menu

Operation Finale (2018)

mijn stem
3,22 (363)
363 stemmen

Verenigde Staten
Biografie / Drama
122 minuten

geregisseerd door Chris Weitz
met Oscar Isaac, Ben Kingsley en Mélanie Laurent

'Operation Finale' vertelt het waargebeurde verhaal over de jacht op oorlogscrimineel Adolf Eichmann. Hij was verantwoordelijk voor het vervoer van miljoenen joden naar concentratiekampen, die daar hun dood opwachtten. Een Mossad-agent, Peter Malin genaamd, heeft de missie hem op te sporen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=blrO4yU23Yk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van boemboem27
3,0
Goede film over de ontvoering van Adolf Eichmann.
Ook de acteurs spelen hun rol met verve.
En al helemaal de uitstekend gecaste rol van Eichmann door Ben Kingsley.
Zijn meerdere films van gemaakt en deze is eveneens de moeite waard.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Operation Finale heeft een erg boeiend onderwerp, maar is als film wat minder geworden. Dat komt deels doordat je als kijker (als je een beetje historisch besef hebt) weet wat er gaat komen, maar ook omdat het een tikje langdradig is bij het middenstuk. Maar zeker het einde hakt er weer even in, bij de rechtszaak. Als je weer even de kille feiten hoort of beelden van emotionele nabestaanden ziet, dan weet je weer even duidelijk waarom het zo goed is dat die schoft opgespoord werd.

Alhoewel, opsporen. De CIA scheen volledig op de hoogte te zijn geweest van zijn aanwezigheid in Argentinië, maar dat ze hem met rust lieten in verband met politieke gevolgen. Er zouden dan nogal wat lijken uit de kast komen die hoge regeringsmedewerkers zouden schaden. Ook wel een bijzondere laatste opmerking aan het einde van de film dat de as van Eichmann uitgestrooid is over de zee, zodat hij nooit een laatste rustplaats zou vinden. Het zegt alles over de man die voor een groot deel verantwoordelijk was voor een van de grootste misdaden in de geschiedenis van de mensheid.

3*

avatar van vranque
2,5
Het was mij iets te luchtig. Je gaat bijna sympathie/medelijden krijgen voor Eichmann. Dat lijkt me niet de bedoeling.
2.5*

avatar van Kondoro0614
3,0
Leuke biografie maar toch anders dan ik had verwacht, en had gehoopt. In deze film volgen we de jacht die gehouden werd op de fanatieke nazi ‘Adolf Eichmann’ die ten einde van de tweede wereld oorlog gevlucht is richting ‘Argentinië’ waar hij dacht veilig te zijn om daar rustig een leven te leiden met zijn vrouw en kinderen. Echter zijn de Israeliërs erg fanatiek om deze man op te sporen en te berechten en dat was te zien in deze film. Leuk om te volgen en voor de ontwetenden was het best informatief maar mij deed het allemaal maar weinig. Had toch wat meer verwacht over de acties die Eichmann verrichtte en daar schoot de film voor mij wat te kort. Het was een prima zit, dat geef ik toe, en de film is ook makkelijk uit te kijken maar het was allemaal gewoon vrij makkelijk zo.

3.0*

Zenuwslopend is de operatie van een stel Mossad-agenten om in Buenos Aires Adolf Eichmann op te pakken en het land uit te smokkelen om hem te laten berechten in Jeruzalem. Eichmann waant zich met vrouw en zoon veilig onder zijn nieuwe naam Ricardo Klement. Maar deze boekhouder des doods, verantwoordelijk voor de deportatie en moord van zes miljoen joden naar de vernietigingskampen, zal zijn straf niet ontlopen. Voordat het vliegtuig kan vertrekken, moeten de agenten met hun gevangene in een safehouse verblijven. Dit vergt veel van het team en het laat tevens zien hoe banaal het kwaad kan zijn, om maar een verwijzing te maken naar filosofe Hannah Ahrendt, die het Eichmannproces in Israel bijwoonde. Sterke film en bij vlagen erg spannend.

avatar van Night's Watch
3,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
Operation Finale heeft een erg boeiend onderwerp, maar is als film wat minder geworden.

3*


Mijn exacte gevoel bij deze film.

avatar van baspls
3,0
Goede film over het opsporen van Adolf Eichmann en de aanloop naar zijn proces. Ben Kingsley (die eerder vaak als Joodse personen is gecast) speelt een sterke rol en ook Oscar Isaac deed het goed. Helaas word de zoektocht naar Eichmann in het begin en het uiteindelijke proces maar heel vluchtig behandeld (hiervoor raad ik aan om naar Im Labyrinth des Schweigens (2014) te kijken die deze zaken bij andere Nazi's wel uitvoering behandeld).

Vreemd vond ik dat de film lijkt te suggereren dat Katholieken fout waren in de oorlog. Een priester bij de Argentijnse fascisten, alle Nazi's die voorkomen zijn katholiek en terloops wordt vermeld dat het Vaticaan Eichman in Argentinië heeft gekregen. Het moge duidelijk zijn dat met name dat laatste de grootst mogelijke onzin is. In tegendeel, de kerk heeft met name humanitaire hulp en ideologische kritiek geleverd in de oorlog en in concentratiekampen zaten naast Joden ook "politieke vijanden", waaronder vele katholieke priesters.

avatar van John Barry
3,5
Interessenatie film over de zoektocht naar Eichmann. Ben Kingsley zet Eichmann fenomenaal neer, ook de rest van de cast en met name Oscar Isaac zijn goed op dreef. Op sommige momenten is de film erg spannend. Toch is de film helaas niet het "meesterwerk" wat het in potentie had kunnen zijn. Helaas wordt het een en ander soms een beetje afgeraffeld en bleef ik na afloop met wat vragen zitten. Hoe is het bijvoorbeeld afgelopen met Sylvia Hermann en haar vader die is gearresteerd? Goede muziek van Desplat.

3,5*

avatar van king16
3,5
John Barry schreef:
IHoe is het bijvoorbeeld afgelopen met Sylvia Hermann en haar vader die is gearresteerd? Goede muziek van Desplat.

3,5*


Vrijgelaten zag je op het einde in een korte scène .

avatar van John Barry
3,5
king16. Bedankt voor het antwoord. Blijkbaar heb ik aan het eind van de film niet goed opgelet.

avatar van king16
3,5
John Barry schreef:
king16. Bedankt voor het antwoord. Blijkbaar heb ik aan het eind van de film niet goed opgelet.
als het langer dan 10 seconden in beeld was, dan lieg ik

avatar van goongumpa
2,0
Rare toon in deze film. Nu eens avontuurlijk en licht komisch, dan weer extreem confronterend en heftig. Kwam niet uit de verf voor mij. De make-up en valse neus van Kingsley zijn te ridicuul voor woorden. Waarom ziet Adolf Eichmann eruit alsof ze hem uit de coulissen van een travestietenshow geplukt hebben??

avatar van Fisico
3,0
Degelijke film over de jacht op nazikopstuk Eichmann, de man die mede als hoofdverantwoordelijke gold Voor de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar waar Hitler, Himmler en Göring zelfmoord pleegden, leidde het proces tegen Eichmann tot een effectieve uitvoering van zijn straf, zo leert de geschiedenis ons. Die beelden van Eichmann tijdens het proces zijn erg beroemd.

Ben Kingsley zet een fenomenale prestatie neer als Eichmann. Knappe rol en ook de fysieke gelijkenissen zijn sterk. de film kent ook een aantal knappe scènes zoals de bijeenkomst van een aantal nazisympathisanten waarbij ze allen in koor eens goed zeiden wat er van de Joden moest worden. Interessante film dat zeker, en een thema dat me uitermate boeit, maar er zaten veel stukken in die me weinig deden. Ik miste wat vaart of betrokkenheid.

Graag naar gekeken en goed dat men vooral focuste op Eichmann tijdens zijn periode in Argentinië zonder te veel flashbacks over WOII te tonen. Wel lijkt de film niet altijd en overal afgewerkt, beetje slordig bij momenten zoals de situatie van Klaus, Sylvia en het einde op de luchthaven.

avatar van Peter Pan
4,0
Interessante en goede film met een voortreffelijke rol van Ben Kingsey.
Ook qua uiterlijk waren er grote gelijkenissen tot zelfs de details van kleding in de rechtzaal.

Het liegen, manipuleren en de gewetenloosheid is erg sterk neergezet, met een paar hele sterke scènes!

Wat wel jammer was dat de film eigenlijk zo goed als begon op het moment dat ze Eichmann al gevonden hadden.
Deze "Nazi-jacht" kwam bij mij ook een beetje over als "we zijn nu een grote op het spoor" ipv "Na 15 jaar hebben we een van de aller grootste nog levende nazi-kopstukken gevonden".

Doordat deze geschiedenis al bekend is hadden ze naar mijn mening veel meer spanning in de film kunnen brengen door een uitgebreidere zoektocht naar Eichmann.
Ook vond ik Eichmann snel overstag gaan en bekenen, maar waarschijnlijk is dat blijkbaar zo gegaan....

Toch een hele interessante en goede film die het kijken waard is!

8 / 4*

avatar van Sergio Leone
3,0
geplaatst:
Redelijk.

De klopjacht op nazi's in Zuid-Amerika biedt wellicht honderden interessante verhalen. Ook de poging om Adolf Eichmann voor het gerecht te brengen hoort daarbij. Met Oscar Isaac in de hoofdrol van speurder en Ben Kingsley als Eichmann zou je denken dat dat automatisch een goede film oplevert.

En aan Isaac en Kingsley zal het ook nooit gelegen hebben; zij doen hun job. Maar ik mis de urgentie wat. Het script is mij net niet scherp genoeg, niet in de aanloop naar de 'ontvoering' (en vooral waarom het zo moeilijk moet gaan), maar ook niet tijdens de ondervragingen.

Het zorgt dat Operation Finale bij momenten wat kwakkelt. De eindbeelden maken logischerwijze de meeste indruk en zorgen dat je als kijker alsnog stil bent als de aftiteling begint.

3

Gast
geplaatst: vandaag om 17:48 uur

geplaatst: vandaag om 17:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.