• 9.374.517 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Nancy Buirski

Met onder meer: Jane Alexander, Lindsay Almond Jr., Edward L. Ayers

Plot The Loving Story

Richard Loving, een blanke man, trouwde in 1958 in Washington met Mildred Jeter, een zwarte vrouw met Cherokee-roots. Bij hun thuiskomst in Virginia, waar interraciale huwelijken verboden waren, werden ze prompt gearresteerd en aangeklaagd voor 'rassenvermenging'. Met behulp van twee gedreven advocaten slaagden ze er in 1967 in om hun zaak voor het Hooggerechtshof te krijgen, waar een historische uitspraak geveld zou worden.

avatar van stefan dias

stefan dias

Destijds stond deze docu nog niet op MM, dus heb ik dit maar geschreven op de pagina van 'Loving' (de speelfilm.

"Deze trailer trekt me voor geen meter.

Ik had dan ook het geluk afgelopen zondag per toeval de docu The Loving Story gezien te hebben. Docu die vooral opviel door de foto's van Grey Villet, een reportagefotograaf die ook lucht had gekregen van deze geruchtmakende zaak. Deze foto's vertellen een heel mooi liefdesverhaal.

Ook hier is de waarheid huiveringwekkend genoeg en heb ik geen behoefte aan gedramatiseerd onrecht. Ook de wat stugge redneck Loving wist op de duur toch te overtuigen. Het mooist verwoord door de advocaat Hirschkop die aanvankelijk ook geen warm gevoel kreeg van deze man: "zonder dat karakter was hij waarschijnlijk noot bij haar gebleven." Mooie story. Hopelijk ook een mooie film."

avatar van stefan dias

stefan dias

En dit, als repliek op iemand die opperde dat de Lovings (in de film) als slachtoffer van op sensatie en roem beluste advocaten afgeschilderd werden:

"Dat kan ik natuurlijk moeilijk achterhalen.

Het was wel duidelijk dat deze arme man gewoon in zijn geboortestreek wilde wonen met de vrouw waar hij van hield. Zonder fuss. Maar ergens waren ze (terecht) ook koppig. Helaas kwamen de betrokkenen zelf niet echt veel aan het woord (inmiddels allebei overleden en in het verleden was Mildred, op zich ook verlegen, toch de meest spraakzame en hij eerder aandachts- en cameraschuw). Vandaar dat ik die foto's zo mooi vond!!! Wellicht ook genomen met een idyllische bril, maar toch waarachtig.

Natuurlijk dat deze advocaten die geheel pro deo werkten hier iets in roken waar ze zelf ook beter van zouden worden. Maar dat maakt van hen daarom nog geen puur op geld beluste opportunisten.

Zij wisten dat het een lange zit zou worden. Loving heeft hier uiteraard niet om gevraagd. In dat opzicht kwam zijn quote "Just tell the judge I love my wife." als heel oprecht over.

Maar je hebt absoluut gelijk dat non-fictie (docu) niet per definitie waarachtiger is dan fictie ( een film).

avatar van mrklm

mrklm

Richard en Mildred Loving waren gelukkig getrouwd toen de plaatselijke sheriff in 1958 hun huis binnenviel en het echtpaar arresteerde wegens schending van de Racial Integrity Act of 1924. Virginia was één van de 24 staten waar interraciaal in 1958 nog steeds verboden was en de rechter dwong het echtpaar om de staat te verlaten. Hoewel de Lovings helemaal geen activisten waren, probeerden ze jarenlang hun veroordeling nietig te laten verklaren. In 1963 besloot Mildred een brief te schrijven aan de toenmalig Procureur-Generaal Robert Kennedy. Uiteindelijk kwam de zaak voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Aan de hand van archiefmateriaal dat bestaat uit interviews met en reportages over de Lovings en hun advocaten Bernard S. Cohen en Philips Hirschkop ontdekken we waarom het huwelijk van de Lovings voor hun volstrekt vanzelfsprekend was, maar ook hoe en waarom een groot deel van de maatschappij en de rechtspraak daar geen enkele waarde aan hechtte. Een degelijke, maar ietwat tamme documentaire over een fascinerend stukje recente Amerikaanse geschiedenis. Dit verhaal werd in 2016 verfilmd als Loving met Joel Edgerton en Ruth Negga in de hoofdrollen.