• 9.473.976 stemmen

Wit Is Ook een Kleur (2016)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sunny Bergman

Plot Wit Is Ook een Kleur

Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren. Of bij lager opgeleide PVV-stemmers. Omdat zij racistische denkbeelden hebben. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden, die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden?

avatar van jipt

jipt

Minder dan haar vorige docu. Deze is namelijk nogal belerend, hoewel haar vorige dat toontje ook wel kende. Het is vooral jammer dat de documentaire nogal eenzijdig is en witte mensen worden weggezet als boeman. De discussie kent verder weinig diepgang. Hoe werkt racisme in andere culturen? Hoe werkt het met objectieve en subjectieve ervaring tegenover bewust of onbewust racisme? Helaas ontbreekt hier alle nuance. Toch blijf ik het onderwerp boeiend en belangrijk vinden en is het op grote lijnen wel interessant.

2*, maar wie weet heb ik het als blanke witte man verkeerd begrepen.

avatar van de grunt

de grunt

jipt schreef:

avatar van jipt

jipt

Dan wel de moderne Nederlandse witte mensen, want er zijn tijden en plekken waar deze wel als boeman kan worden aangewezen.

avatar van atropine

atropine

Slechte documentaire met een éénzijdige benadering van racisme. Er werden wel hel snel vergaande conclusies getrokken over het 'ingebakken racisme' van (jonge) kinderen, terwijl het gedrag van kinderen in zo'n testsetting door veel meer factoren wordt beïnvloed.

Als een geïnterviewde toegaf voordelen te hebben door hun huidskleur, diende dat als bewijs voor het getoonde racisme/privilege.

Als een geïnterviewde ontkende bevoorrecht te zijn of nuance zocht, werd dat weggezet als "witte kramp" of ontkenning (white fragility).

De blanke deelnemers konden het in het gesprek dus eigenlijk nooit goed doen.

Er werd weinig rekening gehouden met sociaal-economische verschillen (klasse, opleidingsniveau, armoede of regionale verschillen).

Een laagopgeleide of armere blanke Nederlander zal zich niet herkennen in het idee van 'privilege' als hun eigen leefomstandigheden ook achtergesteld of zwaar zijn.

Kortom, een halve ster voor de moeite.