• 9.378.606 stemmen

Incident at Phantom Hill (1966)

Avontuur / Western | 88 minuten

Genre: Avontuur / Western

Alternatieve titel: De Goudschat in de Woestijn

Geregisseerd door: Earl Bellamy

Met onder meer: Robert Fuller, Dan Duryea en Jocelyn Lane

Plot Incident at Phantom Hill

"A million dollars in gold waits for 2 desperate men and a blonde wildcat !"

Zijn broer liet er het leven en nu is het zijn beurt om er een partij goud te vinden. Het goud bevindt zich op indianenterrein en dus is het leger er niet toegestaan. Alleen moet hij nu op pad, geleid door een moordenaar, die erbij was toen het goud gestolen en verstopt werd.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Matt Martin

Joe Barlow

Adam Long

Dr. Hanneford

O'Rourke (as Noah Beery)

General Hood

1st Hunter

Dogie Hogan

Deze Robert Fuller (LARAMIE) Western is uit als een R-2Fr: hier een Franstalige DVDreview met screenshots (laatste film op pagina als 'SANS FOI NI LOI').

Alleen al interessant vanwege Jocelyn Lane (en Robert Fuller)!

Dogie Hogan

R2-UK voor € 9,99 inkl. porto gezien bij Play.

• 19684 berichten

Dit is geen klassieker onder de westerns, verre van, maar wel een om anderhalf uur kijkplezier mee te hebben.

Een film met tekortkomingen wanneer je op de details gaat letten, maar ook met pluspunten die hem tot aangenaam kijkvermaak voor westernliefhebbers maken.

Om te beginnen bestaat de cast uit louter bekende gezichten voor de kenners van het genre.

Robert Fuller was vooral in de jaren '60 razend populair (en een sex-symbool) door zijn rol in de hit TV western 'Laramie', die in 70 landen op het scherm succes boekte.

In Duitsland werd Fuller 5 jaar op rij overladen met prijzen in de categorie beste TV acteur.

In Japan was hij zo mogelijk nog populairder, werd er door keizer ontvangen, en ontving de hoogste onderscheiding die een acteur te beurt kon vallen.

(Alle populaire Japanse acteurs hadden destijds het nakijken)

De serie Laramie liep in 1963 ten einde, maar Fuller (zelf dol op westerns, en een groot fan van zijn idool Joel McCrea) bleef in het zadel.

Hij ging meteen aan de slag in de eveneens populaire TV serie Wagon Train.

In 1966, het jaar waarin Incident at Phantom Hill dus gemaakt werd, speelde hij ook nog mee in deel 2 van de Magnificent Seven films, Return of the Seven.

Naast Fuller is er Dan Duryea, wiens aandeel dat van Fuller wat overschaduwd.

Maar dat is op zich geen slechte zaak, want Duryea staat altijd garant voor goed acteerwerk.

Jocelyn Lane (zus van de sterk op haar gelijkende actrice Mara Lane) is een Brigitte Bardot type, maar als ik er goed over nadenk lijkt ze nog veel meer op Mylène Demongeot, die onterecht in de schaduw bleef van BB, hoewel ze een veel betere actrice is.

Dat laatste kan ik van Jocelyn Lane niet zeggen, maar de aandacht trekken doet ze in deze film beslist, al is het door haar wel erg nauwsluitende outfit en het aldoor in volle make-up rondlopen, ook in de woestijn scènes.

Dan zijn er nog Paul Fix, Claude Akins, Denver Pyle en Noah Beery Jr., allemaal western acteurs die iedereen die het genre kent wel vaker in de films is tegengekomen.

Ze zetten hier goede rollen neer.

Nog een bekend gezicht is Don Collier, een veel gevraagd supporting-cast acteur in westerns.

Hier prima op dreef in de rol van sheriff Carter Drum.

Kort na de opnames van Incident at Phantom Hill zou hij grote bekendheid verwerven als Sam Butler, in de populaire TV westernserie The High Chaparral.

Verhaal en muziek van de film zijn goed verteerbaar, en de prachtige locaties, hier in Technicolor en wide screen op het scherm gebracht, zijn een lust voor het oog.

Het meest enthousiast ben ik misschien nog wel door de werkelijk uitstekende DVD transfer.

Van die kwaliteit zou ik er graag nog wel meer willen hebben.

Dogie Hogan

In Duitsland op DVD verschenen onder 'Western Patrouille'.

• 19684 berichten

Dat is niet zo verbazingwekkend dat de Duitsers er op zijn gedoken.

Robert Fuller was/is bij hen een nog veel populairdere acteur dan in de US, en dat bijna uitsluitend op de kracht van de TV westernserie 'Laramie'('Am Fuss der Blauen Berge')

Dogie Hogan

Dan Duryea heeft kort achter elkaar in 2 Westerns gespeeld, die andere was iStranger on the Run uit '67, met Henry Fonda.

• 19684 berichten

Daar zat 'Winchester '73'(remake) ook nog tussen Dogie.

Stranger on the run was zijn allerlaatste western.

Hij overleed een jaar later.

Dogie Hogan schreef:

In Duitsland op DVD verschenen onder 'Western Patrouille'.

Inmiddels ook een R2-UK.

avatar van trebremmit

trebremmit

Komt op blu-ray uit in Duitsland, mooie hoes wel.

Western-Patrouille (Blu-ray)

avatar van mr rumson

mr rumson

Deze western valt nog het best te omschrijven als een roadmovie maar dan in het wilde westen .

Incident at Phantom Hill is zeker geen hoogvlieger in het genre maar vermaken deed hij mij zeker.

Persoonlijk geef ik ook de voorkeur aan dit soort westerns die zich veel in de buitenlucht afspelen .

En waarin een groep allerlei avonturen beleeft als ze van A naar B gaan .

Ook is het fijn te zien dat er nogal wat bekende acteurs meedoen die hun sporen wel verdiend hebben in het western genre.

Jocelyn Lane is voor mij dan wel een onbekende .

Ze mag er dan wel goed uitzien maar in haar acteerkunsten kon ze mij niet zo in overtuigen .

De aandacht wist ze wel te trekken met haar opvallende outfits .

Realistisch is het echter niet want waarom zou je je zo vaak verkleden in een verlaten landschap.

En zo zijn er nog wel wat kleine minpuntjes .

Maar dat maakt deze western voor mij niet minder .

avatar van trebremmit

trebremmit

Ter info: de Duitse blu-ray heeft een uitstekende beeldkwaliteit, maar helaas geen Engelse ondertitels, gelukkig was het wel goed te verstaan.

Aardige western, vooral door de omgeving en Dan Duryea. Wel apart dat deze typische 50's western uit 1966 komt.

avatar van Barfly

Barfly

Leuk verhaal en de omgevingen waarin het zich afspeelt zijn prachtig.

Al genoemd: de uitdossingen van de vrouw in het verhaal zijn eigenlijk te bizar en snap ook niet zo goed dat niemand bij de opnames heeft gezegd 'dat moeten we maar niet doen'.

Duryea speelt eigenlijk de hoofdrol en zet Fuller in zijn schaduw.