Une Part d'Ombre (2017)
Met onder meer: Christophe Paou, Yoann Blanc en Fabrizio Rongione
6,3 (389)
Gesproken taal: Frans
Plot Une Part d'Ombre
David, leerkracht en vader van twee, wordt verdacht van een moord tijdens zijn vakantie met vrienden in de Alpen. De gehele wereld van David komt hierdoor op zijn kop te staan en de vraag is of hij op de volledige steun van zijn vrouw en vrienden zal kunnen blijven rekenen.
Movsin
Knappe constructie en niet het gebruikelijk gedoe van politie-ondervragingen al dan niet met harde aanpak. De kwestie wordt ook niet vanuit politiestandpunt belicht, maar spitst zich voluit toe op de weerslag dat een verdenking op de betrokkene en zijn entourage teweeg brengt.
Film blijft boeien over de ganse lengte omdat belangrijke details pas druppelsgewijs loskomen en uiteindelijk is het slot een spetterende verrassing die de kijkers wel op één en ander in het ongewisse laat (wie is nu eigenlijk de moordenaar ?)
Verzorgd werk, mooie fotografie in de natuur en vertolkingen die kunnen bekoren, zoals deze van Fabrizio Rongione (al dikwijls in de films van de gebroeders Dardenne), de al meerdere keren gelauwerde Natacha Régnier en ook de Christophe Paou en Baptiste Lalieu.
cornelis2
"Waals-Brusselse cinema en meteen een uitstekend langspeelfilm-debuut van Samuel Tilman."
Movzin, voor een zeer groot gedeelte met je eens. Een fraaie film om te zien, mooie fotografie van een fraai landschap en prettige ondersteunende muziek. Goed geacteerd en goede regie. En een realistisch thema, chantage door een familie.
nadrin
Heel knappe film. Waarbij het gevolg van de beschuldiging meer belang heeft als de schuldvraag
Fisico
Film die wel wat weg heeft van Anklaget (Film, 2005) of Jagten (Film, 2012). Niet dat het hier over misbruik gaat, wel om het feit dat een man beschuldigd wordt van een misdrijf en ziet hoe zijn gehele sociale netwerk uit elkaar valt.
Bovenvermelde mening vat het mooi samen waarbij de ontwikkeling van het onderzoek en de gevolgen daarvan belangrijker zijn of hij nu de dader is of niet. Centraal staat dan ook de sociale impact op het hele gebeuren. Niet zo indrukwekkend op de twee voorbeelden die ik gaf, maar de film boeit wel en blijft boeien. Je ziet ook hoe zijn enige vriend die hem nog gelooft zelf ook in de problemen komt.
Ondanks het feit dat we niet zozeer met een sympathiek personage te maken hebben, zorgt er toch voor dat zijn andere geheim hem meer parten speelt om zich vrij te pleiten van moord. Eens ongeloofwaardig altijd ongeloofwaardig? Mooi einde ook dat meegeeft wat er écht gebeurd is. Geen moordenaar dus, maar toch niet zo eerlijk after all…
LITTLEHOLLYWOOD
Tot op het einde blijf je geboeid kijken naar deze uitstekende, kleine Belgische film, mede dankzij de geloofwaardige acteerprestaties van heel de cast. Verrassend einde, ik zag het niet aankomen. Mooie fotografie ook, kortom een aanrader.
mrklm
Na de ontdekking van het lichaam van een gewurgde vrouwelijke juwelier blijkt David Giraud [Sabrizio Rongione] een belangrijke getuige geweest te zijn. Hij was op dat moment in de omgeving aan het joggen en doet zijn best de politie te helpen. Er lijkt geen reden te zijn om David te verdenken, maar de politie vindt zijn getuigenis niet waterdicht en beschouwt hem vanaf dat moment als een verdachte. Daardoor komen persoonlijke geheimen aan het licht die hem niet alleen verder in problemen brengen met de politie, maar ook met zijn echtgenote [Natacha Régnier] en zijn vrienden, die zich in twee kampen beginnen te splitsen. Een interessant idee dat had kunnen leiden tot een spannende psychologische thriller, maar Tilman laat teveel kansen liggen en beperkt zich helaas tot een wat soapachtig drama.
Filmkriebel
Het is hier al gezegd : de film leent veel van Vinterberg's Jagten in de manier waarop vrienden en familie beginnen te twijfelen aan zijn onschuld en hem sociaal buiten beginnen te sluiten. Als kijker wordt je aangestuurd om het verhaal van David, die hoofdverdachte is van de moord op een vrouw, te geloven. Hij houdt vol dat hij, terwijl hij zijn jogging deed, bij toeval voorbij kwam. De onthulling van een affaire met een Poolse vrouw en een mogelijks vaderschap beginnen twijfels te zaaien en versterken het bewijsmateriaal tegen hem. Beetje een grijze en onopvallende film die sterke scènes mist om echt herinnerd te worden in de toekomst. Het einde gaf m.i. wel een antwoord.
Robi
Dit is wel een hele bijzondere detective film. Bijzonder vanwege het uitgangspunt. Vaak is het een inspecteur die een moord moet oplossen. En soms is de detective gezien vanuit de moordenaar die zijn best doet om uit de handen van de politie te blijven. En vaak zijn er in een detective meerdere verdachten om de kijker om de tuin te leiden. En in deze film is het uitgangspunt dus van zo'n extra verdachte. Althans, dat is de bedoeling dat je dat als kijker moet geloven. Maar is hij werkelijk niet de dader? En zo denken zijn vrienden en de rest van de omgeving er ook over. Knap gevonden standpunt dat een nieuwe weg opent naar een interessant psychologisch gegeven van hoe het bij mensen werkt als je twijfelt of je iemand kan vertrouwen. En daar bouwt deze film dus mooi op. Terwijl er ook nog prima geacteerd wordt. Het enige wat jammer is, is dat de film toch wat middelmatig oogt. Dat de film ook niet echt diep ingaat op het politieonderzoek. En dat je dus niet echt op het puntje van je stoel zit. Wel een goede film dus. Maar ik vind drie sterren genoeg. Ik heb deze film gezien opgenomen van tv. En hem nu een jaar later pas bekeken als hij bijna verlopen is.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien