• 9.370.105 stemmen

Geregisseerd door: Robert Glinski

Met onder meer: Aleksandra Gietner, Karolina Sobczak en Zbigniew Zamachowski

Gesproken taal: Pools

Plot Czesc Tereska

Tereska woont met haar ouders en jonger zusje in een van de vele grauwe appartementsblokken die tijdens het communisme werden gebouwd. Haar vader drinkt af en toe, haar moeder is een kwezel, die Tereska's zusje duidelijk boven haar verkiest. Om aan dit saaie bestaan te ontsnappen zou Tereska graag modeontwerpster worden. Op school ontmoet ze Renata, naar wie ze opkijkt en die haar sterk beïnvloedt. Ze rookt haar eerste sigaret, drinkt haar eerste glas wijn, heeft haar eerste (nare) seksuele ervaringen. Maar ze beseft ook wel dat dit niet het leven is waarvan ze droomt. De enige die haar min of meer begrijpt is Edzio, een gehandicapte bewaker met wie ze het goed kan vinden. In zijn gezelschap lijkt ze af en toe zelfs gelukkig. Maar hij respecteert haar vriendschap en gevoeligheid nauwelijks en eens te meer voelt Tereska zich afgewezen.

avatar van stinissen

Geen aandacht krijgen van je ruzie makende ouders, en daarna leugens vertellen om aandacht te krijgen... ja dat kan uit de hand lopen in dit schitterend drama. De film is ook in zwart-wit geschoten om de grauwe sfeer te verhogen.

avatar van gimli f

gimli f

Erg mooi, keihard, rauw, indringend drama.

Sober geschoten in zwart-wit vertelt het een verhaal over opgroeien in armoede en de zoektocht naar een verlossing daarvan.

Qua verhaal doet de film me wel denken aan Robert Bresson's meesterlijke Mouchette: een jong meisje, langzaamaan steeds verder richting afgrond glippend, niet in staat zich te ontworstelen aan de grauwe, potentieloze omgeving en heftig op zoek naar zingeving in dit sombere bestaan.

Een van de allerbeste films uit het Oostblok van de afgelopen jaren.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Wat een prachtig, schrijnend drama. Deed me inderdaad denken aan Mouchette, maar ook de gelijkenis met Rosetta kwam in me op.

Films als Czesc Tereska maken je bewust van het feit dat het voor sommige mensen zo goed als onmogelijk is een uitweg te vinden uit een uitzichtloos bestaan.

Schitterende zwart-witbeelden met een prachtige Aleksandra Gietner, de voorgaande vergelijking met Mouchette en Rosetta is ook hier snel gemaakt. Ze kan de de strijd met haar weinig te benijden concurrentes zeker aan, deze film verdient een groter publiek.

avatar van DV1984

DV1984

De film deed mij ook aan Rosetta denken. Mooie drama!

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Alle clichés over opgroeien in de lagere klasse van Polen worden samengebracht in deze film, een prestatie op zich. Het resultaat is een bak ellende in zwart-wit waarin niets voorkomt dat niet al eens eerder en vooral beter is gedaan. Het enige lichtpunt is de moeder-dochter scene tegen het einde.