• 9.371.607 stemmen

JoJo no Kimyô na Bôken: Daiyamondo wa Kudakenai - Dai-isshô (2017)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: JoJo's Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable - Chapter 1 / ジョジョの奇妙な冒険 ダイヤモンドは砕けない 第一章

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takashi Miike

Met onder meer: Kento Yamazaki, Ryunosuke Kamiki en Nana Komatsu

Gesproken taal: Japans

Plot JoJo no Kimyô na Bôken: Daiyamondo wa Kudakenai - Dai-isshô

"Welcome to Morioh."

Een tiener genaamd Josuke Higashikata ontdekt dat hij bovennatuurlijke krachten bezit. Deze heeft hij geërfd door een vervloekte en bizarre bloedlijn, verspreid over enkele generaties. Wanneer Josuke ontdekt dat iemand in zijn geboortestad een gelijkwaardige macht bezit, gaat hij op een avontuur om de mysterieuze bedreiging te ontdekken.

Jōsuke Higashikata

Tomoko Higashikata

Ryōhei Higashikata

Anjūrō Katagiri

Yoshizawa Masaya

Entertainment zoals het hoort.

Eigenlijk is deze film niet meer dan een superheldenfilm. Maar dan eentje waar men unieke skills heeft en waar met die skills wat origineels gedaan wordt. Da's misschien minder het geval voor mensen die de reeks kennen, maar ondanks de populariteit in Japan in JoJo niet meteen een reeks met een enorme aanhang daarbuiten.

Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom deze Miike allicht weer voorbijgaat zonder degelijke internationale release. Een gemis voor iedereen die ook de commerciëlere kant van Miike kan waarderen. Want ondanks dat ik hem ook gewoon liever compleet gek zie doen, is hij ook gewoon erg bekwaam in dit soort werk.

Eerste uur is introductie in de setting, het tweede uur een grote showdown tussen de good guy en de bad guy. Veel meer is het niet, maar Miike zorgt ervoor dat het de hele tijd boeit, het er visueel erg netjes uitziet en dat het entertainment gehalte continue hoog blijft. Wat een film als deze moet beiden.

Van mij mag hij ook gewoon de vervolgen regisseren. Op voorwaarde dat er ergens Engelse ondertitels verschijnen uiteraard.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Basto

Basto

• 11925 berichten

Yes! Deze draait in het vliegtuig!

avatar van Shadowed

Shadowed

Basto schreef:

Yes! Deze draait in het vliegtuig!

Prettige vlucht toegewenst dan

avatar van Basto

Basto

• 11925 berichten

Beetje Miike goes Marvel, alleen veranderen ze hier niet in superhelden, maar dragen ze die bij zich. En natuurlijk wat bloediger. Was een beetje een vlakke vertoning, zeker voor Miike. Maar het laatste half uur kwam hij toch nog met wat hypercreatieve scenes. Al met al toch een mindere Miike. Krappe 3,5

avatar van Shadowed

Shadowed

DC Miike.

Deze veelvuldige regisseur stopt tot op de dag van vandaag nog altijd niet met het maken van films. Ik moet het hem wel meegeven, hij lijkt nooit te verouderen met zijn films. Dat ligt er dan ook aan dat hij zoveel verschillende soorten films maakt. Zoveel dat het moeilijk is om een bepaald genre aan Miike toe te kennen, want hij heeft ze allemaal al afgevinkt.

Of ze daarmee ook goed zijn is een andere vraag, want daar ben ik het niet mee eens. Ook deze JoJo's Bizarre Adventure liet me koud, maar ik had er dan ook geen hoge verwachtingen van. Gewoon een film die er leuk uitzag qua poster en daarom maar eens meegepakt werd. De middelmatige verwachtingen werden keurig ingelost, en dat resulteert zich dan ook in een middelmatig cijfer.

Het voordeel van de film is dat het best speelse effecten kent met een aantal leuke ideeën en soms aardige actiemomenten. Miike is een fan van kleur die enkele actiemomenten wat extra flair geven. Erg duur zal het waarschijnlijk niet zijn geweest en ik heb dit niveau beter gezien van Miike, maar niettemin wordt het hier en daar best aardig opgelost. Ook fijn dat Miike zijn plekken om in te filmen wel weet te kiezen.

Minder vond ik de personages. Een letterlijke anime vertalen naar film is altijd een wat riskante keuze en ook hier ziet het er compleet ridicuul uit. Daarnaast willen de personages niet echt leuk worden, en de finale waarin die paarse er gewond uitziet maar nog honderden explosies tegen kan houden valt snel in herhaling. Ik vind het allemaal niet hyperactief genoeg, niet snel. De actiescenes kennen niet genoeg flow en weten vaak niet cool genoeg te zijn, terwijl Miike daar wel op leek te mikken.

Van wat ik tot nu toe van Miike heb mogen aanschouwen zou ik zeggen dat dit redelijk op zijn niveau zit, maar hij heeft heel veel soorten films gemaakt dus ik baseer dat meer op mijn eigen cijfers. Ik heb van bepaalde momenten genoten, maar in zijn geheel vond ik het een wat afstandelijke en te lange superheldenfilm die de vertaling van animatie naar live-action niet goed genoeg heeft vertaald.