Xangadix Lives! (2017)
Genre: Documentaire / Horror
Nederland
Geregisseerd door: Bram Roza en Yfke Van Berckelaer
Met onder meer: Rudolf van den Berg, Monique van de Ven en Esmée de la Bretonière
8,0 (32)
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Plot Xangadix Lives!
"25 years later... The Johnsons are back!"
25 jaar nadat Nederhorror De Johnsons uitkwam wordt er in deze documentaire teruggeblikt op dit cultfenomeen en diens bijzondere ontstaansgeschiedenis. Horrorliefhebber Bram Roza wilde het 25-jarig jubileum van deze nederhorror niet zo maar voorbij laten gaan en omdat hij iets van de bijzondere bestaansgeschiedenis van De Johnsons had gehoord, leek hem een korte documentaire gepast. Dat kort werd uiteindelijk een documentaire van een uur die hij samen met Yfke van Berckelaer maakte, gesteund door House of Netherhorror-producenten Jan Doense en Herman Slagter, plus een flinke schare fans die doneerden via Cinecrowd. Bijna de gehele cast en crew komen in de documentaire aan het woord, inclusief de Amerikaanse schrijvers van het originele script.
Lakte
Hele leuke documentaire om te zien over deze geweldige horrorfilm van Nederlandse bodem! Vind je de film leuk? Dan is deze docu zeker een aanrader om te kijken!
Leuk om te horen dat ze eerst Clint Eastwood in de hoofdrol wouden!
baspls
Net als de andere donateurs aan de crowdfunding, mocht ik gister dan eindelijk de documentaire zien die Bram Roza en Yfke Van Berckelaer hebben gemaakt over de Nederlandse Horror-film De Johnsons.
In Nederland hebben we niet al te veel Horror-films. De Lift van Dick Maas was min of meer de eerste Neder-horror en werd aanvankelijk met zo'n scepsis behandelt dat het een wonder is dat de film überhaupt is gemaakt. Dick Maas volgde de film met de Nederlandse slasher Amsterdamned. Dat is zo'n beetje waar de bekende films toen ophielden. In werkelijkheid was er 6 jaar voor De Lift al een Nederhorror, verschenen Bloedverwanten genaamd. Gedurende de jaren '80 maakte Wim Vink in Ede ook enkele door hem zelf gefinancierde Splatter-films, waarvan Half Past Midnight de bekendste is. Begin jaren '90 had je dan ook nog de bizarre film Intensive Care, een film met een zombie-arts, de langste explosie in de Nederlandse filmgeschiedenis en een briljante dialoogscène tussen een steenkool-Engels sprekende Jules Croiset en de Amerikaanse acteur George Kennedy. The Room is er niets bij.
Maar de Neder-horror zou begin jaren '90 een nieuwe impuls krijgen en wel door De Johnsons van Rudolf van den Berg. De film verteld het verhaal de Indiaanse demon Xangadix, die volgens de legende een zevenling zou verwekken. Als deze zevenling hun zuster zal bevruchten zal de aarde in volledige duisternis gehuld worden. We volgen een professor van volkskunde en occulte zaken en een moeder en een dochter die gaan kamperen in de Biesbosch.
Via een wonderlijke samenloop van omstandigheden is een filmscript over een moeder die haar dochter moet beschermen tegen een gang Hilbillies van Amerikaanse exploitatie filmers uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Aanvankelijk zou Ruud van Hemert de film maken, maar de productie raakte herhaaldelijk in de problemen. Onveranderde omdat Ruud perse in Artis wilde filmen. Bij wijze van grap suggereerde Rudolf van den Berg dat hij beschikbaar was en zo werd Van den Berg - die helemaal niets met horror had - de regisseur.
Na afloop zou van den Berg honend te horen krijgen van critici en collega's dat hij zijn ziel had verkocht door een Horror-film te maken. Dezelfde scepsis die Dick Maas ontving dus. Het idee dat een Horror-film meer is dan goedkope schock wil er bij veel Nederlanders gewoon niet in. Want De Johnsons is veel meer dan een film met bloedvergieten. Omdat van den Berg het originele script niet geloofwaardig vond, herschreef hij het meerdere malen samen met Leon de Winter. Hij was vastbesloten om de moeder en dochter geloofwaardige personages te maken met echt drama en de Horror-legende te gebruiken als een metafoor in de stijl van Griekse mythen. Dit alles maakt De Johnsons alles behalve een standaard Horror-film.
Bram Roza - Johnsons-fan van het eerste uur - maakte samen met Yfke Van Berckelaer - die de Johnsons pas later zag en meteen verkocht was - de documentaire Xangadix Lives!. In rap tempo verteld de film over de wonderlijke ontstaansgeschiedenis van deze Nederlandse horror-film. Alle betrokkenen vertellen door middel van leuke anekdotes en doen hun zegje. Van de Amerikaanse scriptschrijvers, de Nederlandse cast en crew tot Horror-kenner Jan Doense en een fan die ooit een onofficieel vervolg maakte. De docu is op een leuke manier ge-edit en een stuk minder lang van stof als andere vergelijkbare films. Het enige minpuntje dat ik zou kunnen bedenken is dat de docu voor mijn doen vrij kort was en ik had ook graaf achter-de-schermen-beelden willen zien.
Als Nederlandse horror-fan moet je deze docu absoluut gaan zien als je de kans krijgt!
Quentin
Mwah, was dat het nu?
Ik heb hier dus ook wat geld in gestoken, maar moet toegeven dat het eindresultaat me nogal teleurstelde. Vlot verteld, maar inhoudelijk toch wel heel summier. Op één enkele anekdote na, heb ik niks nieuws over de totstandkoming van De Johnsons (1992) geleerd eerlijk gezegd.
Het meandert allemaal maar wat, terwijl er toch meer vuurwerk in had gezeten: Simonelli en Frumkes mogen zich niet uitspreken over het resultaat, Van Hemerts visie wordt nooit echt duidelijk (Ruud vooral als 'De Bruut' neergezet, maar zo kennen we hem allemaal al - niets nieuws dus), pretentieuze 'scriptdokter' Leon de Winter komt nooit aan het woord, de parallellen met Intensive Care (gejat door Dorna en Hans of toeval?), etc. Op het einde poogt men de cultstatus van De Johnsons te onderstrepen, maar die vage slotscène over de halloweenviering (?) op een derderangs theateropleiding draagt daar niet bepaald aan bij.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Voor de liefhebbers: Xangadix Lives! on Vimeo
Hier is een password voor nodig! Ik heb 'm destijds gezien via een vriend die hier aan had meebetaald via de crowdfunding, maar ik zou dit graag nog een keer willen zien, het is erg weggezakt.
Quentin
Ja, die link was tijdelijk openbaar, maar we zijn bijna een jaar later.
Lakte
Nu tijdelijk gratis te zien op Youtube i.v.m. het overleden van regisseur Rudolf van Den Berg die De Johnsons maakte.
Bubblez
- 2057 berichten
Tof, dank je! Is De Johnsons überhaupt nog ergens te vinden?
Lakte
Helaas alleen op DVD en die is extreem zeldzaam. Blue Underground (die ook De Lift en Amsterdamned hebben uitgebracht op bluray) waren ooit bezig met een bluray maar de rechten liggen bij Universal en zij vragen er helaas een debiel hoog bedrag voor waarop dat geklapt is.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'