• 8.896.467 stemmen

Geregisseerd door: Myles Kane en Josh Koury

Met onder meer: Gay Talese en Gerald Foos

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Voyeur

"WHAT WILL YOU WATCH TONIGHT?"

De journalist Gay Talese onderzoekt een van de meeste controversiële verhalen uit zijn carrière: een moteleigenaar die jarenlang gasten heeft bespioneerd. Op 7 januari 1980 ontvangt Gay Talese een anonieme brief van een man uit Colorado. De man - vader van twee kinderen - vertelt dat hij vijftien jaar eerder een motel heeft gekocht, met als enige reden zijn voyeuristische verlangen te stillen. Samen met zijn vrouw installeerde hij boven elke kamer een rooster, vanwaar hij al die jaren zijn gasten bespioneerde. Begin 2013 vindt Foos het tijd om met zijn verhaal naar buiten te treden. Op 11 april 2016 verschijnt de longread The Voyeur's Motel in The New Yorker; een storm van controverse volgt. Waarom heeft Talese Gerald Foos al die jaren zijn gang laten gaan? En vooral: waarom is Talese nooit naar de politie gestapt?

logo tmdbimage

Twee verhalen in één.

Enerzijds is er natuurlijk de voyeur, wiens verhaal redelijk tot de verbeelding spreekt. "Zo gek dat je het zelf niet kan verzinnen" is het natuurlijk niet, het doet al snel denken aan films als Psycho, maar een real-life geval is toch nog wat anders.

Anderzijds is het ook een verhaal over Talese en journalistiek. De man die het levensverhaal van Foos documenteert staat evenzeer in de schijnwerpers en krijgt voldoende tijd en ruimte om enig inzicht in het werk van een journalist te verschaffen. Het is een leuke extra angle die deze doc toch net iets boeiender maakt.

De mix van de twee invalshoeken is soms wat hobbelig en het loopt niet altijd even vlot in elkaar over, maar over de gehele speelduur intrigeert het wel en krijg je toch twee interessante figuren die elkaar in dit ene verhaal tegen het lijf liepen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Geloofde deze docu niet helemaal. Vond zowel de cameraploeg als de voyeur als de journalist allemaal iets te koddige personages. Uiteindelijk is er ook niet gek veel aan de hand. Behalve wat verhalen die uit de grote duim lijken te komen. Doordat ik de journalist ook helemaal niet vertrouwde betwijfel ik eigenlijk het gehele verhaal. Voor mij was dit iets te nietszeggend.

avatar van Clover

Clover

Onderhond Verder is Foos ook wel een apart figuur, hij lijkt best open maar blijkt toch moeilijk in te schatten. Wat er dan net écht is en niet blijft ook redelijk in het midden, al gaat dat dan vooral over details en eventuele overdrijving, niet over de kern van het verhaal. Verder is er nog de vrouw van Foos, die eigenlijk een docu voor zichzelf verdient.

- zo mee eens, de enige echte, ik ga voor een Anita docu

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Eens met Macmanus - ik geloofde er geen zak van en het liet me ook verder koud. Elitaire, pompeuze journalist die graag opschept tegenover white trash dat ook wel graag interessant loopt te doen. Documentaire zelf geloofde ik ook totaal niet, met te veel sketchmatige scènes (dat gekibbel met de redacteur in het restaurant, mijn god) en die zogenaamde punchline op het einde... Nep.

avatar van DragQueen

DragQueen

Op zich een aardige documentaire, waarin 'voyeur' Gerald Foos en journalist Gay Talese hun verhaal mogen doen. Het gegeven onderwerp is best interessant, al bekruipt mij het gevoel dat het de grootste opzet van de documentaire is om de heilige reputatie van Gay Talese te herstellen. Immers werd deze ten tijde van het uitbrengen van het boek nogal beschuldigd van leugens. Leuk om eens gezien te hebben, echter wordt het nergens echt 'shocking', hoewel een snelle blik naar het plot dat wel enigzins doet vermoeden. 2,5 Ster.