• 9.375.076 stemmen

Geregisseerd door: Daniel Roby

Met onder meer: Romain Duris, Olga Kurylenko en Fantine Harduin

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot Dans la Brume

"Don't breathe. Don't stop."

Mathieu doet er alles aan om zijn 11-jarige dochter Sarah uit de hermetisch afgesloten kamer te krijgen waar ze, als gevolg van een kinderziekte, sinds haar geboorte woont. Plots treft een aardbeving Parijs. Een dodelijke mist stijgt op uit de aarde en de paniek slaat toe. Mathieu en Sarahs moeder Anna behoren tot de weinige overlevenden die hun toevlucht zoeken op de daken en bovenste verdiepingen. Naarmate de tijd verstrijkt maken ze zich steeds meer zorgen om hun dochter.

avatar van coumi

coumi

Gelet op de spectaculair ogende filmposter en de synopsis wel een en ander van verwacht, maar dit was de Franse cinema op zijn smalst. Toch wel de meest tamme overlevingsfilm die ik ooit heb gezien, low budget overduidelijk en een script wat rammelt aan alle kanten. Dat er geen plausibele verklaring wordt gegeven voor al het verschrikkelijks wat schijnt te gebeuren kan ik wel hebben maar vervolgens de ene onwaarschijnlijkheid(plotseling duikt er een gek geworden politieman op die in recordtijd weer uit de film verdwijnt) en slordigheid(waarom overleven sommige dieren het gifgas en leggen andere het loodje?) na de ander presenteren, toont aan dat de makers een ongemotiveerde haastklus hebben afgeleverd, waarbij ook schaamteloos wordt gekopieerd van bekendere films(zelfs Amour van Haneke komt even voorbij). Die opvallende wending aan het slot(de rolwisseling van Mathieu met zijn zieke dochter) sloeg eigenlijk ook nergens op. Wel intens geacteerd door de drie hoofdrolspelers en daardoor nog wel acceptabel als een soort gezinsdrama, maar wie wat meer spektakel verwacht aangaande een prent over rampen in troebel zicht kan beter nog een keer kijken naar Darabonts The Mist of Carpenters The Fog.

avatar van Noodless

Noodless

Ik had geen spectaculaire film verwacht, dat scheelt al een beetje. Maar het dramatische aspect rond het gezin en de goede ingevulde rollen van de hoofdrolspelers maken er toch een interessant kijkstuk van. Ook de beelden met de stijgende mist in Parijs is knap gedaan. Hier en daar wat foutjes, al valt dat nog wel mee. Ok, dat sommige dieren al of niet overleven is een rare bedenking....op vlak van mensen komen er toch wel een paar keer overlevers in het verhaal voor. De beslissing van de oude man lijkt mij logisch en ook de wending aan het slot ( de rolwisseling met zijn zieke dochter ) vond ik ook niet zo vergezocht en zag ik ook wel aankomen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Franse rampenfilm.

Had eigenlijk nog nooit een rampenfilm uit Frankrijk gezien. Tegenwoordig kom ik wel vaker in aanraking met rampenfilms die een kleiner budget hebben en z'n eigen taal spreken, maar waar die films normaal gesproken best tegenvallen weet Dans la Brume genoeg momenten te includeren om onderscheidend te blijven.

Leuk concept ook vooral, en de inval van die vreemde mist is meteen een sterke scene. Er worden wat knappe scenes mee gecreëerd met mooie animatie en puike cinematografie. Omdat je je moeilijk kan inbeelden hoe zo'n situatie in het echt zou uitpakken kon ik genieten van de visie die Roby eraan gaf. Het levert wat bijzondere en unieke scenes op die ik niet vaak zie, en deze worden ook meer dan competent naar voren gebracht.

Wel een beetje saaie personages en weinig spanning die werkt. Een dergelijke situatie is onzeker en dreigend, maar dat gevoel ademt de film maar zelden uit. Aangezien het ook geen grootse film is met spectaculaire massadestructiescenes moet het vooral kracht halen uit de spanning, maar dat wil niet echt lukken. Dat is dan ook het voornaamste minpunt aan Dans la Brume.

Verder staat er namelijk best een aardige film met een competent team achter de visuele weergave. De situatie van de personages is net wat boeiender en de achtergrond ook, alhoewel het nog steeds niet echt tot een originele soort behoort binnen de rampenfilms. Voor de mensen die al die verwoesting beu zijn kan ik deze film aanraden. Ik zie wel liever kometen of tornado's, maar een film als Dans la Brume is op z'n tijd ook zeker goed te doen.