grote betekenis te zijn geweest, maar toch.

Op de beginscène na, lijkt mij "La Perle" één grote, enigszins surrealistische droom met een erotische inslag. Niet alleen de kousen, met kousenband, én parel zijn verleidelijk, ook het pakje van de dievegge is behoorlijk vrijmoedig.

Een bijzondere rol is weggelegd voor de verloofde die geduldig wacht en eigenlijk ook best wegdroomt.

Sommigen noemen het een meesterwerkje en het is wel interessant om het te zien maar inzake film fun vind ik het toch geen parel.

avatar van oup

oup

Een soort Les Vampires (1915) maar dan korter en bijna15 jaar later. Er zitten zeker een aantal fraaie beelden bij. Leuk om een keer gezien te hebben. Maar als geheel was het toch niet heel bijzonder. Hoger dan een (ruime) 3,0 kom ik niet.

avatar van Fisico

Fisico

Ik ben niet 100% mee met het verhaal. Betreft het een soort van vervloekte parel die de drager ervan vervloekt of doet hallucineren? Ik weet het niet goed. Surrealistisch las ik ergens qua genre, mja, ik zag er eerder horrorelementen in. Nuja, uiteraard in de context van zo'n 100 jaar terug. Toch wel een wat dreigende mysterieuze muziek, zonder veel poeha alvast. Die mysterieuze vrouw in het witte gewaad dat op het dak wandelde had iets onheilspellends. Niet meesterlijk allemaal, maar toch verdienstelijk.