menu

Naar de Klote! (1996)

mijn stem
2,40 (312)
312 stemmen

Nederland
Drama
100 minuten

geregisseerd door Aryan Kaganof
met Thom Hoffman, Fem van der Elzen en Tygo Gernandt

Provinciaals meisje Jacky trekt naar de grote stad. De verleidingen van het nachtelijke stadsleven worden groter als ze een louche zakenman ontmoet die haar overhaalt om pillen te dealen. Aan twee vriendinnen leent ze teveel geld en ze dreigt onder te gaan in de even hippe als criminele wereld rond de housescene. Naar de klote! is opgenomen met de modernste videotechnieken en daarna overgezet op film.

zoeken in:
avatar van Zinema
1,0
Zinema (crew)
Dacht bij bron meer aan de makers/ maatschappij zelf, of een distributeur.

Niet aan de slimme zoekmachine van Bol die bij elke titel resultaten geeft en bovenaan staat wanneer je "Naar De Klote DVD" intikt op Google. Op nummer 8 in Google staat i.d.d. een Marktplaats-advertentie zonder info. Wellicht een grapjas of iemand die een VHS-rip op DVD aanbied..

Op het net kun je van alles vinden. Bijvoorbeeld ook dit (op nr. 7).

avatar van playah26
3,5
Dat zou kunnen, bij nader inzien lijkt die hoes op marktplaats ook wel verdomd veel op een vhs hoes.
Verder nog even gezocht maar krijg nu ook mijn twijfels ja

avatar van Pestiis
2,5
voor een film van toentertijd was het een topfilm,
nu komt het allemaal wat knullig over...
voor 11jaar geleeje zou ik em 3 sterren hebben gegeven... maar ik geef em nu 2,5

een remake van deze film zou nowadays wellicht een heel stuk beter uit de verf komen!

avatar van voomzap
2,5
Heeft toch wel een redelijk cult-gehalte - ik kan me herinneren dat ik me enerzijds ergerde aan de wijze waarop de party-scene wel erg eenzijdig in beeld werd gebracht, maar anderzijds is het een film die juist de teloorgang van iets wat ooit heel mooi was weet te schetsen met als rode draad de arrogantie van een over het paard getilde deejay die niet kan omgaan met zijn populariteit onder het doorgesnoven dansvloervee.

De engelse film Human Traffic - ook over de rave-scene, maar dan in London, vond ik persoonlijk vele malen beter en gek genoeg ook stukken herkenbaarder..

avatar van Fran
3,0
Toen ik deze film voor het eerst zag vond ik alles zo wazig en het ging allemaal zo snel. De maker wilde waarschijnlijk het effect van het gebruik van speed of coke nabootsen maar het word er niet prettiger op om naar te kijken. Maar als je de film nog een keer bekijkt word het toch allemaal wel wat duidelijker. Tygo Gernandt vind ik wel een heel overtuigende rol neerzetten. Maar dat meisje met haar brabantsachtig accent vond ik af en toe wat overdreven. Maar al met al is het verhaal wel interessant om te bekijken.

avatar van sinterklaas
3,5
Noaah, ik moest deze film toch ook maar eens een keer zien. Ik heb natuurlijk de jaren 90 meegemaakt als een klein broekpoepertje en het is toch ook wel eens leuk om te zien hoe het partyleven destijds was. Met Naar de Klote worden er wel al wat voorbeeldjes genoemd.

Natuurlijk heb ik hier en daar wel wat gelezen over Naar de Klote en dat het een soort trip-film was vanwege de beelden. Dus ik ook helemaal in feestelijke stemming: 6 pack heineken, zak parikachips, frikandellen en nog wat kruidenbittertjes (en geen pillen) ertussendoor de film gaan kijken en ik moet zeggen dat Naar de Klote helemaal zo slecht nog niet is. Het is allemaal lekker amateuristisch en geflipt en bevat ook kleurrijke snelle plaatjes. De piepjonge Tygo Gernand doet het ook helemaal uit de kunst als opgefokte stoney Martijn en zijn vriendin Jacky (waar het ook allemaal op draait in deze film is ook schitterend) en natuurlijk Thom Hoffman als de paranoide DJ Cowboy. De film is ook net een soort feestelijke roes die je meemaakt met een piekfijn misdaadverhaaltje ertussen. Zo komen we ook bij Hugo Metsers die een maffiabaas speelt en die Jacky in klauwen heeft die koeriertje voor der moet spelen. Dat is eigenlijk ook een beetje het enige wat er aan verhaal in zit. Voor de rest is het gewoon een beetje meedeunen in de feestelijke en tripperige stemming en naar de regelmatige gabbermuziek luisteren. Ook vele bezoek aan discotheken en natuurlijk pilletjes slikken en bierzuipen draait het natuurlijk om. 3 kwart van de film is ook gewoon een soort van gedrogeerde bui. En dat was ook toepasselijk met die biertjes en bittertjes die ik tijdens het kijken nuttigde.

Nee, ik vond Naar de Klote echt zo slecht nog niet. Voor een Amateuristisch filmpje toch nog fijn opgebouwt met de kleuren en de vele trippy momenten. Ook een leuke manier om je nachie door te zakken met (zoals gezegt) een tray bier en eventueel een borreltje of een sticky (had ik niet trouwens .

3,5*

avatar van boozebelly
2,0
Toch heerlijk om zo'n flap van 1000 gulden weer eens te zien
"De Nederlandsche bank - duizend gulden". Toen was je gulden nog een euro waard...

avatar van sinterklaas
3,5
Was het bier ook goedkoper natuurlijk.

avatar van Gastel
2,0
Best wel een slechte film. Wat is er eigenlijk geworden van die hoofdrolspeelster? Nooit meer wat van gehoord zeker?

avatar van Artkramer
4,0
Complete bagger. Vooral het acteerwerk slaat echt helemaal nergens op. Maar op één of andere manier klopt het met de sfeer en het thema van de 90's (de nineties was nou eenmaal één grote smakeloze wantoestand, wat ook wel weer zijn charmes had) en ik vond het leuk om naar te kijken. Heb me niet verveeld. Dus vond de film wel iets speciaals hebben.

avatar van Rujar
3,5
De film heeft gewoon een cult status. Wil hem eigenlijk gewoon op DVD hebben

avatar van russo
hier onder het kopje films, en bij categorien onderaan (1996 - Waste!) veel info kranten berichten en fotos van de film, leuk om te lezen

KAGANOF IS WATCHING YOU

avatar van Jesper187
lol, moeten die gouden knopen op die poster xtc-pillen voorstellen? xD

avatar van sinterklaas
3,5
Yoaah!

avatar van Jesper187
Goeie pers dan

avatar van boozebelly
2,0
Barmatige film natuurlijk, maar hij is sinds kort te zien Hiero!. Voor de "foute nostalgiesnuivers"

avatar van Askikker
4,0
Helaas een digitale copie van wat verkleurde vhs band, maar dat mocht de pret niet drukken.
Yep, inderdaad een complete baggerfilm, eigenlijk is dr niks goed aan.

En dat is dr nu juist zo goed aan! Gaandeweg de film constateerde ik in ene dat vrijwel álle films over (muzikale) subculturen gemaakt tijdens de heydays van die subcultuur oppervlakkige bagger zijn.
Maar dus wel perfect een tijdsgeest en gevoel weergeven, en daardoor van historisch onbetaalbare waarde zijn.

Rock around the clock, Help, Gimme shelter, Easy rider, Night fever, The great rock n roll swindle........

Deze film kan meteen in dat rijtje!

Cult met een grote K

avatar van Pelagatti
1,5
Ik ben een liefhebber van de foute 90s en kan cult ook erg waarderen, maar deze film gaat me echt te ver. Het acteerwerk is zo slecht, het verhaal gaat zo nergens over en de felle kleuren en trippende muziek zorgen bij mij voor één en al ongezelligheid.

Tygo deed het nog wel leuk en Thom Hoffman als DJ Cowboy was vermakelijk, maar daar houdt het ook echt bij op. Hugo Metsers was een karikatuur van zichzelf...die kan zoveel beter! Nee ik vond Naar de klote echt een slechte cultfilm.

avatar van tattoobob
3,0
Best een aardige film dit....acteerwerk is zo slecht nog niet en geeft een leuk tijdsbeeld neer van de 90s.(mooie tijd )
Het verhaal is nog speciaal maar het hierboven genoemde is zo leuk om te zien dat hij lekker wegkijkt en soms een feest der herkenning is.

avatar van Donkerwoud
1,5
Ik kan mij nog herinneren dat hiervoor geadverteerd werd bij de plaatselijke videotheek. Fascinerende titel voor het elfjarig jongetje dat ik toen was.

Helaas kunnen de makers niet veel meer met het flinterdunne uitgangspunt van een apocalyptisch avondje feesten doen dan een anderhalf uur lange reclamecampagne brengen voor de belangrijke muziekstromingen van die tijd. Wansmakelijke rotmuziek onder het genot van hyperactieve editing, lelijke filters en een dronken cameraman. En toch heeft het wel iets. Misschien omdat o.a. Thom Hoffman en Hugo Metsers zo ongegeneerd erop los aan het schmieren zijn dat het vanzelf wel grappig wordt.

avatar van John Milton
Donkerwoud schreef:
Ik kan mij nog herinneren dat hiervoor geadverteerd werd bij de plaatselijke videotheek. Fascinerende titel voor het elfjarig jongetje dat ik toen was. Wink


Ik was zeventien gok ik (toen de video uitkwam) en hij was DIGITAAL opgenomen, wow...! Kopen dus, op VHS. Nou dat viel behoorlijk tegen. Meest positieve dat ik me nu nog kan herinneren van NDK is dat ik wel een zwak had voor het brunetje

avatar van Basto
3,5
Ik vond deze vroeger best goed, waar ik niks met de house/gabberscene heb. Zou m best willen herzien. Maar is ervenige kans op een dvd?

avatar van Donkerwoud
1,5
Van wat ik hier heb gelezen: daar is niet veel kans op. Maar hij staat wel in zijn volledigheid op You Tube, dus je kunt hem wel zien.

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Versie van YouTube is goed te doen!

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Dat was fijn gisteravond in WORM: een kopie van 35mm van deze film, met surround sound - een ervaring die zo dicht mogelijk in de buurt kwam van de versie van 1996. Nogal een verschil met wat ik twee jaar geleden op YouTube zag.

En kijk nou: bij herziening is de film beter geworden! Eerste helft een beetje hippie-gezeur, moest ik weer in de film komen. En toch... na een tijdje werd het beter, ik kan er ook niet helemaal de vinger opleggen. Acteren kúnnen ze absoluut: een heerlijke schurkenrol van Hugo Metsers III, een aangenaam ingehouden Mike Libanon, en toch vond ik de hier afgefikte Fem van der Elzen helemaal niet slecht: precies het lekker naïeve Brabantse meisje in de grote Boze Buitenwereld. Juist Tygo en Thom Hoffman heb ik het wel eens beter zien doen. Ook Jorinde Moll en Afke Reijenga: super-irritante dames, volkomen 'naar de klote'. Nee, ik had er geen problemen mee.

Tja, het had wat. Misschien was het vooral de durf, het lef om zoiets neer te zetten. Gisteravond tijdens de introductie verschillende redenen genoemd dat de film geflopt is - hoewel 60.000 bezoekers in die tijd nog wel meeviel - en ik snap het ergens ook wel, maar ik blijf het raar vinden dat dit niet op z'n minst een culthit is geworden á la Intensive Care -hoewel Naar de Klote! absoluut beter is. Degelijke acteurs, met flair en lef gedraaid (oke, die microfoon die tijdens een dialoog volop in beeld verscheen was grappig), en een grappig tijdsbeeld.

3,5*

avatar van Vidi well
2,0
Deze film kwam uit toen ik begon aan mijn middelbare school, en de gabbercultuur mijn outfit en muzieksmaak tijdelijk overhoop haalde. Deze film leek me destijds te gek, en de soundtrack van Flamman and Abraxas vind ik nog altijd de beste hardcoreplaat. Daarna bekeerde ik me vrij snel naar de wereld van rock ‘n roll, dus veel weet ik er dan ook niet van.

En de film... ach, het heeft zijn charme. Amsterdam wordt neergezet als een wilde gevaarlijke stad, waar DJ’s koning zijnvoor alle jonge hippe mensen, die zelf los gaan op beats en pillen. Jong zijn en jezelf kapot feesten is het motto, als in het aloude Live fast and die young. Opmerkelijk hoe vaak het woord ‘opa’ als scheldwoord wordt gebruikt. Het besef dat we eens allemaal ouder worden is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot deze mensen. Erg leuke beelden wel van die party’s, compeet met wazige muziekfragmenten, en hallucinerende beelden. Ik vond de roes van het feesten erg goed neergezet.

Het verhaal daarnaast, waarin we keerzijde zien van dit leven, is een stuk minder. Drugsdealers, kapotte relaties, vriendinnen die elkaar bedriegen voor geld en carriere.... het zal allemaal wel. Echt meeleven kon ik met niemand, wat is te wijten aan het gebrekkige acteerwerk. Zelfs Tygo viel me hier wat tegen, terwijl ik hem normaal gesproken erg kan waarderen. Wellicht dat het rammelende script hier debet aan is, waarin personages soms een enkele scene op komen draven, en we ze vervolgens niet meer zien. De gangsterkarakters waren zo over de top dat ik regelmatig in de lach schoot. Met name de dealer die telkens telkens in steenkolen-Engels begint te praten werkt op de lachspieren.

Deze film is desondanks toch leuk om eens gezien te hebben: het geeft een leuk tijdsbeeld, en net als in het veel betere Trainspotting, is de film een leuk tijdsdocument van een cultuur die tijdelijk het wereldbeeld van Nederlandse jongeren domineerde.

avatar van Basto
3,5
Is hier een dvd van? Zou ik graag willen hebben.

avatar van Zandadder
4,5
Basto schreef:
Is hier een dvd van? Zou ik graag willen hebben.

Ik ook, had hem eens op VHS. Zover ik weet nu alleen te zien op Vimeo.

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Basto schreef:
Is hier een dvd van? Zou ik graag willen hebben.


Nee dat ging niet heb ik een keer gehoord. Had te maken met de transfer volgens mij - iets heel ingewikkelds waar ik het fijne niet van weet, het had te maken met het destijds erg nieuwerwetse digitale formaat.

avatar van Basto
3,5
BlueJudaskiss schreef:
(quote)


Nee dat ging niet heb ik een keer gehoord. Had te maken met de transfer volgens mij - iets heel ingewikkelds waar ik het fijne niet van weet, het had te maken met het destijds erg nieuwerwetse digitale formaat.


Een floppydisc dan?

avatar van Hega
2,5
Gisteravond gekeken en ik vond deze film best eigentijds, authentiek en ergens ook wel vermakelijk.
Toch maakte het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Beats, niet echt heel veel indruk.
Het acteerwerk is karig, alhoewel ik best een fan ben van Tygo Gernandt en Thom Hoffmann.
Fem van der Elzen lijkt trouwens van de aardbodem verdwenen en over haar is zelfs online weinig te vinden (afgezien van referenties met deze film natuurlijk).
De muziek sprak mij destijds wel aan, alhoewel ik nooit zo'n gabber-fan ben geweest (ben meer liefhebber van techno, trance, electronic etc).

Gast
geplaatst: vandaag om 01:14 uur

geplaatst: vandaag om 01:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.