menu

Spectral (2016)

mijn stem
2,98 (377)
377 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Sciencefiction
108 minuten

geregisseerd door Nic Mathieu
met James Badge Dale, Emily Mortimer en Bruce Greenwood

Een stel kwaadaardige wezens heeft een Europese stad overgenomen. In een door oorlog verwoeste stad houden de mysterieuze agressors, codenaam Spectral, zich schuil en zorgen ze voor onverklaarbare burgerslachtoffers. Een briljante DARPA-wetenschapper begint vervolgens aan een dodelijke missie met een Special Ops-team van Delta Force-soldaten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=rmC3ZhIHHi4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Onderhond
4,0
Fijn fijn.

Genre-werk. Scifi en actie. Een scheut Black Hawk Down, wat Terminator Salvation en een laagje Eden Log. Goed mengen, plotje erbij dat de personages op de juiste plekken brengt en dan maar strooien met fanservice.

Groots is Spectral niet, maar voor de liefhebber van pure genre films toch één van de beste scifis van de laatste jaren. Geen pogingen om er meer van te maken dan er in zit, strakke designs en erg mooi in beeld gebracht.

De eerste Netflix Original die echt een hoog niveau weet te bereiken, al is het natuurlijk wel gewoon een aangekochte niet-uitgebrachte bios film. Daarom dat het budget toch meer dan behoorlijk leek en het kleinere B-film sfeertje grotendeel vermeden wordt. Met de juiste verwachtingen is dit een heerlijke afsluiter van 2016.

4.0* en een uitgebreide review

4,0
Ik ben hem nu aan het kijken, en moet zeggen helemaal geen verkeerde film. En zeker wel de moeite waard om te kijken.
Soort van predator achtig.

4,0
Kijkoperatie schreef:
(quote)

Vanwege jouw idiote bemoeizucht met hoe anderen raten heb ik er bij mij twee sterren afgehaald.


Wat zijn sommigen zielig hier zeg, Kijkoperatie (?) is er geen minimum leeftijdsgrens op dit forum?

avatar van IH88
2,5
Spectral

Actievolle maar voor de rest niet echt boeiende film. Het ziet er allemaal wel spectaculair uit en vooral de wezens zijn origineel weergegeven. Maar de personages zijn zo plat als een dubbeltje en het boeit je niet wat er met ze gebeurd. Het plot is onnodig ingewikkeld en de film is op momenten zelfs saai. Raar voor een film die er fantastisch uitziet en aardige actiescènes heeft. De acteurs mogen vooral stoer, boos of bang kijken en veel schreeuwen. Gemiste kans.

avatar van Timba69
3,5
Sterke film met mooie efecten die echter langzaam wegzakt met een zwak einde. Die stekker kon echt niet.. Toch prima vermaakt in deze Predator achtige film.

avatar van GerhardR
erg goede onderhoudende film, degelijk geacteerd.
locatie is een lekkere rouwe in puin geschoten stad, met een origineel verhaal!

avatar van triqo
4,0
Tof!

Strak gefilmd zeg (ook de shots van boven gaaf gedaan), mooi wereldje gecreëerd zo. Dat plot kon je van mijlenver zien aankomen en is volgens mij niet zo relevant. Het ''Eden log'' gehalte zoals Onderhond dat aankaartte, daar had het van mij nog wel een pak meer mogen hebben, dan had er zeker nog een halfje bij gekund. Beetje vreemde soundtrack, de scenes in de gebouwen zaten gaven een kille donker onderhuidse spanning die ik er goed trok, dit werd jammer genoeg afgewisseld met standaard bombastisch euforische herrie wat vaak bij schreeuwerige oorlogsfilms past, jammer!

Desondanks echt genoten, talent heeft Mathieu wel

avatar van Macmanus
3,0
Verschil word kleiner en kleiner.

Dit lijkt mij de eerste Netflix film die visueel ook wel goed in de buurt komt van films uit de bios. Tot nu toe waren het toch vooral veilige melodrama's. Vond deze film dan ook goed wegkijken. Het is allemaal iets te voorspelbaar en b-film achtig om heel wild van te worden. Het is nog te "klein" om mee te doen met het grote bioscoop geweld. Maar het zag er prima uit. Nogal video game achtig. Ook qua verhaaltje. Iets meer echt opzienbarende actie en ik had hier graag meer voor over gehad maar dat vond ik nog meevallen. Maar dat Netflix lekker bezig mag duidelijk zijn.

3 sterren.

avatar van horizons
3,5
Leuke actiefilm. Design van de tegenstanders is goed gedaan. Actie is ook nog eens goed in beeld gebracht en vooral enkele overview shots van de stad zijn knap gedaan.

avatar van Noodless
3,0
horizons schreef :
Design van de tegenstanders is goed gedaan. Actie is ook nog eens goed in beeld gebracht en vooral enkele overview shots van de stad zijn knap gedaan.


Helaas is het verhaal niet spannend of boeiend genoeg om er iets meer van te maken. Ook de acteurs blijven oppervlakkig in hun rollen. Aardig, maar zeker niet meer dan dat. 6/10

avatar van APPEL68
4,0
Ik vond 'm helemaal ok. Een wat anders, eea zag er gewoon goed uit en het verhaal best te pruimen.

avatar van ikkegoemikke
3,0
“Our business requires us to make suppositions.
My business requires us to prove them.
Your technician's job is to find glitches, so, he sees glitches.
Your job is to find the enemy, so, you see the enemy.
Locals believe in spirits, so they see spirits.
Everyone is biased, in one way or another.
So, my answer to you right now is that we lack data to support any theory.”


Ik hoop dat Netflix nog meer van dit soort films uit zijn mouwen schudt, want dit was toch wel puik afgeleverd werk. Niet alleen zag het er fantastisch uit maar het was ook nog eens een spannende en actierijke bedoening. Spijtig genoeg zijn de makers van deze action-SF enorme bewonderaars van “Aliens” en hebben ze hun concept een beetje teveel gestoeld op deze kaskraker. Ook hier probeert een groep hard getrainde militairen zich een weg te banen doorheen een door een oorlog verwoeste grootstad, terwijl ze belaagd worden door niet menselijke tegenstanders wiens aanraking al voldoende is om ter plekke steendood te vallen. Zelfs hun gesofisticeerde uitrusting is niet opgewassen tegen deze bovennatuurlijke entiteiten. Ook het equivalent van Newt (het liefelijke kleine meisje met die wilde haardos) laten ze hier opdraven. En natuurlijk staat deze groep militairen in dienst van één centrale persoon, Clyne (James Badge Dale) die de sleutel heeft tot de oplossing.

Het enige wat me enigszins stoorde was de ontknoping en de uiteindelijke verklaring voor de bewuste verschijnsels. Ik twijfel niet aan de intelligentie van Dr. Clyne, maar de plotse inzichten die hij hier verwerft en de vanzelfsprekendheid waarmee hij oplossingen naar voren brengt, grenst aan het ongelofelijke. En hoe hij dan, door gebruik te maken van rondslingerend materiaal, de beschikbare wapens kan upgraden naar ultieme verdedigingswapens, zorgt ervoor dat hij echte MacGyver allures krijgt. Het einde in de krachtcentrale van Masarov, zou niet misstaan in één of ander PS4 game, maar de uiteindelijke wetenschappelijke verklaring ging mijn petje te boven.

Blijkbaar heeft Universal Pictures deze film geproduceerd en vervolgens de film opzijgeschoven daar ze niet geloofden in een wereldwijde release in de filmzalen (tegenvallende kosten-baten analyse hoogstwaarschijnlijk). Misschien is dat een verklaring voor de toch wel spectaculaire effecten en de algemene vormgeving. Gelukkig dat Netflix deze niet onaardige SF heeft overgenomen en op zijn platform heeft uitgebracht, anders was deze film een stille dood gestorven. Als je al de toevalligheden (zoals de enorme camera die Clyne had meegenomen, ook al wist hij niet waar het uiteindelijk over ging en die hij dan ook nog eens moeiteloos gemonteerd kreeg op een militair voertuig) en sommige dommigheden negeert, krijg je toch wel een degelijke en spectaculair ogende SF te zien. Zo vond ik de wapenuitrusting van de oprukkend militairen toch wel verdomd gelikt uitzien. Niet zo van die plastieken nep vuurwapens die je je puberende kinderen cadeau doet met de kerst. En als het eindoffensief ingezet wordt, kan je enkele degelijke actiescènes verwachten.

Heb je dus een Netflix abonnement en weet je niet wat doen op een zondagavond, dan kan je gerust eens op zoek gaan naar deze film om je vervolgens te laten onderdompelen in een cyberpunk oorlogsverhaal. En ben je de Sloveense taal machtig, dan zal je merken dat ook de Moldavische kinderen deze taal zonder al te veel problemen spreken (Was mijn vrouw geen Sloveense, dan had ik het ook niet gemerkt). Het zijn zulke onvolkomenheden waardoor deze film niet behoort tot de galerij van onsterfelijke SF-films.

3*

3,0
Vlees noch vis deze film, die vooral erg braaf is. Het script stelt weinig voor en een onaantastbare vijand is altijd lastig, wat kun je ermee? Iedereen had er allang aan gemoeten, maar ja, het wordt zo'n korte film dan. Op een gegeven moment valt het kwartje, precies op het juiste moment, en in no-time worden wat wapens opgebouwd en trekt men ten strijde.
Je moet veel op de koop toe nemen, maar de settingis goed en de vaart zit er goed in. De regie is prima en de cast is capabel. De climax is aardig gemaakt en uiteindelijk valt de film nog best mee.

avatar van james_cameron
3,5
Prima Netflix-original, goed geregisseerd en slim in elkaar gezet, ondanks de beperkte middelen. Groot pluspunt is de fraaie cameravoering, die alles er optimaal goed uit laat zien. Daarnaast zijn de aktiescenes en de special effects bij vlagen indrukwekkend. Plot en akteerwerk zijn niet van het hoogste niveau maar kunnen er zeker mee door. Wie in is voor een spannende aktievolle SF-thriller kan het zeker slechter treffen.

keimpeS
Aangename verrassing deze film, misschien wel de beste film van Netflix's hand. Hou je van SF dan is dit zeker een aanrader, prima verhaal en special effects!

2,5
Na een tijdje had ik het wel gezien...eindeloos schieten, bukken, hollen....pfffZat ik in het begin op 5 sterren, dat zakte per half uur. Uiteindelijk vond ik er niks meer aan,maar toch uit gekeken. Wel prima setting en effects. Alleen de vormgeving van de spectral overtuigde mij niet. Uiteindelijk begon de film erg te vervelen.Beetje goedkoop. Wat lachen was op het eind, die robot hond met bewapening ,maar die kwam niet in het spel voor.

4,0
Geweldige Netflix Original!

Ik begon langzamerhand wat vertrouwen te verliezen in de netflix originals, maar ik ben weer overtuigd. Het verhaal van Spectral weet eigenlijk niet echt te overtuigen, aangezien het vol met gaten zit. Wellicht bewust gedaan om het niet te overcompliceren. Stoorde mij verder ook helemaal niet. Alles wat je moet weten wordt op een overtuigende manier gebracht.

Wat deze prent zo fijn maakt is voornamelijk de geweldige scifi, gecombineerd met wat lompe actie. Met name het camerawerk was subliem. Ook vond ik de spectrals er mooi uitzien.

Het ziet er geweldig uit en verder blijft het verhaal spannend genoeg om constant te blijven boeien.

4*

avatar van Lovelyboy
2,5
Ergens een kruising tussen Starship troopers en een game uit de Call of duty advanced warfare reeks. Het ziet er bij tijd en wijlen geweldig uit, puike actie, mooie beelden en een aardig sfeertje. Maar het gebrek aan dialoog en diepgang in de karakters en geen verassende plotwending doet de film toch wat inkakken na een drie kwartier, zo ongeveer nadat de troepen zich in de fabriek veilig wanen achter het ijzervijlsel.


Verder gewoon leuk om een keer gezien te hebben. Geen toppertje maar zeker te pruimen met wat nootjes en een whiskeytje.

Echter wel een vraag. Waarom hebben ze wel last van ijzervijlsel maar niet van kogels en reguliere granaatscherven? Zijn die dan van papier-maché?

avatar van FlorisV
3,0
Aardig filmpje, ziet er goed uit maar biedt weinig spanning of verassingen. Het verhaaltje lijkt zo uit een shooter game gewandeld (denk aan iets als F.E.A.R.) en is dus wat simpel. Verder zo'n typische film waarbij er door een groep soldaten veel te veel risico's worden genomen omdat een veilige aanpak te weinig slachtoffers oplevert.

Ik miste teveel achtergrond verhaal. Het bleef allemaal wat magertjes. Er had ook wel wat meer emotie en persoonlijkheid in gekund. Nu zit je naar min of meer anonieme soldaten te kijken. Een krappe voldoende.

avatar van FlorisV
3,0
Lovelyboy schreef:
Echter wel een vraag. Waarom hebben ze wel last van ijzervijlsel maar niet van kogels en reguliere granaatscherven? Zijn die dan van papier-maché?


Snapte ik ook niet. En waarom niet een geimproviseerd pantser van metaal maken. Of in de wagen blijven, die van metaal is. En keramisch materiaal zoals de badkuip beschermde ook.

Verder is het volstrekt onduidelijk wat de achtergrond van de oorlog is, wie achter het gevaar zit etc...

avatar van Freespirit2
3,5
Vond het een heerlijke film.
Eindelijk eens een waardige Netflix Original

avatar van Tarkus
2,5
Matige actie-SF film.
Had er wat meer van verwacht. Genoeg actie dat wel, maar het verhaal op zich stelt maar weinig voor.
Ook over de vertolkingen was ik niet altijd tevreden.
Leuk voor één keer, maar dan heb je het wel gehad.

avatar van kleez
3,5
Zeker geen slechte film!! Kwam ‘m per toeval tegen!

avatar van Bakema NL
Geen seconde verveeld bij deze film. Gewoon prima gemaakt, spannend genoeg, verhaal(tje) is prima voor een film als deze.
Ik vraag me echt af wat mensen die deze film afkraken wel goed vinden qua actiefilms.

avatar van Rickyman
2,0
Het ziet er allemaal prachtig uit met toffe special effects en een boel actie, maar da's voor mij niet genoeg. Helaas boeide het inspiratieloze verhaaltje en personages niet en heb ik me wel verveeld.

avatar van Harleen Quinzel
3,0
Een Netflix original film opstarten doe je altijd met de nodige reserves...de lat ligt nou niet bepaald hoog. Was het daarom dat deze Spectral me een stuk beter beviel dan verwacht? Ongetwijfeld wel, maar dat doet geen afbreuk aan het feit dat het gewoon een degelijke actiesci-fi is. Ik ben te jong om de hoogdagen van de videotheek echt meegemaakt te hebben, maar dit lijkt me exact het soort film die het in de jaren 90 en early 2000's erg sterk had gedaan in de verhuur.

avatar van DragQueen
3,0
Alleraardigste Netflix film, die veel actie en visueel spektakel te bieden heeft. Het verhaal daarin tegen is flinterdun, evenals de personages, maar toch best vermakelijk om eens gezien te hebben. Het geheel blijft een beetje in het gemiddelde register hangen. 3 Sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:58 uur

geplaatst: vandaag om 02:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.