• 9.371.888 stemmen

Luca Tanzt Leise (2016)

Alternatieve titel: Dancing Quietly

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Philipp Eichholtz

Met onder meer: Martina Schöne-Radunski, Hans-Heinrich Hardt en Sebastian Fräsdorf

Gesproken taal: Duits

Plot Luca Tanzt Leise

Sinds een aantal jaren lijdt Luca aan ernstige depressies. Donkere jaren waarin zelfs eenvoudige, alledaagse dingen zoals opstaan, eten en zich aankleden gewoon niet meer lukken. Luca stelt zich altijd weer de echt grote vragen. Hoe werkt het leven? En hoe krijg je het onder de knie? Of als je oprecht bent en niet geliefd door een rot vent? Maar na alle twijfels is het nu tijd om vooruit te gaan. Bij haar nieuwe hond Mata vindt Luca eindelijk een reden om opnieuw op beide benen te staan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Movsin

Movsin

Luca is een wat evenwicht- en bestuurloze jonge vrouw, niet bepaald gelukkig met haar leven en met wat haar directe omgeving haar brengt en die alleen in eenvoudige vriendschap de nodige kracht en ambitie vindt om haar leven beter te oriënteren.

Het personage van Luca, trouwens wel goed vertolkt door Martina Schöne-Radunski, is moeilijk echt te doorlichten en zal de meningen over deze kleine film wel doen uiteenlopen.

De naar mijn gevoelen, sterkste scene uit de film, is deze die elkeen die echt gehecht is aan een huisdier, zal ontroeren, met daarnaast nog enkele geslaagde intieme close-ups van Luca. Een sympathieke rol is weggelegd voor Hans-Heinrich Hardt.

avatar van 93.9

93.9

Een uitstekende film die ik zonder Netflix nooit zou hebben gezien.

Berlin...Berlin en die Radunski is een leuke actrice?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Een coming of age over midden twintiger Luca (Martina Schöne-Radunski) die boerend, bier drinkend en brutale spitsvondigheden spuiend steeds net de verkeerde afslagen neemt richting een volwassen bestaan. Haar middelbare schoolcarrière heeft ze nog niet afgerond door een langdurige depressie en een verslavingsperiode. Haar strenge moeder wil een keurig uitgestippeld levenspad zien, maar geeft daarmee dochterlief alleen munitie om zich ergens tegen te verzetten. De oudere mecanicien Kurt Pfeiffer (Hans-Heinrich Hardt) heeft meer succes om tot haar door te dringen. Kurt volgt namelijk dezelfde lessen aan een avondschool en maakt zich eveneens op voor de staatsexamens, maar anders dan Luca's leeftijdsgenoten wil hij niks anders van haar dan dat ze allebei slagen. Hij is goed in wiskunde en zij in Engels. 'Luca Tanzt Leise' (2016) is een lieve, warme film over hoe mensen uit verschillende generaties soms in hetzelfde schuitje zitten en elkaar toch kunnen stimuleren om de beste versie van zichzelf te zijn. Qua dramatisch conflict had ik het interessanter gevonden als Kurt's motieven overliepen in een verliefdheid en Luca en hij moesten leren omgaan met een niet-wederzijdse aantrekkingskracht in hun machtsrelatie. Maar zo'n film is het niet en eigenlijk is zo'n intens goede mentor-figuur ook fijn op z'n tijd.

avatar van Fisico

Fisico

Doordat deze film op het verwijderalarm van Netflix terechtkwam en hier een redelijke score heeft op MM deze toch gauw even meegepikt. Sowieso geen spijt van gehad want Luca Tanzt Leise is een degelijke Duitse film waarbij het personage Luca centraal staat. Luca worstelt met zichzelf en weet niet goed hoe haar toekomst er moet uitzien. Ze volgt tweedekansonderwijs waarbij haar nota bene ook haar moeder aan haar les geeft.

De openingsscène vond ik alvast erg fijn. Humoristisch ook en een ideale binnenkomer om de film aan te vatten wanneer Luca en Mr. Pfeiffer zich door een onaangekondigde toets Engels trachten te worstelen. De vriendschap tussen beiden is goed weergeven, maar de film is minder opgewekt zo blijkt later. Depressies en een foute relatie doen Luca aan zichzelf twijfelen.

Er wordt goed geacteerd en ook het cameragebruik is prima met diverse close-ups om de emoties in de verf te zetten. Fijn filmpje alvast met een beperkte speelduur. Geen wereldtopper, maar gewoon mooie arthouse cinema. Leuk om meegepikt te hebben!