• 9.375.363 stemmen

Geregisseerd door: Aleksey Uchitel

Met onder meer: Michalina Olszańska, Lars Eidinger en Luise Wolfram

Gesproken taal: Russisch

Plot Matilda

"Love That Changed An Empire"

Nicholas is de toekomstige erfgenaam van de Russische troon en Matilda een wereldberoemde ballerina. Hun geheime liefdesrelatie escaleert tot een stormachtige romance, die wordt afgekeurd door het hof. Hun zalige geluk had eeuwig kunnen duren als het lot zich niet tegen hun hartstocht had gekeerd. Als de trein van de familie van de tsaar een verschrikkelijk ongeluk krijgt, slaagt Nicholas zijn vader, Alexander III, erin zijn familie te redden, maar wel ten koste van zijn eigen gezondheid. Zijn dagen zijn geteld. Als Russische erfgenaam weet Nicholas dat hij naast zijn vader nu ook zijn persoonlijke vrijheid kwijt is.

Matilda Kschessinska

Alexandra Feodorovna

Maria Feodorovna (Dagmar of Denmark)

Alexandre III

Ivan Karlovich

Grand Duke Andrei Vladimirovich of Russia

Maria Pavlovna, wife of prince Vladimir

Vladimir Aleksandrovich, great Duke

Fransman

Wil ik zien. Wanneer komt hij hier in de bioscopen? Hoop een beetje snel. Kan niet wachten.

Fransman

Mooi plaatjesboek. Mooi drama ook wel. Kosten noch moeite zijn gespaard. Interieurs, uniformen, toiletten, locaties, het is allemaal een lust voor het oog. Want die Russen beschikken natuurlijk over alle originele paleizen en ze hebben geld genoeg. Maar het is wel een hele barokke film, dus echt Russisch, nogal weerbarstig ook en een nogal vrije interpretatie van de geschiedenis, hetgeen de film op veel kritiek is komen te staan.

Wat we zien van Nicolaas en 'Alix' spoort niet zo met de feiten zoals we die kennen en of die liefdesrelatie van Nicolaas en Matilda Kshesinskaya nu echt zo stormachtig was? Nicolaas was nogal burgerlijk, verlegen en een twijfelaar. Dat Matilda behalve het liefje van Nicolaas ook het liefje was van zijn neven Sergei en Andrei komt niet erg uit de verf; wel haar relatie met Andrei (met wie ze na de revolutie ook zou trouwen), maar van haar relatie met Sergei heb ik niets gezien. Terwijl dat in de promotie wel benadrukt wordt.

De invulling van de karakters vond ik nogal oppervlakkig, zeker die van Nicolaas en Matilda. Dat het historisch allemaal niet zo accuraat is en z'n eigen invulling heeft gekregen, ach wie kent die geschiedenis van honderd jaar geleden nog. Dan is het niet zo'n ramp als daar een eigentijdse draai aan wordt gegeven. Film is geen documentaire en de film zit boordevol drama om de aandacht vast te houden.

avatar van BBarbie

BBarbie

Gelikt kostuumdrama over de drie jaar durende liefdesaffaire van Nicolaas II met de toentertijd nog jonge ballerina Mathilde Ksheninskaya. Het verhaal is op zich niet erg bijzonder, ware het niet dat het een buitenechtelijke affaire betreft van de laatste tsaar. Naast de fraaie vormgeving en dito camerawerk is dat gegeven er debet aan dat dit toch wel een opmerkelijke film is.

Nog niet zo lang gelden heeft de Daily Mail excerpten uit het dagboek van Ksheninskaya gepubliceerd. Ik sluit niet uit dat de scenarioschrijvers zich grotendeels hebben laten inspireren door dat dagboek. Hoe dan ook, de film heeft in Rusland tot de nodige controverses geleid, zelfs tot in de Doema.

Fransman

Wist ik niet BBarbie, leuk om te lezen.

avatar van wibro

wibro

Mooi en dan heb ik het toch vooral over die Matilda. Wat een schoonheid! Daar zou mijn hoofd ook helemaal van op hol raken als ik in de schoenen stond van die Niki of te wel tsaar Nicolaas. Van die affaire heb ik trouwens nooit iets geweten en het schijnt toch deels op feiten gebaseerd te zijn. Niettemin vond ik deze film een prachtig vormgegeven drama waar toch weinig aan mankeerde. Schitterend uitgevoerde balletscènes, mooie muziek, mooi camerawerk, waarbij enkele scènes er toch echt bovenuit sprongen. De treincrash bij voor beeld, de pond die de lucht in vloog zonder die mooie Matilda gelukkig. Tja, en dan die interieurs en de notabelen. Het zag er allemaal pico bello uit. Blijft de vraag over waarom het gemiddelde op IMDb zo laag is. Ik denk door de stemmen van veel Russen die zich op de pik getrapt voelden omdat aan een stuk Russische geschiedenis volgens hun onrecht werd aangedaan. De tsaar was dus niet zo heilig zoals zij het graag gezien wilden hebben. Tja, de waarheid kan pijnlijk zijn.

Normaal zou ik voor deze film 3½ ster gegeven hebben maar vanwege de schoonheid Matilde maak ik er 4 van. Mooie scène trouwens in het begin waarbij zij gewoon doorging met de balletuitvoering terwijl het bovenste stukje van haar jurk los raakte en je een blote borst van haar te zien kreeg. Zeer hilarisch allemaal.