• 9.372.683 stemmen

Geregisseerd door: Philippe Lesage

Met onder meer: Noée Abita, Théodore Pellerin en Jules Roy Sicotte

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Genèse

De zestienjarige Guillaume volgt les op een privéschool waar hij het maar al te graag bont maakt. Een beste maatje vindt hij in Nicolas waarvoor hij enige tijd later gevoelens koestert. Hiermee brokkelt zijn schijnbare arrogantie stukje bij beetje af. Guillaume's iets oudere halfzus Charlotte heeft een relatie met Maxime, maar die is verre van perfect. Dus moeten broer en zus zich een weg weten te banen in een wereld die hen geen zekerheden of richtlijnen biedt. Terwijl anderen zich aanpassen houden zij zich staande, opkomend voor hun recht om lief te hebben en vrij te zijn.

avatar van tbouwh

tbouwh

De laatste akte van Philippe Lesages GENÈSE is van grote schoonheid: ze vangt de dartele gevoelens van een opgroeiende generatie, ergens tussen kampvuur en laaghangende boombladeren. Tijdens de Q&A na de festivalpremière overheerste door dit fragmentarisch ingestoken slotstuk de nodige verwarring. Hadden we in eerste instantie niet anderhalf uur lang zitten kijken naar het verhaal van twee tieners, dat na een heftige climax was uitgegaan als een nachtkaars? Waarom had Lesage de nood gevoeld om een nieuw verhaal te beginnen? In de bescheiden reacties van de Canadese filmmaker (Les démons) weerklonk impliciet een verfrissende wens: kunnen we scriptconventies onderzoeken, veranderen, bevragen? Misschien is dat wel de belangrijkste sleutel tot verrijkende festivalcinema: filmmakers aantrekken die geijkte formules [coming of age] uitrekken en van een nieuw elan voorzien.

avatar van BBarbie

BBarbie

Het verhaal van deze film over jongeren die worstelen met de liefde is op zich niet erg bijzonder. Dat geldt echter niet voor de rijzende sterren van het Canadese filmfirmament Théodore Pellerin, Noée Abita en in mindere mate Émilie Bierre. Jammer van de soundtrack, want die is af en toe niet om aan te horen

avatar van badfans69

badfans69

Te zien op TV5monde op maandag 8 augustus 2022, aanvang 23:03 uur.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Nee dat was niet mijn ding.

Te fragmentarisch, te oppervlakkig, dan weer inzoomen op Guillaume en dan weer op Charlotte.

Het laatste halfuur had ik het idee naar een andere film te kijken.

Nou vooruit, 2,5 ☆ voor de moeite.

avatar van T.O.

T.O.

Zitten best mooie coming-of-age elementen in, met een talentvolle cast, maar het gebrek aan spanningsboog stoorde mij toch iets teveel.