• 9.370.308 stemmen

En Attendant les Hirondelles (2017)

Alternatieve titel: Until the Birds Return

Oorsprong: Frankrijk / Algerije

Geregisseerd door: Karim Moussaoui

Met onder meer: Hania Amar, Aure Atika en Mohamed Djouhari

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Releasedatum: 9 november 2017

Plot En Attendant les Hirondelles

Algerije vandaag. Verleden en heden botsen in het leven van een nieuwe rijke vastgoedontwikkelaar, een jonge vrouw is verscheurd tussen het pad van de rede en het sentiment en een ambitieuze neuroloog wordt belemmerd door oorlogsmisdaden. Drie verhalen die de kijker in de menselijke ziel van een hedendaagse Arabische samenleving dompelen.

Vanaf donderdag 9 november in de bioscoop (Imagine)

Trailer geplaatst

avatar van mrklm

mrklm

Drie verhalen uit het dagelijks leven in Algerije​ die losjes met elkaar zijn verbonden. Het eerste verhaal betreft een man van middelbare leeftijd die toeziet hoe twee mannen een andere man in elkaar slaan, het tweede deel betreft een chauffeur die de opdracht krijgt om een oude geliefde (en diens vader) te brengen naar een gesprek met de familie van haar verloofde en tot slot het relaas van een ziekenhuisarts, wiens aanstaande huwelijk in gevaar dreigt te komen wanneer een vrouw hem beschuldigt van betrokkenheid bij groepsverkrachting.
Regisseur Karim Moussaoui​, die samen met Maud Ameline het scenario schreef, maakt effectief gebruik van de unieke locaties en weet ook de acteurs tot goede prestaties te brengen. De live-muziek in deze film is aanstekelijk, al vond ik het jammer dat daarbij geen ondertiteling was. Mij bekroop namelijk steeds het idee dat de liedjes in de film zijn geïntegreerd, zeker bij een verrassende dans in de Algerijnse woestijn aan het einde van het tweede verhaal! Hoewel de toon van deze film niet evenwichtig is, voelen de personages wel levensecht aan en ook dat maakt deze film zeker de moeite van het bekijken waard.

avatar van braambes

braambes

De Algerijnse samenleving volgens Moussaoui: ambitieloze jongeren en ouderen die te vaak het eigenbelang boven het maatschappelijk belang stellen, waardoor de Arabische lente - waar de titel toch een toespeling op is - uitblijft. Graag gezien en iets bijgeleerd over een dicht, maar vrij onbekend land.

avatar van Brix

Brix