• 9.379.413 stemmen

Elvis Presley: The Searcher (2018)

Documentaire / Muziek | 205 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Geregisseerd door: Thom Zimny

Met onder meer: Elvis Presley, Alan Light en Jerry Schilling

Plot Elvis Presley: The Searcher

Elvis Presley (8 januari 1935 - 16 augustus 1977) was een beroemde Amerikaanse zanger en acteur. Hij wordt heden ten dage nog steeds als 'The King of Rock and Roll' gezien en geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw. Hij brak in de jaren 50 door en werd in die tijd vaak enkel met zijn bovenlijf in beeld gebracht vanwege zijn als obsceen geziene heupbewegingen tijdens het dansen. Zijn invloed op de hedendaagse muziek is nog steeds enorm.

avatar van Film Pegasus

Het beeld dat we tegenwoordig hebben van Elvis is die van de Las Vegas glitterboy, zoals de meeste Elvis-imitators hem ook graag neerzetten. Nooit begrepen hoe je als fan van Elvis net kiest voor een voorstelling uit die periode. Biopicfilms over de man geven dan weer een fragment uit zijn leven weer. Het werd dus hoog tijd voor een echte documentaire over de man.

Elvis Presley: The Searcher geeft een volledig, boeiend en mooi gebalanceerd verslag van de artiest. Elvis de artiest staat centraal. Geen spannende verhaaltjes als zijn ontmoeting met Nixon, maar wel de muziek waar het om draait. Voor de echte fans zal er niet heel veel nieuws zijn, maar de documentaire geeft wel een volledig beeld. Bij het eerste deel wordt ook duidelijk de invloed meegegeven. Dat Elvis zijn muziek elders ging halen en zeker niet de uitvinder was van de rock 'n roll. Maar hij bracht wel de zwarte muziek naar een blank publiek. Elvis op zijn best eigenlijk. De Colonel maakte daarna zijn carrière wel groter tegen een grote prijs, maar creatief gezien was het allemaal Elvis en de combinatie met goeie muzikanten en producers.

We krijgen veel bekende stemmen te horen met verhalen over Elvis. Maar de mensen komen niet in beeld, je krijgt zelfs dan nog Elvis te zien. Een verschil met de gekende aanpak om fragmentarisch mensen te interviewen. De puzzelstukjes passen bij The Searcher beter in elkaar.

Creatief is deze documentaire niet en het wil ook niet uitpakken met grote geheimen, maar geeft wel een volledig beeld en kan misschien wel wat eerherstel bieden aan een artiest die helaas bij velen tot een karikatuur gegroeid is. Wat vooral versterkt werd door zijn films en carrière in Las Vegas. De man verdient beter dan dat.

avatar van scorsese

Goeie documentaire over Elvis Presley, 'the king of rock and roll'. De talking heads komen hier niet in beeld en de documentaire bestaat dan louter uit archiefmateriaal. Een flinke lengte, maar er valt dan ook genoeg te vertellen. Het geheel focust vooral op zijn carriere (zowel als zanger als acteur), maar ook wie hij was als persoon.

avatar van The Oceanic Six

Boeiende maar wel veel te lange docu over Elvis, een van de grootste artiesten aller tijden. Ik wist globaal wel het nodige van hem, maar zo'n verhaal als deze gaat ook dieper in op de details en dat is wel de moeite. Maar het wil niet de gehele speelduur even boeiend zijn, zeker part 1 had wel wat tempo kunnen gebruiken. Ik vind Elvis interessanter in zijn latere fase waar hij doorkreeg dat hij rotzooi aan het maken was en er iets aan wilde doen, maar dat zal persoonlijk zijn. Prime kijkvoer.