menu

iBoy (2017)

mijn stem
2,81 (175)
175 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Misdaad / Thriller
90 minuten

geregisseerd door Adam Randall
met Bill Milner, Maisie Williams en Charley Palmer Rothwell

De 16-jarige Tom probeert een gewelddadige aanval op zijn vriendinnetje Lucy te stoppen. Hierbij wordt hij neergeschoten en belandt hij in een coma. Wanneer hij uit de coma ontwaakt ontdekt hij dat stukjes van zijn smartphone in zijn brein zijn terechtgekomen, wat hem superheldkrachten geeft. Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. En met deze ongelooflijke kracht komt de keuze: wraak nemen op de gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=FbEWtpSmJXg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Kevin Brooks.

Vanaf 27 januari te zien op Netflix.

avatar van Draid
3,0
Redelijke film met redelijke acteer prestaties van Bill & Maisie, blijft toch raar om haar buiten GoT te zien.
Hier en daar is de film een beetje voorspellend, maar blijft mij toch wel boeien.
Met name de tech en visuals zijn goed uitgewerkt.

avatar van WillemC
0,5
Superheldkrachten...
Hmmm, vreemd woord

2,5
Aardig filmpje over een nerd die het opneemt tegen een plaatselijke drugsbaas, film doet me wat denken aan de Nederlands film App van enkele jaren terug, alleen worden de digitale krachten nu goedaardig gebruikt.

Van Engelse films is bekend dat de karakterrollen altijd goed in elkaar zitten. Het had hier net ff wat diepgaander gemogen...

Voldoende..

avatar van mcdaktari
Als ik de beschrijving zo lees lijkt de film ook wel wat sciencefiction elementen te bevatten.

avatar van vranque
3,0
Niet hoogstaand maar wel leuk vermaak. Je fantaseert er zelf gigantisch op los. Dat is een pluspunt. Heb me vermaakt.
3*

avatar van Theunissen
1,5
Ik vond deze Misdaad / Thriller film (gemaakt door Netflix) eerlijk gezegd behoorlijk flauw, clichématig en voorspelbaar en ik heb me er dan ook niet echt mee vermaakt (de doelgroep voor deze film is ook vooral jongeren en daar val ik niet meer onder) en dat ondanks dat deze film maar iets van circa 90 minuten duurt.

Het verhaal (met als thema's wraak en verliefdheid) omtrent de de 16-jarige Tom (gespeeld door Bill Milner), die wordt neergeschoten en waarbij dan stukjes van zijn smartphone in zijn hersens zijn gekomen en waardoor hij opeens superkrachten (m.b.t. elektronica die hij kan uitlezen en manipuleren met zijn hersens) heeft, was op zijn zachts gezegd best belachelijk en het verhaal kon me eigenlijk ook niet echt boeien. Hoewel het er visueel nog niet eens slecht uitzag (ik vond met name bepaalde beelden van Londen, waar het verhaal zich afspeelt, best fraai in beeld gebracht), vond ik de uitvoering van het verhaal tegenvallen en dat komt vooral omdat ik het allemaal behoorlijk clichématig, voorspelbaar en ook best flauw vond.

De film staat dan wel mede betiteld als een Thriller, maar spannend wordt het gewoon nergens. Hier en daar zitten er een paar leuke scenes in, wat Tom o.a. doet met de elektronica (o.a. een criminele klasgenoot van school vernederen, door van hem een masturbatie scene te laten zien op een groot scherm tijdens een toespraak van de schooldirecteur, waarbij iedereen van school aanwezig is), maar dat is het dan ook en "superkrachten" moet je dan ook met een korreltje zout nemen. Je moet dan ook niet verwachten dat er veel actie in deze film zit en actie die in het verhaal voorkomt, zit vooral op het einde, waarbij ook nog eens de baas, te weten de zekere Ellman (gespeeld door Rory Kinnear), van de criminele jongeren in het verhaal voorkomt.

Van de cast had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en wat mij betreft mag dat ook zo blijven, want beide hoofdrolspelers, te weten Bill Milner (in de rol van Tom) en Maisie Williams (in de rol van Lucy, waar Tom verliefd op is), konden me niet overtuigen en de laatste was ook niet bepaald een schoonheid om naar te kijken. Degene die misschien nog wel het beste speelde was Miranda Richardson in de rol van de oma van Tom, waar Tom ook bij woont. Zij had zelfs ook wat humor en vooral tijdens het moment dat ze naar iemand van de criminele jongeren gaat (die ook bevriend was met Tom) en dan een andere jongere tegen haar zegt:

Jongere: Ben je op zoek naar klandizie ? Ik heb nog een tientje. Je mag me best afzuigen.
Oma: Als jij dat tientje nou eens in je reet steekt, schat. Ik heb je opa nog gekend, We noemden hem "de potlood". Vat je me ?

Al met al gewoon een flauwe, clichematige en voorspelbare Misdaad / Thriller film (sciencefiction is inderdaad ook van toepassing), waar ik me buiten de visuele beelden van Londen, nauwelijks mee vermaakt heb.

avatar van hoffhaan
3,0
Aardige film heb me vermaakt. Niet speciaal. 3.0

5,0
Gaaf hoor ik heb geprobeerd om stukjes telefoon in mijn hoofd te duwen maar nu lig ik helaas weer in mijn dwangbuis.

avatar van Diederik58
2,0
Niet al te best.
Slap geacteerd. Langdradig script. Meer een puberfilm.
Maffe special effects. Als iemand de wereld zo zou zien als iboy, dan werd ie ter plekke krankzinnig.
Gelukkig maakt Netflix ook betere series en films.

avatar van rojaone
3,0
Doorsnee film, redelijk voorspelbaar net voldoende 3*

avatar van john mcclane 2
3,0
prima sf film zou je het absoluut niet kunnen noemen .
Maar wel een van de betere afl. van Black mirror ( check deze serie mensen!!!!) geen enkele serie ( naast de documentaires ) die er zo inhakt en je aan het denken zet!!!
Vind het gemiddelde wat laag hier.
Ik ga het niet verhogen want een top film is het niet zo gezegd.
Maar Maisie Williams speelt prima.
En het is leuk uitgewerkt .
Voldoende waard.

avatar van Onderhond
3,5
Fijn, maar had makkelijk nog wat beter gekund.

Deed me qua opzet en sfeer wat denken aan Chronicle. Begint eerst ook redelijk down-to-earth, jongeren die per ongeluk een soort van kracht krijgen, daar dan even mee experimenteren, waarna de film een soort van moderne superheldenfilm wordt, maar dan zonder de domme broekjes en helmpjes. Op zich niet verkeerd.

iBoy heeft echter wel wat probleempjes. De opzet is bijzonder ridicuul, maar op zich is dat geen ramp. Alleen doet Randall iets teveel z'n best om bepaalde dingen te verklaren. Die "lesjes" om te leren "hacken" deden me denken aan een moderne versie van die jaren '90 films waar hacken werd voorgesteld als het vliegen door tunnels met 0en en 1en. Het voelt oud en onwennig aan, terwijl het eigenlijk cool en high-tech zou moeten zijn. Sowieso is de gehele verbeelding van Tom's kracht maar wat aan de lauwe kant. Randall had er beter aan gedaan minder uit te leggen, dan was het in ieder geval wat mysterieuzer gebleven.

Tweede grote probleem is de entree van de bad guy. Op zich een leuk figuur, maar dat hij zomaar zonder blikken of blozen de krachten van iBoy voor waar aannaam ging er bij mij niet in. Vond het een zeer vreemde kronkel in het plot die nergens toe diende, behalve dan misschien het nog snel introduceren van een ultieme bad guy om de finale in te luiden. Had wel iets beter gemogen.

Maar verder ziet de film er sfeervol uit. Er wordt mooi gebruik gemaakt van Londen, camerawerk is goed en de belichting mag er ook wezen. Acteerwerk ook naar behoren. Milner heeft weinig problemen met het dragen van de film, Williams ontstijgt het TV-werk en lijkt zich ook redelijk makkelijk staande te houden. Al helpt het waarschijnlijk ook dat ik nog nooit een halve aflevering GoT na elkaar heb gezien, voor mij is ze ook niet zo vervlochten met die rol.

De enige reden waarom deze film me wat teleurstelde is omdat het makkelijk nog een hap beter had kunnen zijn. Het had iets mysterieuzer gemogen, iets minder uitleggerig en iets intelligenter. Jammer, want verder weinig op aan te merken.

3.5*

avatar van danuz
Tegenvaller.

Londen wordt in ieder geval mooi in beeld gebracht, met z'n mix van estate flats en gave moderne architectuur. Het concept vond ik ook wel tof, een soort Kidulthood meet Chronicle meets Watch Dogs. Helaas is de uitwerking vooral qua verhaal wat cliché. Bovendien duurt het einde (vanaf de ontmoeting met de grote baas) te lang. Nogal een slepende film, terwijl hij makkelijk veel cooler had kunnen zijn.

avatar van mikey
3,0
Wel een leuk filmpje over een scanner wordt vigilante, met wat coming of age erin bovendien. Hij is nog best spannend en grappig. Tamelijk enerverend zonder dat het schreeuwerig wordt... precies wat genregenoot Limitless kwalijk genomen kon worden.

avatar van centurion81
3,0
Ja wel aardige film inderdaad. Deed me erg denken aan Britse Spider-Man met 2.0 superkrachten, in een wat meer gritty setting waardoor het me ook wat aan Daredevil's Hell's Kitchen deed denken. Ook echo's van Black Mirror zie ik er wel in!

Ook past de film een beetje in de traditie van Britse bendefilms à la the Guvnors.

Prima acteerprestaties, mooie beelden en een aardig plot wat helaas wat af en toe qua geloofwaardigheid en voorspelbaarheid wat uit de bocht vliegt. Maisie is leuk

3*

avatar van IH88
2,5
iBoy

Redelijk. Het hele concept van de film is belachelijk en echt spannend wil het niet worden, maar de acteurs zijn prima en de film kijkt lekker weg. iBoy heeft ook een aantal leuke visuele vondsten. Maar de film is te braaf en ik miste een rauw randje.

Er wordt iemand verkracht, maar die is er binnen een seconden alweer overheen. En de setting moet een rauwe Engelse achterstandbuurt voorstellen, maar dat komt ook niet echt geloofwaardig over. Gelukkig zijn Milner en Maisie Williams wel goed en heeft Kinnear op het laatst een aardige bijrol.

avatar van ikkegoemikke
3,0
“This is your phone.
Did it miss all the important bits?
Well, it's a brain, so we tend to think of all of it as quite important.”


Er zijn zo van die films waar ik achteraf niet kan uitmaken of ze nu goed of slecht zijn. “iBoy” is er zo eentje. Het initiële idee vond ik fascinerend. Het feit dat Tom (Bill Broken Milner), tijdens een vlucht voor overvallers een kogel door zijn hoofd krijgt en de iPhone, waar hij de hulpdiensten mee contacteerde, in gruzelementen wordt geschoten en deeltjes hiervan in zijn brein terechtkomen, is op zich een origineel uitgangspunt. En dat hij daarna, dankzij de gepenetreerde spitstechnologie van die iPhone, geestelijk contact kan maken met communicatienetwerken en informatietechnologische toestanden, is een voedingsbodem voor een entertainende film. Als hij echter ook een Volkswagen Golf op afstand kan controleren en via de ingebouwde radio de inzittenden aanspreekt , dan haak ik toch wel af. De controle die hij krijgt over alles wat ook maar elektronisch is, neemt toch wel absurde vormen aan.

Als je er echter in slaagt om dit euvel weg te denken en je je niet meer concentreert op het onzinnige waardoor het nonsensgehalte iets afneemt, krijg je toch een entertainende film over een soortement superheld, maar dan zonder een bijbehorende superhelden outfit, die wraak neemt op diegenen die zijn vriendin Lucy (Maisie Williams), waar hij al jaren een boontje voor heeft, aanrandde. Hij komt er algauw achter dat enkele lokale jongeren hier achter zitten. En dankzij zijn hightech capaciteiten kan hij ze (en diegenen die hun opdracht hiertoe hebben gegeven) al snel het leven zuur maken. De beelden die hij te zien krijgt dankzij zijn nieuw aangeworven krachten, hebben een soort “The Matrix” uitzicht bij momenten. En langzaamaan zien we de redelijk schuchtere en introverte Tom veranderen in een zelfbewuste en kordate wraaknemer waar niet mee te sollen valt. Dat instructiefilmpjes op YouTube hem plotsklaps omtoveren in een getrainde beoefenaar van één of andere vechtkunst, is weeral zo’n belachelijk voorval waar je niet te lang bij moet stilstaan. Kwestie van de pret niet te bederven.

iBoy” is een mengeling van verschillende genres. Naast het superhelden thema is er ook een sociaal getint drama over minder gegoede burgers waar de jeugd eerder kiest om het criminele pad te volgen. Dat omvat dan ook een beeld van intimiderende hangjongeren die hun vrije tijd invullen met kleine criminele feiten. Hun leefomgeving staat dan ook in schril contrast met de schitterende gebouwen recht tegenover hun grauwe flatgebouwen die als minaretten oprijzen tussen de futuristisch uitziende luxeappartementen waar de yuppies van Londen wonen. En tenslotte is er het romantisch gedeelte waarbij Tom en Lucy door het incident dichter naar elkaar groeien. En deze drie sub-genres zijn op een slimme manier met elkaar verweven.

Aanvankelijk verwachte ik een soort tiener SF (zoiets als Project Almanac) nadat ik de inhoud had gelezen. En zeker de keuze van superheldennaam werkte dit in de hand. Dus met de nodige scepticisme bekeek ik deze film. Maar naarmate het verhaal vorderde verdween mijn argwaan en kon ik alleen concluderen dat het uiteindelijk toch een geslaagd eindresultaat was. En dat niet alleen door de soms toch wel magnifieke beelden van de metropool en zijn nachtelijke verlichtingen. Ook de vertolkingen konden me bekoren. Bill Milner’s nerd-gehalte is dan wel enorm hoog en komt soms wat te schuchter over, maar hij weet zich staande te houden in deze hoofdrol. Rory Kinnear’s bijdrage is nogal beperkt, maar toch komt hij in die luttele minuten over als een koelbloedige en vastberaden niet te onderschatten crimineel. Maar vooral Maisie Williams steelt de show als de kwetsbare en getraumatiseerde Lucy. Wat een prachtprestatie. Hopelijk is er in de toekomst niemand die op het idee komt om een verfilming te maken van iemand wiens PS4 naast zich explodeert. Of godbetert , wiens e-cig in zijn broekzak ontploft. Ik kan me al zo voorstellen in wat voor film dit zou resulteren.

3*

3,0
Vermakelijke film met een leuke opzet. De telefoon van een jongen wordt aan diggelen geschoten terwijl hij de hulpdiensten probeert te bellen, waardoor delen van zijn telefoon zijn hersenen penetreren. Hierdoor kan hij basically mentaal hacken.

Leuk gegeven, maar natuurlijk zijn de mogelijkheden ongekend en deze kunnen nooit allemaal omvat worden in een film. Het biedt wel voldoende stof voor de verbeelding van de kijken, maar juist dat wekt af en toe irritatie op, doordat de film in creatief opzicht vrij oppervlakkig blijft.

Ik vond de acteurs wel redelijk spelen, maar er werd in mijn inziens nergens een topprestatie geleverd.

Hier had meer ingezeten.

3*

avatar van umbra
4,5
Topper! Hier leef ik me volledig in uit. vind zulke films zo intrigerend, krijg hier werkelijk geen genoeg van. Rolverdeling was top, verhaal en uitzetting uiterst genietbaar. 9/10

avatar van boemboem27
2,5
Heel simpel nietszeggend filmpje.
Ach 1.5 uur vermaak.
Als je echt niks te doen hebt.
Kijken en daarna vergeten..

avatar van nadrin
2,5
Een beetje simpel verhaal. Acteerprestaties zijn ok. Maar dit is echt een jeugdfilm.

avatar van Tarkus
4,0
Ik vond dit best een heel goede film, prima, origineel, verhaal.
Ook de vertolkingen waren goed tot zeer goed, met o.a. Maisie Williams die we kennen uit Game Of Thrones.
Heb wel genoten van deze SF film, topper.

avatar van John Barry
3,5
Leuke film. Ja ik geef toe, men gaat wel erg ver met wat Tom met zijn gave kan doen. Maar ik vind het toch wel een leuk bedacht concept. De film kijkt lekker weg. Goed acteerwerk van eigenlijk de gehele cast. Goede bijrol van Rory Kinnear die ik eigenlijk tot nu alleen maar kende van de ietwat op de achtergrond rol die hij als Bill Tanner in een aantal James Bond films speelde.

3,5*

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Een stuk interessanter dan ik had verwacht aangezien het plot mij in eerste instantie niet zo aansprak. iBoy heeft een aardige opbouw en daarbij ook leuke hoofdrol-acteurs die hun rol ook overtuigend hebben neergezet. Het verhaaltje heeft een fijn tempo maar tegelijkertijd gaat het ook allemaal niet te snel en blijven de gebeurtenissen(voor zover dat mogelijk is met een plot als dit) redelijk "realistisch" overkomen.(Alhoewel het soms wel lui en makkelijk geschreven is hoe hij zich uit levensbedreigende situaties red, hier had meer spanning uitgehaald kunnen worden.)
Wat spannende scenes in de mix erbij en je hebt een vermakelijk filmpje die doet wat hij moet doen maar ook nergens bijzonder of anders is.

Door het hoge vermaak gehalte toch maar een iets hoger cijfer.
3,5*

avatar van sinterklaas
4,0
Toch wel interessant.

We hebben hier volgens mij wel te maken met een jeugdfilm voor de tienergeneratie, maar ook als dertiger wist hij bij mij binnen te komen. Een soort Kick-Ass meets Chronicle langs de Britse getthofilmpjes.

We volgen hier een nogal sensitieve Tom die bij zijn stoere oma woont in een van de groezelige buurtjes in Londen; maar dan wel met een uitzicht over het blitse centrum. Nouja, hij is verliefd op Lucy en zijn verliefdheid schijnt al heel snel antwoord te krijgen. Maar dan op een avond treft hij een groepje inbrekers in Lucy's appartement en wordt hij beschoten...

...en ontwaakt 10 dagen later in het ziekenhuis. Terwijl hij beschoten werd was hij net bezig om met zijn smartphone de politie te bellen... De kogel schampte erlangs en wat denk je: hij heeft de onderdelen van de telefoon in zijn hersens zitten, waarbij hij sindsdien een grote big brother is geworden. Hoe simpel verzonnen lijkt dit te zijn?

Maar de film pakt wel erg goed uit. Het is aan Tom (iBoy op Social Media) de taak om zijn nieuwe krachten te gebruiken om de daders op te sporen. Al snel voert dat hem in de onderwereld. De twist dat zijn vader de grote baas van de bende is werkte nog best goed.

iBoy is aan de ene kant gelikt en aan de andere kant weten de achterbuurtplaatjes die hipheid wel al snel te beinvloeden. Met het moment zitten er allemaal mooie vondsten in die de film sterk weten te houden. De sfeer, soundtrack (neem bijvoorbeeld Kiasmos in die clubscene) de trucjes van Tom en het onderwereldverhaaltje zijn daar de visitekaartjes van. Ook de mooie scenes tussen Tom en Lucy zijn een mooie aanvulling.

Die scenes met bijv de appartement van die dikke gangsterbaas, en al helemaal Toms oma die een groepje jongeren op de plaats wijst zijn de blijvers.

Zeker toch wel een film op een prima niveau, zonder af te dwalen of een TV-film gevoel mee te geven. Als mogelijke jeugdfilm schuwt het ook niet de rauwe randjes, en dat is ook alleen maar mooi.

4,0*

avatar van Mickey b
3,5
Film viel beter mee dan verwacht. Er aan begonnen zonder al te veel verwachtingen. Visueel mooi in beeld gebracht, zekerlijk de nachtelijke scènes. Neonkleuren om het cybergedeelte voor te stellen. Verder origineel verhaal en vrij goed geacteerd. Het betere Netflixwerk... Verwacht geen typische superheldenfilm met vliegende mannen met cape ea. Is meer een sciencefiction in de hedendaagse tijd op een wijze gebracht als zou het allemaal wel kunnen. Een simpele jongen met een hackersgave in zijn hoofd... 3,5 * voor originaliteit en grafische kant...

2,5
Niet al te best. Een science fiction wil ik een volstrekt onzinnig basis gegeven wel vergeven, als daar een knap scenario tegenover staat. Maar het verhaaltje van iBoy is verre van knap. Daarbij blijven de onzinnigheden zich gedurende de hele film opstapelen, tot een hoeveelheid die gewoonweg irritant is.
Visueel is het prima, en dat geldt ook voor de cast. Maar toch een tegenvaller.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.