• 9.371.614 stemmen

Geregisseerd door: Joris Ivens

Met onder meer: Joris Ivens

Gesproken taal: Nederlands

Plot Nieuwe Gronden

In de bovenste helft van Nederland ligt de Zuiderzee, tussen Friesland en Amsterdam, die wordt afgesloten door de Afsluitdijk. Binnen deze dam ontstaat een meer waarin 225.000 hectare land wordt gewonnen door de aanleg van vier polders. De vrolijke idylle wordt verstoord door arbeiders die worden ontslagen en graan dat in zee wordt gestort: er is teveel graan en te weinig werk. Waartoe dient het droogleggen van land als door de economische crisis overal ter wereld voedsel wordt vernietigd?

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Film is verderop een beetje deprimerend wanneer de economische crisis aan bod komt

overigens ook via knappe montage door Ivens vakkundig in beeld gebracht. Het boeiendst

is beslist het eerste deel met gedetailleerde aandacht voor de aanleg van de afsluitdijk,

een knap staaltje van de Hollanders natuurlijk want zeker voor die tijd allesbehalve een

sinecure. Met uiteindelijk het dichten van het laatste gat, het meest memorabele deel van

de film al was ik ook bepaald onder de indruk van de zgn. steenzetters, die loodzwaar

werk moeten hebben verricht. De afsluitdijk diende in eerste instantie als bescherming

tegen overstromingen, maar betekende ook landwinning in de vorm van de polders

waar Ivens ook nog aandacht aan besteedt: Zien we een polder die eerst nog enkel uit

slik en klei bestond veranderen in een vruchtbaar en bewoonbaar geworden gebied.

Een leerzame docu eigenlijk wel, die je maar weer eens doet realiseren dat alles helemaal

niet zo vanzelfsprekend is: De vanzelfsprekendheid van de afsluitdijk en de polders. Een

belangwekkende aanwinst voor Nederland en tot de verbeelding sprekend bij andere

landen.