• 9.370.970 stemmen

The Next Generation Patoreibâ: Shuto Kessen (2015)

Actie / Sciencefiction | 94 minuten / 119 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 94 minuten / 119 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Next Generation Patlabor: Tokyo War / The Next Generation Patlabor: Shuto Kessen / The Next Generation パトレイバー 首都決戦

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Mamoru Oshii

Met onder meer: Erina Mano, Shigeru Chiba en Toshio Kakei

Gesproken taal: Japans

Plot The Next Generation Patoreibâ: Shuto Kessen

Twee dagen nadat Grey Ghost, een experimentele helikopter, gestolen werd van het Japanse leger duikt hij op midden in Tokio en blaast hij een brug op. De SV2 divisie wordt ingeschakeld omdat er een link met Tsuge bestaat, een crimineel die ze 13 jaar eerder achter slot en grendel gezet hebben. Al snel krijgt kapitein Gotoda het gevoel dat zijn divisie gebruikt wordt als dekmantel voor een groter complot. Hij moet echter snel handelen want de druk op zijn divisie neemt toe.

Akira Izumino

Shigeo Shiba

Keiji Gotoda

Yuuma Shiobara

Yoshikatsu Buchiyama

Ai Haibara

Kei Takahata

Zeer weird.

Volledig droog in deze film gegaan, voor een keer was dat misschien niet de slimste optie. Ik wist wel dat Oshii met een live action reeks en film bezig was, maar dat deze naadloos zou aansluiten op Patlabor 2 was nieuw voor mij.

Maar een échte sequel is het ook niet, Oshii ziet het vooral als een opportuniteit om een hoop iconische scenes uit Patlabor 2 een live-action make-over te geven. Je krijgt dus iets tussen remake en sequel in, waarbij het plot een duidelijke sequel is, maar aparte scenes sterk aan een remake doen denken.

Jammer genoeg heb ik de 90 minuten versie gezien, die versie heeft duidelijk problemen met pacing. Geen idee of de director's cut die problemen oplost, maar nogal uitzonderlijk heb ik toch maar de BR besteld om de director's cut een kans te geven. 't Is dat het Oshii is en er ook érg veel goeds zit in deze film.

Misschien dat het een tweede keer ook net iets makkelijker wegkijkt, wetende wat je net voorgeschoteld krijgt. Want om plots de muziek van Patlabor 2 te horen, of de aanval op de brug te zien, of het magistrale boottochtje te herbeleven met echte acteurs ... beetje weird allemaal. Verder zie je Oshii zélf ook een keer passeren (met hond uiteraard) en zitten er ook een paar vreemde Avalon referenties in.

Als die 25 extra minuten de humor iets beter weten te kaderen en het tempo van de film wat kunnen vertragen op de juiste plaatsen (zodat de typische Oshii sfeer wat meer ruimte krijgt om te ademen) dan zit er zeker een 4* waardering in, maar de 90 minuten versie haalt die niet jammer genoeg.

Edit: zo zie je maar trouwens, remaken Amerikanen een Oshii animatie staat de halve wereld op z'n kop, maakt Oshii zelf een live-action remake van z'n eigen film is er geen haan die er naar kraait.

avatar van Goto

Goto

Gotoda? Ik zal maar eens een PM naar de mods sturen met de vraag of ik mijn nickname nog kan aanpassen.

De opvolger van Goto! 13 jaar later. Maar qua karakter erg gelijkend. Film zit vol van dat soort vreemde remake vs sequel trucjes.

avatar van Goto

Goto

Ah, oké. Zal hem komende week ook maar eens bekijken. Het is toch al een paar jaartjes terug dat ik voor het laatst een nieuwe Oshii heb bekeken. (Ik heb me er nog niet toe kunnen zetten om Garm Wars te kijken, ondanks de heerlijk foute trailer.) Best zin in!

avatar van Black Math

Black Math

Is het ook noodzakelijk de serie te zien of kan deze film net als Patlabor 2 gewoon los gekeken worden?

avatar van Black Math

Black Math

Ik was eigenlijk van plan om net als destijds met de animatie eerst de serie te kijken. De beschikbaarheid van Engelse ondertiteling, of beter gezegd, het gebrek eraan, heeft me toch doen besluiten deze film eerst te kijken, ook omdat de herziening van Patlabor 2 een aantal maanden terug nog relatief vers in het geheugen ligt. Ook voor mij de versie van anderhalf uur.

Om mijn eigen vraag te beantwoorden: nee, je hoeft de serie niet eerst te zien, omdat de film zoals Onderhond al opmerkt inderdaad qua verhaal op de tweede Patlabor animatiefilm aansluit. Echter, aangezien er in deze Patlabor incarnatie een hele reeks nieuwe personages kent, die niet echt geïntroduceerd worden in deze film, zou het me niets verbazen als het geen kwaad kan om de serie toch eerst te zien. Net zoals Patlabor 2 ook prima te kijken is zonder de animatieserie (die ik wel gezien heb), maar dit wel wat ten koste gaat van de vertrouwdheid met de personages.

De personages mogen wel anders zijn op de technicus Shiba na, maar toch een beetje dezelfde soort karakters. Eén van de patlaborpiloten is een opvliegende vent, de andere een tomboy. En natuurlijk Gotoda, die in alles net zijn voorganger Goto is. Verder nog een tough chick, die half Russisch lijkt te zijn net als haar actrice gezien dat ze af en toe Russisch spreekt. Zou ze op Clancy, de Hawaiiaanse in de animatie gebaseerd zijn? In ieder geval zijn de (vuur)gevechten met haar een lust voor het oog. Het valt me overigens tegen dat Tsuge niet lijfelijk in deze film voorkomt en dan gespeeld door Miyazaki. Dat was een goeie bak geweest!

Hoewel een vervolg komt de film vooral over als een life action remake van Patlabor 2 met het opblazen van de brug en het boottochtje. Sommige muziekfragmenten zijn ook gelift uit Patlabor 2, maar ook genoeg nieuwe stukken, die echter qua sfeer en instrumentatie precies hetzelfde zijn. Maar toch ontbreekt een beetje de magie van de animatie. Geen sneeuwscène bijvoorbeeld. Geen spel met licht zoals in de animatie, waar het boottochtje ook veel beter uit de verf kwam. Dromeriger, ook omdat de dialoog in de animatie een stuk filosofischer is. Het is daar echt even een moment van beschouwing, terwijl het in deze film zakelijker is. Wel een aardige toevoeging was de scène met het gigantische aquarium als decor, met name vanwege dat fraaie decor.

Uiteindelijk leuk om eens gezien te hebben, maar echt tippen aan de animatie doet dit niet. Animatie is geen minderwaardig genre (voor zover je het een apart genre kan noemen), en heeft soms echt meerwaarde. In dit geval valt perfectie moeilijk te evenaren. Wat dat betreft, als Oshii's eigen live action remake het niet haalt bij het origineel, vrees ik ook voor de remake van Ghost in the Shell, die ik nog steeds niet heb gezien. Voor deze Patlabor film in ieder geval net als de andere stemmers hierboven 3,5*.