• 9.250.802 stemmen

Geregisseerd door: Heidi Ewing en Rachel Grady

Met onder meer: Etty, Chani Getter en Ari Hershkowitz

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot One of Us

"Leave the faith. Pay the price"

'One of Us' verkent de ondoorzichtige wereld van het Chassidisch jodendom door een portret van fascinerende persoonlijkheden. Dankzij unieke en intieme toegang gedurende een periode van drie jaar verdiepen de filmmakers Ewing en Grady zich in het leven van drie dappere individuen die onlangs de beslissing hebben genomen om de bekrompen ultra-orthodoxe gemeenschap te verlaten ten koste van alles, met inbegrip van relaties met hun familieleden en soms ook hun persoonlijke veiligheid. Met een gevoelig en medelijdend oog vertelt 'One of Us' over de pijnlijke reis van mensen op zoek naar persoonlijke vrijheid die alleen tegen een zeer hoge prijs kan bereikt worden.

logo tmdbimage

Zichzelf, an Hasidic member

Zichzelf, Footsteps counselor (ex-Hasidic)

Zichzelf, ex-Hasidic

Zichzelf, ex-Hasidic

Zichzelf, Hasidic Community Member

Zichzelf, artistic director / new Yiddish rep

Van de makers van Jesus Camp. Krijgt een première op Tiff.

Verschijnt in de herfst op Netflix, EDIT: releasedatum ingevoerd: vanaf 20 oktober te zien op Netflix

avatar van DSZ86

DSZ86

Is hier lang op de plank blijven liggen, omdat het onderwerp me niet heel erg aansprak. Vond het desondanks een intrigerende docu. Laatste deel vd docu kabbelt een btj voort, waardoor ik het laatste kwartier wat moeite had om mijn aandacht erbij te houden.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Iedere extremistische vorm van religie is per definitie eng.

Zo ook dit Chassidisch jodendom. Een interessant inkijkje in de levens van de 3 ex-leden van deze ultra ortodoxe gemeenschap.

De strijd die geleverd wordt om echt vrij te zijn van de strenge gemeenschap en de regels en voorschriften is indringend. Je laat heel wat achter en dan moet je proberen om weer iets nieuws op te bouwen met een enorme achterstand die je inmiddels het opgelopen. En tel daarbij op de verwerking van diverse trauma's. Heftig en dapper.

avatar van AnyaH

AnyaH

****Hoe meer je op zoek gaat, des te meer vragen je stelt.****

Aangrijpende en indrukwekkende documentaire over drie mensen (twee jongemannen en een jonge vrouw) die zijn uitgetreden uit de ultra-orthodoxe Chassidisch Joodse community van de Satmar-beweging in de wijk Williamsburg van Brooklyn in New York. Schokkend maar niet onverwacht is de reactie van de community op andersdenkenden. Wat een torenhoge prijs hebben deze dappere mensen moeten betalen om weg te kunnen. Wat onwijs veel moed en doorzettingsvermogen hebben zij getoond in dit proces. En natuurlijk ging hun leven daarna niet meteen over rozen......

Ook heel schokkend vond ik de 'Wall of Shame' van Jewish Community Watch:

WALL OF SHAME - jewishcommunitywatch.org

Ik heb op hun website gekeken, beseffend dat er alleen maar foto's van misdadigers (o.a. zedendelinquenten) op staan; soms reeds veroordeeld en vaak 'verdwenen' om onder hun straf uit te komen.

Nog veel gruwelijker is: dergelijke daden onder de pet houden, met de mantel der liefde bedekken, ontkennen of slachtoffers criminaliseren..... Hartverscheurend dat kinderen en jonge mensen vreselijke trauma's oplopen en de rest zich ervan bewust is maar er niets tegen doet...... Hoe in vredesnaam kan iemand denken door deze houding dichter bij God en de hemel te komen? Ik kan hier met mijn nuchtere verstand niet bij, dit valt gewoon niet te begrijpen!

Vrijheid is geweldig! Natuurlijk heeft vrijheid ook nadelen: er zijn veel verleidingen waar je weerstand aan moet bieden. Maar zolang de voordelen in de meeste gevallen opwegen tegen de nadelen, ga ik toch voor geestelijke en lichamelijke vrijheid in de hoogste zin van het woord.......

Daarna een interview met Etty Ausch (de vrouw uit de docu) op Youtube gezien. Wat heeft deze vrouw onwijs zware offers moeten brengen om de gemeenschap te verlaten: de voogdij over haar zeven kinderen na een rechtzaak verloren, omdat hun situatie stabiel (dus in de community) moet blijven. Er is eigenlijk maar één juist moment om te 'ontsnappen' en dat is voor je 'uitgehuwelijkt' wordt.........