• 9.370.356 stemmen

Lupin the IIIrd: Jigen Daisuke no Bohyo (2014)

Animatie / Actie | 51 minuten

Genre: Animatie / Actie

Alternatieve titel: Lupin the IIIrd: Daisuke Jigen's Gravestone

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takeshi Koike

Met onder meer: Kiyoshi Kobayashi en Miyuki Sawashiro

Gesproken taal: Japans en Italiaans

Plot Lupin the IIIrd: Jigen Daisuke no Bohyo

"Here lies Daisuke Jigen with .357 Magnum died 1st Apr, 19... Rest in peace."

Vanwege een burgeroorlog is het land Doroa uiteengevallen in een westelijk en een oostelijk deel. Lupin en Jigen willen Oost-Doroa binnendringen om een zeer kostbaar juweel, genaamd de Kleine Komeet, te stelen. Het land heeft echter de grenzen sterk beveiligd nadat een zangeres genaamd Queen Malta in West-Doroa vermoord is. Tijdens hun missie komen Lupin en Jigen in aanraking met een vermaarde scherpschutter genaamd Yael Okuzaki, over wie wordt gezegd dat hij de graven voor zijn slachtoffers al voor de moordaanslag graaft, en dat hij onlangs een graf voor Jigen heeft gegraven.

Arsène Lupin III (stemrol)

Daisuke Jigen (stemrol)

Fujiko Mine (stemrol)

Inspector Koichi Zenigata (stemrol)

Okuzaki Yael (stemrol)

Mamo (stemrol)

Marta (stemrol)

Concert Spectator (stemrol)

Café Waiter (stemrol)

Marandan Ambassador (stemrol)

Zoveelste Lupin.

Heb er zelf niet zo heel veel gezien, maar de reden om achter deze moge duidelijk zijn. Koike. Uitloper van een serie als ik het goed begrijp, en dat valt er ook wel een klein beetje aan te zien. Naast het feit dat Lupin al een langlopende en goedgesmaakte serie is (en je dus niet carte blanche krijgt), was het budget ook niet helemaal voldoende om Koike's uitspattingen volledig te ondersteunen.

Toch ziet het er best goed uit, maar wat verwacht je dan. Koike's stijl sluit eigenlijk best goed aan bij Lupin, al is het allemaal wel iets volwassener en grimmiger dan ik van Lupin gewend ben. Storen deed het zeker niet. Leuk plotje ook, niet heel origineel maar kan er altijd wel van genieten als Lupin met z'n meesterplan uitpakt.

Meer voor de fans van Koike dan voor de fans van Lupin denk ik. Lang duurt het niet (2 afleveringen herbundeld tot een film), genoeg tempo, een paar bovengemiddelde scenes en een toffe tekenstijl. Lupin by Koike is een aangenaam tussendoortje geworden.

avatar van Black Math

Black Math

Ook opgezocht vanwege Koike, maar zoals al door Onderhond opgemerkt, meer dan een uitloper van de serie Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine is dit niet. Die serie heb ik overigens gekeken als voorbereiding op deze film; ik had nog nooit eerder iets van Lupin gezien, ook die film van Miyazaki niet. Overigens best de moeite waard, en uiteindelijk ook wat beter dan deze film wegens meer diepgang en met name wegens meer surrealisme, wat mij altijd erg goed smaakt.

Nochtans is dit een aardige extra, die qua stijl in het verlengde ligt van de serie. Die stijl wijkt ook behoorlijk af van de geijkte stijltjes van de meeste populaire animeseries van tegenwoordig, dus dat voelt redelijk verfrissend aan (al kan het nu ook weer niet echt avant-garde genoemd worden).

Ik heb dus behalve de genoemde serie nog niets anders van Lupin gezien, maar heb ook begrepen dat de toon wat anders is. Wat minder luchtig (hoewel dit ook niet echt zwaarmoedig genoemd kan worden), en wat meer naaktheid. Overigens is er alweer een nieuwe Lupin serie in productie, waarvan ik heb begrepen dat die qua toon weer terug gaat naar de oudere Lupin series en films.

Voor deze film in ieder geval een kleine 4*.

avatar van Black Math

Black Math

Zowel de serie als deze film herzien. Zeker de serie, die ik op 4,5* had staan, viel toch een beetje tegen, dus die krijgt een halfje aftrek, een lot wat ook deze film wacht. Dat ik hem de vorige keer al een kleine 4* gaf was al een teken aan de wand. Het voelt aan als een aardige uitgebreide speciale aflevering, maar daarvoor is 3,5* toch wat meer gepast.