Genre: Fantasy / Horror
Geregisseerd door: Yayo Herrero
Met onder meer: Alma Terzić, Ella Jazz en August Wittgenstein
Gesproken taal: Bosnisch, Servisch en Engels
Plot The Maus
Alex en Selma zijn een liefdevol koppel. Samen gaan zij op reis naar het bosrijke Bosnië en Herzegovina. Plotseling voelt Selma dat er een mysterieuze kracht op hun jaagt. Ze besluit om haar islamitische amulet ''hamajlija'' erbij te pakken, om zo de mysterieuze kracht uit het bos te dwingen.
snarfje5508
Was een tip om hiernaar te kijken dus uitzitten maar.....slecht acteerwerk, ultra trage scenes en gesprekken, sigaretten die echt in rook opgaan......eerlijk gezegd een uiterst merkwaardige film. Jammer want het verhaal heeft goede kanten en mogelijkheden. Ik kom na een zit van 1,5 uur niet verder dan 2 sterren....
reodina
Bij vlagen vond ik de spanning erg merkbaar en goed gedaan, maar over het geheel genomen had ik vaker zin om door te spoelen dan om te kijken. ook weer zo´n belabberd einde trouwens, nee 2* meer niet.
horizons
Wat? Einde is erg sterk.
DjFrankie
Fantasie / horror staat erbij, maar ik zou eerder drama / thriller als genre aanmerken. Getraumatiseerde Bosnische vrouw, komt in een situatie terecht die teruggrijpt naar de Bosnische / Servische oorlog. Flashbacks, opgekropte woede / trauma's komen hierbij naar voren en eindigen in een verrassend einde.
Zwolle84
’Guys, I’m sorry. My girlfriend, she’s under a lot of stress’
Heel sterke, intense horror. En daarom uiteraard een dikke onvoldoende scorend.
Netflix krijgt - terecht - veel kritiek vanwege haar originals, maar dat betekent niet dat het qua films alleen maar ellende is. Vooral op het gebied van horror kopen ze regelmatig verrassend goede undergroundtitels in.
The Maus is een beklemmend horrordrama rond het oorlogstrauma van Bosniër Selma die samen met haar vriend twee Serviërs tegenkomt in een verder verlaten bos. Zonder iets te willen spoilen - kijk ook vooral de tenenkrommend niet-representatieve trailer niet - is het bij The Maus steeds gissen welke passages echt zijn en welke zich in Selma’s hoofd afspelen. Het zorgt voor uiterst intense scènes die je geschokt, verontwaardigd en ontroerd achterlaten.
Het acteerwerk van de slechts vier personages is daarbij zeer sterk. Met name de actrice die Selma speelt, bijt zich helemaal in haar complexe rol vast. De regie is bovendien al net zo goed. Als The Maus een krap budget had (niet opgezocht), dan zie je dat er zeker niet van af. De setting en de vaak bewust wazige cameravoering worden optimaal ingezet om het mysterie kracht bij te zetten.
Wie het leuk vindt, kan na afloop van de film lekker doorspeculeren over wat er nu écht allemaal gebeurd is. Zeker na het verrassende en erg goede einde. Zelf ben ik niet zo van dat puzzelen; niet alle vraagtekens behoeven een antwoord.
De liefhebbers van echte, serieuze horror weten wat ze te doen staat: direct stoppen met lezen en je zo onbevangen mogelijk laten onderdompelen in de sfeer van dit erg fijne genrewerkje.
Daniel1102
Deze film heeft mij op te veel fronten teleurgesteld. Het verhaal gaat over een gestrand koppel in de bossen van Bosnië waarbij de vrouw zich zichtbaar niet op haar gemak voelt. En terecht, want niet veel later verschijnen er twee mannen op het toneel die niet van plan zijn de twee zomaar te laten gaan. De film wil de kijker meenemen in het oorlogstrauma van de vrouwelijke hoofdrolspeelster die een grote rol speelt in een gruwelijk plot.
De thematiek van de film is duidelijk: trauma en boete. Ik vind echter niet dat de kijker hier op overtuigende wijze in wordt meegenomen. Dat zit hem mijn insziens vooral in de trage, onredelijke en soms zelfs apathische communicatie tussen de personages. Daarbij komt ook nog dat de motieven voor bepaalde handelingen vaak volstrekt onduidelijk waren voor mij. (Wat weerhoudt Selma om die wandeling van 30 minuten te maken? Waarom praatte die Serviër niet gewoon Engels toen hij wilde uitleggen dat die hond afgemaakt moest worden?)
Het acteerwerk is verder wel oké en de benauwde sfeer wordt op een knappe manier neergezet. Het einde van de film vind ik ook niet verkeerd omdat ik de mogelijkheid dat de scene een ilussie van Alex is een interessante gedachtensprong vind. Maar concluderend vind ik het verhaal niet meeslepend, veel te sloom en te onlogisch om deze film een voldoende te geven.
JazusterNeezuster
Met 3 sterren net een voldoende. Zeker geen horror/fantasy, eerder drama/thriller. Door de titel vallen al snel in de film veel puzzelstukjes op zijn plek, dat is jammer. Dit maakt de film toch voorspelbaar en minder spannend/mysterieus. Het grootste deel van de film voel je de gespannen sfeer, wanneer dat even wegvalt houdt de film moeilijk de aandacht vast. De cast doet het goed. Het einde is onvoorspelbaar en laat je met vragen zitten. Daar moet je van houden, ik hou er niet van.
Pollders
Wat een film zeg. We hoopten op een spannende horror, hadden niet echt gelezen waar de film over ging, maar wat een ingewikkelde film zeg. Wat is echt en wat is een herinnering? Wel vond ik de sfeer drukkend, spannend ook, maar inderdaad, als dat er niet was bleven de niet zo bijster sprankelende dialogen over. Vond dat de hoofdrolspeelster bijzonder goed acteerde, maar de andere drie acteurs hebben geen diepgang voor me gekregen. Het einde was om tranen met tuiten te huilen...ik zou 'm niet aanraden, maar misschien is mijn geest niet creatief genoeg voor deze film.
Noodless
Wat een vreemde film zeg ! Qua sfeer, setting en sound dik in orde, maar als geheel een onbegrijpelijk dramatisch getint horrorfilmpje met als thema de haat tussen Bosniërs en Serviërs. Die haat wordt duidelijk gemaakt door de gevolgen van de oorlog waarbij heel wat mijnen in de bossen liggen. Niet altijd even duidelijk of dit nu realiteit of in het hoofd van de protagonist zich afspeelt. Mysterie is hier zeker aan de orde en het wordt een opgave om alles te doorgronden. Te veel lijkt mij om de film voldoende interessant te houden en dan wacht je nog een bizar eindstuk die je helemaal onbevredigend achterlaat. Begin maar te puzzelen. Het acteerwerk van de protagonist is prima, de rest duidelijk minder. Spanning is heel afwisselend aanwezig in de film. De indruk lijkt naarmate de film vordert de spanning gestaag afneemt. Mijn verwachtingen lagen hoger. 5/10
Tonypulp
Krachtige stijloefening, waarin alles uitermate doordacht dicht op de protagonisten wordt gedraaid en ook in de montage wordt daar listig op ingespeeld. Belangrijkste is dat de 'lucht' wordt gewaarborgd. Dat houdt in dat er bepaald geen haast bij is om naar een volgend shot te knippen, ookal lijkt alles al gezegd / is de handeling compleet. Juist de keuze om dan shots door te laten lopen en even in de 'denk-bubble' van de protagonisten te stappen, dat maakt het zo sterk. Als editor natuurlijk leuk om te zien, maar ook iets dat altijd onderbewust opgepikt zal worden door alle soorten kijkers. Voor de één betekent het dat de film traag aanvoelt, de ander zal de spanning voelen toenemen. Het is in ieder geval een stijlkeuze die goed te onderbouwen is en voor mij gevoelsmatig klopt bij de zwaar beladen inhoud, die bovendien subtiel wordt aangevuld met fantasy-elementen en een bepaalde mate van surrealisme. Intrigerend genrewerkje, absoluut de moeite.
Corcicus
Stevige film met een toch wel weerzinwekkend beeld dat men schetst van de Serviërs zonder enige nuance. Én van de modale westerse man, die hier wordt neergezet als archetype van de beta male en cuckold die niet in staat is ook maar één daad van mannelijkheid te stellen.
Een schertsend portret met horror-elementen, zo heb ik deze film opgevat. De sfeer zit in elk geval goed en het mysterie zwelt aan naarmate de tijd vordert. Je weet nooit wat echt is en wat niet. Spannend en onderhoudend is het gelukkig wel.
Donnie Vallermee
Weer zo’n film waar ik NIKS van begrijp...
Verschrikkelijk zeg ...
Shadowed
Prima.
Deze film doet bij lange na niet alles goed. Maar de film krijgt wel een opvallend lage score op MovieMeter, alhoewel ik zelf nu ook niet het hoogste cijfer geef. Deze film doet een aantal dingen goed, maar ook een aantal dingen gewoon niet goed.
Vooral de karakterontwikkeling is echt slecht. Onnodig aanstellerig gedrag terwijl er eigenlijk nog 0 gevaar op de loer ligt. Hierdoor kreeg ik al snel een hekel aan Terzic en haar karakter kon wat mij betreft al snel het toneel verlaten..
De samenvatting hier is ook niet de meest uitnodigende samenvatting voor een horrorfilm. Had daarom weinig vertouwen in deze film, maar gelukkig lijkt het verhaal helemaal niet op deze samenvatting. In dat opzicht dus positief verrast door de loop van de film.
Voor de rest is het visueel half. De regisseur is goed aan het experimenteren. Alleen maken de lange takes niet echt indruk. Wel mooi, lang gefilmd, maar te dicht op de huis van de acteurs en actrices. Het heeft geen meerwaarde, en het hoort een soort absorberend effect te krijgen. Die vind ik hier niet terug.
Acteerwerk is van sommige wel ok. Wittgenstein en Seksan, vooral Seksan, maken veel indruk. Vond Seksan heerlijk naturel overkomen en perfect in zijn rol zitten. Terzic houdt zich in het algemeen aardig staande, maar eist te veel ruimte op zonder deze echt goed te benutten. Bovendien is het eerste half uur best slecht.
Omgeving is goed gelukt. Het bos is vaak ideaal en een rauw sfeertje weet soms te overheersen. Het zorgt voor 1 uitzonderlijk sterke scene. De scene waar Terzic in een soort dodenhok wordt gesleept, jammer dat dit slechts fantasie was en dat er wordt gekozen voor een iets veiligere loop daarna. Was geweldig hard in ieder geval, jammer dat ze dat idee niet hebben genomen.
De film kent ook nog een andere sterke scene. De allerlaatste scene. Verder knap met geluid gespeeld. Maar dan heb je het meeste wel opgenoemd. Jammer dat de regisseur niet iets meer absorberend te werk ging. Nu maken die lange scenes niet genoeg indruk. Je kan ze in ieder geval een stuk intenser maken.
Wel bij vlagen knappe camerabewegingen en een rauwe visuele look. Redelijk acteerwerk, sommige maken indruk, sommige wat minder. Het zorgt in ieder geval voor een nipte 3,0*. Wel heel erg nipt.
alexspyforever
In het begin dacht ik dit kan misschien nog iets worden. Gaat het in de richting van Eden Lake of toch eerder I Spit on your Grave? Maar dat werd het niet. Eens we zo ongeveer op 40 minuten zijn begint de film te slepen. We krijgen tussendoor flash backs van Selma en ook dingen die ze wellicht zichzelf inbeeldt. Het kon me na een tijd niet meer schelen hoe of wat. Voor grof geweld moet je die ook niet kijken, veel off screen en veel donkere beelden. het laaste half uur begint de film echt wel tergend langzaam te gaan. Het leek alsof de regisseur besefte dat hij bijna klaar was met het verhaal en nog een half uur voor de boeg had. Alle bewegingen gingen nog langzamer, statische shots van twijfelende en schijnbaar peinzende personages. Acteerwerk om van te huilen. Erg ongeloofwaardige moslima was die Selma ook.
huiguh
Redelijke film, met een zwaar thema.
De laatste scene, ik snap 'm niet. Iemand hier enig idee?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Ja, erg goed!
Een film die ik lange tijd op mijn lijst op Netflix had staan maar om eigenlijk onduidelijke reden steeds had laten liggen, misschien uit angst dat het tegen zou vallen. Maar dat deed het allesbehalve juist - eindelijk weer een filmhuishorror die me van begin tot einde boeide. Zorgvuldig camerawerk en mooi opgebouwde sfeer, en heel veel vragen die gebruikers met een lage waardering hier stellen kan ik juist wel beantwoorden zoals bijvoorbeeld over die ketting.
Lekker raar soms met scenes die wel of geen droom of nachtmerrie blijken te zijn of soms een flashback . Het lijkt er soms willekeurig te zijn ingegooid maar ik kon het absoluut wel hebben. Het einde van de film denk ik te snappen maar ik zal er nog eens interviews met de regisseur op na gaan slaan om dat vermoeden bevestigd of ontkracht te zien krijgen. Naar mijn idee had het er mee te maken dat Selma steeds aan Alex probeerde duidelijk te maken hoezeer ze getraumatiseerd was door wat er in het verleden is gebeurd, en dat dat toch niet helemaal lukte. Door de nieuwe vriendin van Alex - waarschijnlijk - om te laten komen bij een terroristische aanslag zou hij het misschien wél gaan voelen. Zoiets.
Ja, een erg nare film maar van begin tot eind geboeid gebleven. Héél sterk, zeker een film die ik nog hier en daar wel ga aanraden.
lang pee
Sorry, ik vond dit gewoon geen goede film, ik kan veel verhalen vertellen waarom, maar het is simpel, ik vond hem traag en vervelend....

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

När Mörkret Faller
Drama / Thriller, 2006