• 9.374.165 stemmen

Releasedatum: 7 november 2019

• CineMember Bekijk via CineMember
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Beats

1994. Johnno en Spanner zijn al sinds de kindertijd de beste vrienden. Nu, op de drempel van de volwassenheid, lijken ze een andere richting op te gaan. Deze zomer zal anders zijn voor hen en voor het land. De partyscene ontploft en de grootste tegenbeweging in de recente geschiedenis vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk. Samen gaan de jongens op avontuur naar een illegale rave: een reis naar een onderwereld van anarchie en vrijheid die eindigt met een botsing met de heersende rechtsorde.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van de grunt

de grunt

Het beklijfde te weinig.

avatar van keukenzout

keukenzout

Fantastische film! Mijn raveleven speelde zich 10 jaar later af maar deze film geeft het gevoel zó goed weer! Fijne, lieve film.

avatar van scorsese

Uitstekende film over twee vrienden die een wilde nacht beleven als ze naar een illegale rave gaan. De film speelt zich af in 1994 en weet de tijdsgeest en de jeugdcultuur goed te vangen. Een lekker vlot tempo/sfeer en leuke personages. De vriendschap tussen de twee jongens is goed neergezet, mede door de uitstekende casting.

Zaaalig filmpje. Flink wat nostalgie naar de oude stapavonden en fijn sfeervol gefilmd.

Het prachtige Schotse taaltje maakt het af. Heel was fijne oneliners.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Goeie film maar vreselijke muziek(als je het al muziek kunt noemen)

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Beetje rare misschien maar ik ben een enorme muziek freak met een voor keur voor ( vandaar dat rare ) zowel Classic rock dan wel de muziek van left field en underworld ( die ik ook live heb meegemaakt ) en dan is dit wel een feestje en wel op twee manieren , lekker een hapje of drankje erbij , genieten maar .

Was wat opmerkelijk dat het de film in zwart wit is geschoten , vond dat in het begin geen toegevoegde waarde, ,maar geduld werd beloont .

Goed ! Voor nu 4 *

avatar van Fisico

Fisico

Prima film over een aantal jongeren die ingaan tegen een conservatieve Britse wet die verbiedt dat jongeren samentroepen en naar 'wilde' muziek luisteren. De film slaagt erin de tijdsgeest en de jongerencultuur goed weer te geven. Dat komt ook mede door de uitstekende casting en het puike acteerwerk. Johnno en Spanner lijken wel tegenpolen, maar kunnen het uitstekend met elkaar vinden, tot groot ongenoegen van de ouders van Johnno die niets liever hebben dat hij zich niet meer inlaat met zijn slechte en marginale vriend.

Jongeren iets verbieden geeft meestal een tegendraads effect. Ook hier natuurlijk waarbij illegale raves als paddenstoelen de grond uit kruipen. Leuke muziek en sfeer. Alleen die zwart wit beelden waren wat mij betreft overbodig.

Prima inkijk in het gebeuren in de jaren 90 waarbij toekomstloze jongeren maatschappijkritisch een welgemeende middenvinger opstaken tegenover de upper class overheid. Fijn!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Helaas teveel een half verkapt sociaal drama dat wel erg traag op gang komt.

De scenes tijdens het rave feest zijn uiteraard wel vet in beeld gebracht!

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Is wel een aardige film, maar vooral omdat het me terugneemt naar de '90's met de Prodigy als ultieme rave muziek! Verder omhelst het verhaal niet zo heel veel vind ik, soms wel leuk in beeld gebracht. De hoofdpersonen zijn wel grappig en likeable

avatar van james_cameron

Beetje simpele maar wel geinige film over twee vrienden, Johnno en Spanner, die in het Verenigd Koninkrijk van 1994 hun zinnen gezet hebben op een illegale rave. Leuk geschoten in zwartwit en met een toepasselijk vette soundtrack, maar inhoudelijk is de film aan de voorspelbare kant, met eendimensionale personages en een dun plot.

avatar van Rickyman

Rickyman

Dit leek me vooraf ook een interessante film, helaas toch tegenvallend.
Het is mij toch een beetje te soft en magertjes gebracht en die uiteindelijke rave was zo voorbij.
Ook die sound is maar gewoontjes, met maar een paar hitjes uit die tijd.
Toch waande ik me weer even in die tijd, in de nineties reed ik met m'n maten stad en land af naar de tofste party's...
Bijvoorbeeld hier..... moet ik ergens tussen staan..

avatar van Theunissen

Deze Britse Drama film zag ik vandaag voorbijkomen op "Film1 " en trok mijn aandacht, ondanks dat rave en dancemuziek totaal niet mijn muziekgenre is. "Beats" is een energiek en sympathiek in zwart-wit geschoten coming-of-age drama over de twee Schotse vrienden, te weten Spanner (Lorn Macdonald) en Johnno (Cristian Ortega).

Het is 1994 en de levens van twee opstandige Schotse pubers uit een troosteloze arbeiderswijk staan op het punt compleet andere richtingen in te slaan. De nogal brave en angstige Johnno staat op het punt om met z’n familie te verhuizen naar een brave nieuwe gezinswijk, ver weg van de flats en armoedige wijken. En Spanner, een losbol met opgeschoren kop en brutale lach, blijft dan achter bij zijn dominante, gewelddadige en criminele broer Fido (Neil Leiper), waar hij bij woont, die hem het leven zuur maakt.

Wanneer Johnno op een dag huisarrest krijgt en Spanner wéér klappen van z’n broer opvangt, ontstaat er bij de boezemvrienden een intens "fuck alles"-gevoel. En laat nou net die avond een illegaal feest plaatsvinden met een hoge dosis pompende beats, veel drugs en een intens "fuck alles"-gehalte. Met gestolen geld van Spanners broer op zak, duiken de jongens na een paar vermakelijke hordes de nacht van hun leven in.

Het verhaal speelt zich dus af in 1994, toen de Britse regering de "Criminal Justice and Public Order Act" uitvaardigde om illegale raves te kunnen aanpakken. Die wet verbood namelijk het laten horen van "repetitive beats" in openbare ruimtes. Hoewel "Beats" een fictief verhaal is, voelt alles aan deze film authentiek. Van de vriendschap tussen Johnno en Spanner, die een heel gevoelige jongen blijkt te zijn, tot de knallende rave waar ze belanden. Het schijnt dat Lorn Macdonald (Spanner) en Cristian Ortega (Johnno) in het echt ook beste vrienden zijn.

Je krijgt door "Beats" aardig wat mee over de sociaal-politieke sfeer en de rave / muziekcultuur in het Schotland van de jaren negentig. Maar wat na het zien van de film vooral beklijft, is het herkenbare verhaal over vriendschap en het gevoel je af te willen zetten tegen alles en iedereen. Het contrast tussen Johnno en Spanner is groot en zorgt tegelijkertijd voor de sterke aantrekkingskracht. Het draait in "Beats" vooral ook om het behouden van een vriendschap als je wereld verandert in je tienerjaren.

Eenmaal aanwezig op de illegale rave nemen Johnno en Spanner een pilletje in en wordt je getrakteerd op een vloeiende overgang naar een psychedelische visuele trip (dan is er ook wat kleur te zien) met de pompende beats op de achtergrond. Heel even voel je alsof je er zelf bij bent. Die beats zijn overigens heerlijk, althans in de film, want als losse soundtrack zou ik het vreselijk vinden als liefhebber van metal-muziek. De illegale rave wordt overigens op een keiharde manier beëindigd door de politie, waaronder Robert (Brian Ferguson).

Behalve het verhaal omtrent het illegale feest, zitten er nog twee verhalen in, namelijk omtrent de stiefvader van Johnno, te weten Robert die een irritante brave politieagent is (hij slaat Johnno op het feest ook in elkaar en laat hem opsluiten op het politiebureau), en die omtrent de dominante, gewelddadige en criminele broer van Spanner, te weten Fido. Fido vernedert ook Spanner (o.a. als hij aan het ontbijten is) en gaat achter hem aan als hij te weten komt dat hij geld van hem gestolen heeft. Het verhaal omtrent Fido geeft de film net voldoende spanning van dreigend gevaar.

Cristian Ortega en Lorn Macdonald schitteren natuurlijk als Johnno en Spanner en ook de geloofwaardige bijrollen van andere nog niet genoemde personen voegen veel toe aan het verhaal. Van de losgeslagen, anarchistische radio deejay D-man (Ross Mann) die nauwelijks is te verstaan, love-interest Wendy (Rachel Jackson) tot moeder Alison (Laura Fraser) die niets wil hebben van haar zoons (Johnno) liefhebberijen en zijn beste vriend Spanner. Dat levert ook een leuke scène op als Spanner zich naakt op de slaapkamer van Johnno verstopt in de kledingkast en die Alison dan openmaakt. Verder zijn er nog verdienstelijke bijrollen van Gemma McElhinney (als Laura) en Amy Manson (Cat), die goede vriendinnen zijn van Alison, en Kevin Mains als Les die bij Fido hoort.

Al met al heeft "Beats" een simpel plot (wat wel leidt tot een onvergetelijke climax) en is het een vermakelijk tijdsbeeld. Het gecontroleerde gevoel, je afzetten tegen de gevestigde orde en de anarchistische insteek. Dat de film is opgenomen in zwart-wit stoort niet en de setting en styling is passend, met talloze graffiti leuzen op vervallen muren en met rake one-liners van deejay D-Man.

avatar van pasta_bolo

pasta_bolo

Wat een vreselijk domme film, zeg. Al net zo erg als Naar de Klote!

Top film.....? maar niet heus. beetje jammer dat ze het zo stom eindigde raad het niet aan.