• 9.377.664 stemmen

Cary Grant: A Celebration of a Leading Man (1988)

Documentaire / Biografie | 60 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titel: Cary Grant: The Leading Man

Geregisseerd door: Gene Feldman en Suzette Winter

Met onder meer: Cary Grant, Leslie Caron en Richard Kiley

Plot Cary Grant: A Celebration of a Leading Man

Ruim dertig jaar was Cary Grant de ultieme leading man van Hollywood. De lange acteur met de karakteristieke stem, het glanzende zwarte haar en het opvallende kuiltje in de kin, immer gekleed in een stijlvol pak, veroverde met speels gemak de harten van de pers, het publiek en zijn tegenspeelsters. Achter het gedistingeerde imago ging echter een complexe en breekbare man schuil. Het contrast tussen zijn jeugd in arbeidersstad Bristol en het hoogtepunt van zijn carrière als Hollywoodster was gigantisch. De documentaire blikt terug op het leven en het werk van een van de grootste filmsterren van de twintigste eeuw.

avatar van Film Pegasus

In 2017 verscheen de documentaire Becoming Cary Grant (2017) waar men probeert om de mens achter de acteur weer te geven. Daarbij niets zeggende over zijn lsd-gebruik of liefde voor mannen. Wat rond 2017 toch niet meer zo'n schokkend nieuws was.

De documentaire van Gene Feldman is beter geslaagd. Qua opmaak in de lijn van de andere biografieën die hij gemaakt heeft. Maar wel duidelijk gekozen voor een beeld van zijn carrière. En daar in een dik uur een mooi beeld van geeft met enkele getuigen en beeldmateriaal. Wel jammer dat bij het beeldmateriaal hier nog duidelijker dan bij de andere docu's vooral materiaal uit trailers genomen is en niet uit de films zelf. Dat geeft een minder mooi beeld met momenten.

avatar van Dk2008

Dk2008

Deze staat als extra op de Duitse dvd van That Touch of Mink (Film, 1962) . Engels gesproken met Duitse ondertitels. Bij die film vermeldt Doris Day dat ze Grant, afstandelijk vond en dit komt in deze documentaire ook een aantal keren ter sprake.

Het is dat deze als extra op die dvd staat dat ik deze documentaire heb gezien, al had ik er niet erg veel trek in en ik dacht na de eerste 20 minuten dit wordt niks. Grant is lang mijn favoriete acteur nummer 2 geweest maar daarna steeds meer uit de belangstelling verdwenen. Met I was a male bride, lang ook een favoriete film van me geweest ging het helemaal bergafwaarts maar bij herziening van North by Northwest weer wat in aanzien gestegen, daarna To catch a thief en na Notorious nog weer wat. Dit soort van comeback komt min of meer ook wel wat aan de orde in deze documentaire.

De jonge Archibald Leach in Bristol geboren, gaat in Amerika zijn succes beproeven en wordt een succesvolle komische filmacteur die door hard werken dit imago zo wil houden. Door de Tweede Wereldoorlog wordt hij genoodzaakt serieuze rollen te spelen. Later speelt hij weer meer komische rollen, al zijn dit vaak ook een combi van serieus/komische rollen. Als hij merkt dat zijn succes minder wordt wil hij stoppen maar via Hitchcock's North by Northwest, wordt hij opnieuw een acteur van succesvolle films, waarvan Operation Petticoat zelfs een enorm succes wordt. Op gegeven moment is zijn filmcarrière, mede door zijn leeftijd, dan toch over. Als tegenspelers kiest hij aantrekkelijke actrices. Zijn werk en privé houdt hij zoveel mogelijk gescheiden. Dit is een beetje waar de documentaire over gaat. Niet dat het belangrijk is maar zijn vermeende homosexualiteit wordt niet behandeld, is in 1988 misschien ook nog te vroeg, dat daar heel gemakkelijk over wordt gesproken. Verder is hij diverse keren getrouwd en weer gescheiden.

Na 20 minuten wordt het toch vrij interessant, beter als gedacht, aan het einde weer wat minder. Hij was behalve acteur namelijk ook zakelijk ingesteld. Zijn charmante uitstraling blijft toch wel een sterke troef. Een uitvoerige documentaire die in een uur tijd toch het meeste vanaf zijn geboorte tot zijn dood weet te behandelen. 3.0